Prijava

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Četvrtak, 07 Rujan 2017

I ove godine, Odred izviđača Zvijezda Vareš organizira

Published in Društvo

Početkom mjeseca rujna započeli su radovi na krovnoj konstrukciji na pravoslavnoj ckrvi u Varešu.

Published in Društvo
Četvrtak, 07 Rujan 2017 11:31

U OŠ Vareš ukupno 280 učenika

Ove školske godine nastavu u OŠ „ Vareš“ u

Varešu  će pohađati 280 učenika redovite nastave, 109 učenika pratit će nastavu na hrvatskom jeziku ,171 na bosanskom jeziku. U svim područnim školama koje pripadaju OŠ „ Vareš“ u Varešu , ( Vijaka, Pogar, Pržići, Ligatići, Dragovići i Oćevija) školuje se 29 učenika.

U školsku godinu 2017/2018. u  prvi razred upisano je za :
a)    nastavu na bosanskom  jeziku u matičnoj školi pohađat će 13 učenika,  PŠ  Dragovići  - 1 učenika , u PŠ u Ligatićima -1.  Na Pržićima nije upisan ni jedan učenik,
b)    nastavu na hrvatskom jeziku u matičnoj školi pohađat će 10 učenika, . U područnim školama Vijaci, Pogarima i u Oćeviji u prvi razred nije upisan  ni jedan učenik.

Trend smanjivanja broja učenika nastavlja se i ovoj  školskoj godini. Deveti razred završava 39  učenika a u prvi se upisuje 25 učenika.

U OŠ „ Vareš“ u Varešu  u 2017/2018. školskoj godini upisana je šesta  generacija paralelnog odjela osnovne glazbene škole  klasa,  klavir. Nastavu od I.-VI. razreda pohađa 66 učenika.
Osim redovite nastave u školi rade brojne sekcije koje svoj rad prezentiraju na priredbama, koncertima, športskim natjecanjima.  U školi su obilježeni svi važniji datumi, vjerski blagdani i državni praznici


STANJE  ŠKOLSKIH OBJEKATA

MATIČNA- u potpunosti renovirana, dobro opremljena nastavnim sredstvima i pomagalima.

PŠ LIGATIĆI 2016./2017. godine napravljena je nova školska zgrada na novoj lokaciji u selu Mižnovići.

PŠ OĆEVIJA – 2002 . godine školska zgrada je u potpunosti renovirana.  

PŠ POGAR  je u više navrata  renovirana . Zajedničkim „snagama“ mjesne zajednice, župnika i škole  prije par dana napravljene su betonske prilazne stepenice .
Pošto  su vanjski zidovi od betona , zgradu je potrebno termički izolirat( stiropor + fasada).

PŠ VIJAKA  je uništena boravkom SFOR-a tijekom minulog rata i od tada je uređen prostor (2 učionice, 2 kancelarije i sanitarni čvor) koji se koristi za nastavu i izvršena zamjena krova na zgradi. Aplicirali smo kao škola na više projekata  da bismo dobili sredstva za renoviranje škole ali bez uspjeha. Ove godine u učionici su vršeni molerski radovi.

Na PŠ PRŽIĆI  izvršena je zamjena  krova i ulaznih vrata kao i popravak prilaznog stepeništa   Za nastavu se  koriste  2 učionice , a ostale prostorije su prazne. Ove godine obavljeno je krečenje  učionice.
U dvije područne škole u Duboštici i Strici se ne izvodi nastava , a objekti su u lošem stanji.

Problem područnih škola je što voda koju imaju je neispravna  po laboratorijskim nalazima i ne može se koristiti za piće. Također su u lošem stanju prilazni putovi do područnih škola (Dragovića, Ligatića).

    BROJNO STANJE UČENIKA U OŠ „ VAREŠ“ U VAREŠU OD INTEGRACIJE  2000. GODINE  DO DANAS

Osnovnu školu „Vareš“ u Varešu  u proteklih sedamnaest t nastavnih godina pohađalo je:

Za 17 školskih godina broj učenika se smanjio za 364 učenika ili 56,5% tj . broj učenika koji su napustili školu u zadnjih sedamnaest godina je veći od broja učenika koji su nastavili obrazovanje  u OŠ „ Vareš“.  Broj učenika koji nastavu sluša na hrvatskom jeziku smanjio se za 101 ili 48,09%,  a broj učenika koji sluša nastavu na bosanskom jeziku za 263 ili 60,69%  .
 
U  6  područnih  škola  također je velika razlika u broju učenika u školskoj 2017/2018. godine  u odnosu na ranije godine . U tablici je prikazan broj učenika po PŠ školama:



Podatke pripremila pomoćnica ravnatelja OŠ Vareš Alma Mandić.

 

 

 

Published in Društvo
Četvrtak, 07 Rujan 2017 11:17

Quad expedition Željezna dolina – Vareš

Kraj mjeseca rujna/septembra donosi nova uzbuđenja u našem gradu. Budite sudionici prvog okupljanja i vožnje ATV-QUAD vozila u Varešu.

Published in Ostale Vijesti

Radio Bobovac je vaš najbolji dnevni prijatelj 24 sata na dan, 365 dana na godinu. Samo okrenite 95,3 i 101.1 MHz ili nas slušajte putem interneta.

Visitors counter

Danas 6466

Jučer 7986

Ovaj Tjedan 27759

Ovaj Mjesec 194414

Ukupno 13761566

Currently are 293 guests and no members online