Print this page

U Maloj školi održana radionica robotike

20 Stu 2017
3591 times

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna robotike,

u nedjelju 19. studenog 2017. godine u Maloj školi u Varešu održana je radionica robotike za učenike Osnovne škole Vareš. Na radionici je bilo prisutno 30ak djevojčica i dječaka željnih novih znanja koji su s velikom pozornošću i zanimanjem pratili predavanje. Voditelji radionice bili su prof. informatike Damir Parić i programeri Samir Gondžetović i Fahrudin Halilović.

Inače, Europski tjedan robotike (European Robotics Week 2017) obilježava se od 19. do 26. studenog i u to vrijeme u cijeloj Europi se održavaju radionice, predavanja, izložbe, obilasci laboratorija i natjecanja iz robotike.  Posebno treba istaknuti da je ovo prvi puta da se u BiH obilježava Tjedan robotike, a kako doznajemo obilježit će se na ukupno 15 lokacija u 12 bh. gradova, među kojima je i naš Vareš.

Sve je krenulo na inicijativu Aleksandar Mastilovića – člana UO međunarodne neprofitne profesionalna organizacija za uznapredovanje tehnologije vezane s elektricitetom IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), koji je kontaktirao ravnateljicu Male škole Vareš s. Snježanu Pavić i ponudio organizaciju ovog, možemo slobodno reći, pionirskog događaja.

Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).
Isto tako, kroz radionicu se željelo približiti djeci robotiku kao znanstveno - tehničku disciplinu, čiji je cilj izradba i unapređivanje robota, automatiziranih strojeva kojima upravljaju elektronička računala, pomoću upravljačkog programa i informacija primljenih preko elektroničkih osjetila – senzora, te upoznati cjelokupno društvo s prednostima koje pruža robotika, osobito u oblasti edukacije.

Kako svi znamo, obrazovni sustav u BiH je djelomično trom i zakržljao, ali u njemu se nalaze sjajni profesori, koji su se aktivirali i uključili u ovu malu tehnološku revoluciju. Oni žele doprinijeti smanjenju razlika između obrazovnog sustava Bosne i Hercegovine i drugih razvijenijih zemalja. To su i dokazali svojom prisutnošću na radionici vareški prof. informatike i tehničke kulture u OŠ Vareš i MSŠ Nordbat2 Vareš Faris Musa i Nermin Librić.  Njihova želja je da djeci osnovnoškolskog uzrasta kroz nastavne predmete i sekcije omoguće dodir s naprednim tehnologijama, a srž cijele priče je mladima dati najvažnije alate, samosvjesnost, kritičko promišljanje, moderni pristup učenju i tehnološku pismenost, jer kako ističu danas „ nema nezaposlenih u IT sektoru“.

Po završetku radionice predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić djecu je počastio palačinkama.  Inače, radionica je realizirana uz podršku BH Futures Fondation i pokrovitelje Vispak Visoko, Sprind i Svjetlost komerc.

IMG2325-Robotika
IMG2326-Robotika
IMG2327-Robotika
IMG2328-Robotika
IMG2329-Robotika
IMG2330-Robotika
IMG2331-Robotika
IMG2332-Robotika
IMG2333-Robotika
IMG2335-Robotika
IMG2334-Robotika
IMG2336-Robotika
rob1-Robotika
rob2-Robotika
rob3-Robotika
rob4-Robotika
rob5-Robotika
rob6-Robotika
rob7-Robotika
rob8-Robotika
rob9-Robotika
rob10-Robotika
rob11-Robotika
rob12-Robotika
rob15-Robotika
rob14-Robotika
rob16-Robotika
rob18-Robotika
rob17-Robotika
rob19-Robotika
rob20-Robotika
rob22-Robotika
rob21-Robotika

Last modified on Utorak, 21 Studeni 2017 11:01
Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela