Print this page

Vareški osnovci obilježili Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

22 Velj 2018
3010 times

Na simboličan način danas, 22. veljače 2018. godine učenici

Osnovne škole Vareš na inicijativu članova Vijeća učenika, a u suradnji sa svojim učiteljicama i nastavnicima, obilježili su Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Odjeveni u ružičaste majice, s ružičastim šalovima oko vrata, vrpcama oko ruke, te porukom "STOP NASILJU" priključili su se velikom broju svojih vršanjaka diljem svijeta koji su digli svoj glas protiv bilo kakve vrste nasilja među vršnjacima.  Podršku kampanji dale su i učiteljice i nastavnice noseći ružičaste odjevne predmete.

Kako doznajemo od pedagogice škole Suvade Karagić, posljednja srijeda u mjesecu veljači/febraru obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama u okviru kampanje koja se provodi u sklopu Dana ružičastih majica.

Osim ružičastih majica i drugih detalja u ovoj boji, jedan dio osnovaca oko vrata je nosio izviđačku maramu u znak sjećanja na osnivače pokreta skautizma u svijetu, Riječ je o Robertu Badenu Powellu i njegovoj supruzi Olave Baden Powell, koji su rođeni su na današnji dan 22. veljače/februara.  Od 1926. godine ovaj datum se obilježava na poseban način, a poznat je pod nazivom BP Day (Be Prepared - Budi spreman), tj. Thinking Day ( Dan sjećanja).

U Bosni i Hercegovini se ovaj datum obilježava od 2016. godine.  Naime, ideja je nastala kao znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Sve je počelo u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma na prvi dan škole odjenuo ružičastu majicu. Vršnjaci su ga ismijavali i fizički i psihički zlostavljali. Nakon toga, u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku veliki broj vršnjaka također je odjenuo ružičaste majice. Od tada ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno priznate godišnjice prevencije vršnjačkog nasilja u školama.

Oko 43% djece u osnovnim školama, te 29% učenika srednjih škola u BiH iskusilo je neku vrstu vršnjačkog nasilja. Zabrinjavajuće je da je ovaj broj u porastu.  Bulling, odnosno vršnjačko nasilje, problem je u školama diljem svijeta. 80% provedenih studija navodi da je otprilike 35% učenika izloženo vršnjačkom nasilju u određenom razdobju njihova školovanja.

Postoje četiri glavne vrste nasilnog ponašanja: fizičko, verbalno, vurtualno i relacijsko (društveno) zlostavljanje.  Relacijsko  zlostavljanje vjerojatno je naslabije poznat oblik vršnjačkog nasilja.  Ono uzrokuje štetu tako što uništva odnose pojedinaca i njihovih vršnjaka, te njegov drušveni status.  Svaki od oblika nasilja uzrokuje posljedice koje uključuju depresiju i tjeskobu, a nažalost sve je veći broj onih koji su zlostavljani do te mjere da odluče izvršiti samoubojstvo.

Najvažniju ulogu u zaustvaljanju nasilja imaju roditelji koji trebaju usmjeravati i voditi svoje dijete u pozitivnom razvoju osobnosti, učeći ga odgovornosti i poštovanju pravila, te svojih i tuđih prava.

IMG4071-Kopiraj
IMG4072-Kopiraj
IMG4074-Kopiraj
IMG4073-Kopiraj
IMG4075-Kopiraj
IMG4076-Kopiraj
IMG4077-Kopiraj
IMG4078-Kopiraj
IMG4079-Kopiraj
IMG4080-Kopiraj
IMG4082-Kopiraj
IMG4083-Kopiraj
IMG4084-Kopiraj
IMG4086-Kopiraj
IMG4087-Kopiraj
IMG4088-Kopiraj
IMG4089-Kopiraj
IMG4090-Kopiraj
IMG4092-Kopiraj

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela