Print this page

Promocija projekta Žene spajaju gradove Vareš -Zavidovići

15 Lis 2018
1750 times

Udruženje žena za ruralni razvoj, održivi povratak, reintegraciju i resocijalizaciju povratnika

Zvijezda Vareš u nedjelju, 14. listopada 2018. godine u Radničkom domu organiziralo je promociju projekta Žene spajaju gradove Vareš -Zavidovići.

Na svečanosti su kao posebni gosti bili prisutni načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i direktorica "Medice" Zenica Sabiha Husić. Pored njih bile su prisutne članice udruženja žena Kovači, Krivaja iskra, Majska ruža, Pašinke i Zejneb.

Na početku je predstavljeno Udruženje žena za ruralni razvoj, održivi povratak, reintegraciju i resocijalizaciju povratnika Zvijezda Vareš, koje je osnovano 2013. godine s ciljem zalaganja za poboljšanje prava žena i poboljšane ekonomskog i socijalnog statusa žena u lokalnoj zajednici.

Predsjednica Udruženja Zvijezda Adisa Likić je prilikom svog obraćanja istaknula: " Naš grad Vareš jako je bogat kulturno povijesnom čije izumiranje nismo htjele dozvoliti. U općini Vareš ne postoje udruženja ili institucije koje se bave izradom tradicionalne bosanskohercegovačke narodne nošnje i zbog toga smo na inicijativu udruženja Medica iz Zenice, a u partnerstvu s udruženjem žena Kovači došle na ideju da napravimo projekt Žene spajaju gradove Vareš -Zavidovići. U samom projektu cilj nam je bio da budemo bogatije za 20 tradicionalnih nošnji. Udruženje žena Kovači je to profesionalno odradilo. Naša čast kroz ovaj projekt bila je da prenesemo naše znanje za pravljenje torbi od recikliranog papira udruženju žena Kovači, udruženju žena Iskra. Na toj radionici su nam se pridružile žene iz udruženja Majska ruža, Pašin konak i Zejneb.

Uslijedilo je obraćanje članice UO udruženja žena Kovači Nermine Halilović, koja je prenijela pozdrave načelnika općine Zavidovići Hašima Mujanovića, te rekla nešto više o realizacije projekta Žene spajaju gradove Vareš -Zavidovići i na kraju poručila "Zajedno smo jače, idemo dalje".

Predsjednicu udruženja žena „Krivaja-Iskra“Rabija Keserović također se kratko obratila, kao i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević.

Direktorica Medice Zenica Sabiha Husić obratila se na kraju promocije i istaknula:"Prije svega moram reći da su moje emocije pomiješane, odr srca vas pozdravljam i hvala vam što ste dio pozitivnih promjena kada su u pitanju žene. Posebno volim grad Vareš. Zašto? Kada sam došla prije nekih 2 godine ovdje i željela da nekako dam potporu ženama koje su već bile počele sa svojim aktivnostima kroz ekonomsko i psihosocijalno osnaživanje upoznala sam jednog posebnog čovjeka. Velikog čovjeka, snažnog čovjeka i ono što je najvažnije odlučnog čovjeka koji želi podržati žene, a to je bio uvaženi načelnik Zdravko Marošević. Zahvaljujem i svim vijećnicima koji su podržali ideju i dali prostor za ekonomsko osnaživanje za žene Vareša, jer bez toga zaista bi bilo teško naći resusrse i prostor da možemo podržati žene. Ono što me posebno oduševilo tada i nikada mi se to nije dogodilo, a radim 26 godina, je da jedan načelnik u roku 10 minuta sve probleme riješi. To je zaista bio načelnik koji je telefonom u 3-4 minute razgovora rekao - ja ću podržati svoje žene i ova općina želi podržati žene i zbog toga svima velika hvala. Hvala vam što podržavate žene, što podržavate njihove aktivnosti, njihove ideje koje se pretoče u konkretne projekte".

U zabavnom dijelu promocije projekta Žene spajaju gradove Vareš -Zavidovići nastupila je Amina Kozlić i Mladi vareški tamburaši zajedno s prof. Igorom Hingerom. (foto Mladenko Marijanović)

2110002
2110003
2110013
2110014
2110020
2110024
2110023
2110029
2110031
2110033
2110035
2110045
2110047
2110058
2110060
2110063

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela