Print this page

Članovi Zavičajne zajednice Borovičana na susretu zavičajnih zajednica u Zagrebu

10 Srp 2018
2726 times

Članovi i prijatelji Zavičajne zajednice Borovičana sudjelovali su na 1.susretu više od 20 zavičajnih zajednica iz BiH,

koji  se održao od 07. i 08. srpnja 2018. godine u Zagrebu. na taj način predstavili su župu Borovica i općinu Vareš, te kuturnu baštinu i nošnju našeg kraja.

Riječ je o dvodnevnoj manifestaciji naziva Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine u Zagrebu, pod geslom "Vratimo nadu zavičaju". Pokrovitelji manifestacije bili su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Grad Zagreb.

Prvoga dana susreta 07. srpnja predstavnici zavičajnih udruga i drugi uzvanici iz vjerskog, kulturnog i javnog života grada Zagreba imali priliku u sjedištu Hrvatske matice iseljenika za susret s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom vrhbosanskim i hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem. Visoke goste su u velikoj dvorani Matice iseljenika u ime okupljenih te organizatora i domaćina skupa pozdravili Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i predsjednik Udruge bosanskih Hrvata Prsten i samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici i koordinator Organizacijskog odbora manifestacije fra Stipo Karajica izrazivši im srdačnu dobrodošlicu.  

Drugog dana susreta 08.srpnja, nakon svečanog mimohoda zborova i KUD-ova u narodnim nošnjama svojih zavičaja iz mjesne Osnovne škole, u crkvi Sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici/Zagreb svečano misno slavlje predvodio je kardinal Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić.

Nakon svete mise, priređeno je predstavljanje tradicijske kulture Hrvata BiH kroz pjesmu i ples, uz nastupe zborova i kulturno-umjetničkih društava, te su predstavljene narodne nošnje iz svih krajeva domovine.  U ovom bogatom kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su predstavnici preko dvadeset zavičajnih Zajednica, udruga i klubova BiH, gdje se okupljaju Hrvati koji žive u Hrvatskoj.

"Od iznimne je važnosti očuvanje tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemljama, jer ta baština je vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti, nego i što tradicijski običaji, kako vjerski, tako i kulturni, često čuvaju vrlo stare sadržaje, pa i neke koje više ne nalazimo u Hrvatskoj ni u Bosni i Hercegovini", poruka je sa skupa.

zzb-susret-1
zzb-susret-3
zzb-susret-2
zzb-susret-5
zzb-susret-4
zzb-susret-6
zzb-susret-8
zzb-susret-12
zzb-susret-13
zzb-susret-14
zzb-susret-15
zzb-susret-16

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela