Print this page

U Varešu održana sjednica UO Saveza udruženja pčelara Ze-do kantona

07 Srp 2018
1983 times

Danas, 07.07.2018. godine u velikoj dvorani Općine Vareš, održana je XIII. sjednica UO Saveza

udruženja pčelara Ze-do kantona.

Sjednicu je otvorio predsjednik Saveza Besim Husejnagić, a na dnevnom redu bilo je ukupno 9 točaka. Tijekom rada članovi UO Saveza su usvojili zapisnik s XII. sjednice UO održane u Zenici, a razmatrali su još: Izvješće o poduzetim aktivnostima po zaduženju iz zapsnika s prethodne sjednice UO; Informaciju o aktivnostima za ostvarivanje kantonalnog poticaja; Aktivnosti u svezi organiziranog ostvarivanja veterinarskog pregleda pčela; Informaciju s održane Skupštine Federalnog saveza pčelara; Informaciju oa ktivnostima asocijacije za ruralni razvoj - ARD na području Federacije BiH; Odluku o izmjeni internog priznavanja putnih troškova, te su usvojili financijske odluke s izvješćem o stanju.

Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević je prilikom pozdravnog obraćanja istaknuo: " Kad pogledamo vrijeme ove godine, nama pčelarima ništa ne ide na ruku. Ali hrabri opstaju, opstaju uporni i opstaju oni koji nešto vole. Onoliko koliko mi kao Općina budemo mogli, mi ćemo potpomagati pčelarstvo i svu vašu djelatnost. Preporučam vam da u skupštine uvijek birate one ljude koji hoće da ti nešto više. Mislim da neke stavri u Varešu kod pčelara su krenule s mrtve točke i da će se tako i nastaviti, treba razmjenjivati iskustva, stvarati bolje uvjete i uspjeh će doći".

Predsjednik Udruženja pčelara Polen Vareš Kruno Riđić je kao domaćin uputio pozdrav i poželio uspješan rad. Upoznao je goste s podacima o vareškom udruženju. "Udruženje pčelara Polen Vareš danas broji 62 člana, imamo 1.535 košnica. Pet članova ima od 50 do 100 košnica, jedan član ima 200 košnica, imamo 56 članovi koji imaju manje od 50 košnica. Od tog broja 33 člana ima od jedne do 20 košnica pčela, zanči mi smo mali pčelari i pčelarimo na prostoru od oko 390 km2. Naše je područje brdsko-planinsko i ako pogledate podatke, onda po članu imamo po 6,3 km2 na svakog pčelara. Ako bismo gledali po košnici, tada svako društvo ima 1/4 km2. Mi smo do 2017. godine imali mali stagnaciju u radu, pošto je udruženje životarilo. Od tada do danas se broj članova povećao za više od 100 %. Dobili smo prostorije zahvaljujući načelniku koji nam je puno pomogao, otvorili smo žiro račun, aplicirali smo i apliciramo za poticaje, negdje oko 4 puta godišnje držimo predavanja".

Govorio je predsjednik vareških pčelara i o problemima i aktvinostima za naredno razdoblje. "Naši problemi su oni koji tište i vas - pčelarstvo je na začelju poljoprivrede i tog lanca, a trebalo bi biti na početku, nedostaje nam Zakon o pčelarstvu, nedostaju nam sredstva za programe i tu je uvijek taj raskorak između želja i mogućnosti i nedovoljni su nam poticaji od Federacije i Saveza. Ova 2018. godina, po časopisu Bh. pčelari je medonosna godina, pišu kako su pčelari prezadovoljni i kako širom BiH i regije vrcaljke rade kao na ringišpilu i da meda ima u izobilju. Mi smo imali tu sreću ili nesreću da nas dva mjeseca prati kiša i da pčele nisu mogle praktički ni da izlaze. Ove godine suočavamo ses ozbiljnim problemom da ih prihranimo i sačuvamo. Što se tiče meda i medobranja ova gdina je vrlo loša, bar na području općine Vareš. Mi ćemo prvenstveno morati ove godine da prihranimo i sačuvamo pčele, a naša je želja da kvaliteno obučimo pčelare koji će imati jedno uspješno bavljenje pčelarstvom kao biznisom i u tom cilju naša je želja da zajedno s vama iz kantona i federacije apliciramo za izgradnju jednog oglednog pčelinjaka u kojem bi učili naše ljude kako d apostanu bolji pčelari i kako da ekonomično pčelare i kako da od toga imamo svi koristi", zaključio je Kruno Riđić.

Na sjednici UO bilo je prisutno ukupno 17 članova. Rad sjednice podržao je i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, te predstavnik općinske Službe za poljoprivredu Dragan Orozović. PO završetku sjednice za sve prisutne priređen je prigodan ručak, gdje su pčelari još dodatno mogli razmijeniti iskustva i savjete.

  • pcelari-2
  • pcelari-3
  • pcelari-4
  • pcelari-5
  • pcelari-6
  • pcelari-7

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela