Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Srijeda, 14 Studeni 2018

U organizaciji Instituta za kvalitet i sigurnost hrane Zenica i Saveza udruženja dijabetičara Zeničko dobojskog kantona danas, 14. studenog 2018. godine prigodnim sadržajima obilježen je Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa.

Središnja manifestacija održana je u Radničkom domu u Varešu, gdje su Varešani mogli besplatno kontrolirati razinu šećera u krvi, te vitaminski status svog organizma. Osim toga organizirano je i niz promotivnih aktivnosti u jedanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona.
 
Besplatno mjerenje šećera u krvi organizirano je pored Vareša, i u Maglaju, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici.
 
Početku akcije u Varešu prisustvovali su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Saveza dijabetičara u ZDK, te predstavnici udruženja dijabetičara Općine Vareš. Pregledi i mjerenja u općinama ZDK su obavljeni uz suradnju sa kompanijom Salvus BH, čije osoblje je na više lokacija dodatno vršilo mjerenja mineralno-vitaminskog statusa građana, uz sugestije šta je potrebno poduzeti na tom planu.
 
Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu, 2018., godinu je "Obitelj i dijabetes". Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i sudjelovanja cijele obitelji u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može djelotvorno upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje šećera iz krvi i njegovu preradu u energiju.
 
Više od 425 milijuna ljudi u svijetu trenutno živi sa dijabetesom. Većina ovih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se u velikoj mjeri spriječava kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu, te promociju zdravog životnog okruženja.

"Sve obitelji  su potencijalno pogođene dijabetesom, tako da je svijest o znacima, simptomima i faktorima rizika za sve vrste dijabetesa od vitalnog značaja za rano otkrivanje.Dokazano je da porodična podrška u brizi o dijabetesu ima značajan efekt u poboljšanju zdravstvenih rezultata za ljude sa dijabetesom. Stoga je važno da se edukacijom i podrškom pristupi svim osobama sa dijabetesom i njihovim porodicama kako bi se smanjio emocionalni uticaj bolesti koja može rezultirati negativnim kvalitetom života", u izjavi za radio Bobovac rekla je dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u Institutu.

Gotovo  70 posto slučajeva dijabetesa tipa 2 može se spriječiti ili odložiti usvajanjem zdravijeg načina života, što je ekvivalentno broju do 160 milijuna slučajeva do 2040. godine.

mjerenjesecera-1
mjerenjesecera-2
mjerenjesecera-3
mjerenjesecera-4
mjerenjesecera-5
mjerenjesecera-6
mjerenjesecera-7
mjerenjesecera-8
mjerenjesecera-9
mjerenjesecera-10
mjerenjesecera-11
mjerenjesecera-12
mjerenjesecera-13
mjerenjesecera-14
mjerenjesecera-15
mjerenjesecera-16
mjerenjesecera-17
mjerenjesecera-18
mjerenjesecera-19
mjerenjesecera-20
mjerenjesecera-21
mjerenjesecera-22
mjerenjesecera-23
mjerenjesecera-25
mjerenjesecera-26
mjerenjesecera-27
mjerenjesecera-28
mjerenjesecera-29

 

Published in Društvo
Srijeda, 14 Studeni 2018 07:51

Razgovor o dijabetesu

U povodu dana borbe protiv dijabetesa (14.11) ugostili smo predsjednika Udruženja dijabetičara Vareš Zlatka Prkića i doktora Antu Jelića i razgovarali o ovoj bolesti. Poslušajte...

Published in Podcast

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 8931

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 30224

Ovaj Mjesec 196879

Ukupno 13764031

Currently are 179 guests and no members online