Print this page

Udruga Majka Terezija realizira još jedan projekt

30 Stu 2017
2160 times

Stare, invalidne i bolesne osobe nažalost su danas na marginama društva, često zaboravljene

  i od vlastitih obitelji. Takvimm osobama samoća mnogo teže pada od siromaštva i zdravstvenih nedaća. Da bi donekle ublažili njihove staračke dane i vratili im vjeru u društvo u cjelini, volonteri Udruge građana Majka Terezija Vareš skoro 20 godina rade, pišu projekte i nesebično podržavaju najranjivije kategorije sugrađana.

Kako doznajemo od predsjednice Udruge Gordane Lukić, trenutačno volonteri Udruge rade i realiziraju projekt „Kućna njega i pomoć u kući za općinu Vareš u 2017.godinu“ , odobren od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupno iznosu 20.000 KM.

Cilj  projekta je pružanje kućne njege i pomoći u kući za osobe sa invaliditetom,  stare i  bolesne osobe u ruralnim   dijelovima i na gradskom  području općine  Vareš, bez bližih srodnika i u stanju socijalne  potrebe. Projektom je obuhvaćeno  100 korisnika kojima su potrebne usluge kućne njege i pomoći u kući da ne bi morali biti smješteni u domove za stare osobe, kao puno skuplji vid socijalnog zbrinjavanja, jer uz potporu mogu još nastaviti kvalitetno živjeti u svojima kućama u selima Pržići, Daštansko, Pogar, Borovica, Vijaka, Dabravine, Budoželje, Brgule, Pajtovići, Ravne, Zubeta, te gradskim područjima Vareš i Vareš Majdan. Ovaj projekat podrazumijeva podjednako i individualno  pružanje pomoći  u kući starim i bolesnim  osobama i osobama sa invaliditetom u gradskom i ruralnom području, gdje je stanje puno  gore po pitanju ukupne kvalitete života stanovništva. Volonteri Udruge Majka Terezija korisnicima kroz projekt pružaju zdravstvene usluge, usluge kućne njege i pomoći u kući, socijalne i društvene usluge, druženje i razgovor , te druge usluge po potrebi korisnika.

Neki od vidova zdravstvenih usluga koje su pružene koriscima su:  mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi, preventiva i saniranje dekubitisa, podizanje lijekova iz ljekarne i uputnica od liječnika, te prijevoz i pratnja pri odlasku liječniku.

Kada je riječ o kućnij njegi i pomoći u kući volonteri Udruge korisnicima pružaju širok sprektar usluga:  čišćenje i pospremanje (pranje posuđa, pospremanje stana, donošenje vode, ogrjeva i slično, organiziranje pranja i glačanja rublja), odlazak u nabavku namirnica, plaćanje računa i obavljanje sličnih usluga, pomoć u održavanju osobne higijene,  pomoć u hranjenju, podršku pri ostvarivanju prava korisnika, te na gradskom području po potrebi dostavu obroka iz Pučke kuhinje u Varešu.

Svi korisnici projekta izražavaju iskrenu zahvalnost volonterima na svemu što su im pružii, prvenstveno na toploj ljudskoj riječi i vremenu koje su proveli s njima, što je samo dokaz koliko ljudima malo treba da bi se osjetili sretni i vrijedni.

goga
goga2
goga4
goga5
goga3

Last modified on Petak, 01 Prosinac 2017 12:31
Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela