Print this page

Održan Forum sigurnosti građana Vareša

06 Pro 2018
1930 times

U dvorani Općine Vareš danas, 06.12.2018. godine održan je Forum sigurnosti građana općine Vareš.

Na Forum su pozvane predstavnici institucija, ustanova i mjesnih zajednica s područja općine Vareš. Današnjem sastanku odazvali su se predstavnici Policijske stanice Vareš (Edin Karamustafić i Marko Mutić), MSŠ Nordbat 2 (Mirnes Hrvat i Nadina Selimović), Osnovne škole Vareš (Muriz Parić, Ilijana Mutić i Suvada Karagić), Osnovna škola Vareš Majdan (Nehrudin Muftić i Aldina Dedić), Centar za socijalni rad (Nihada Gondžo), Biro rada Vareš (Jasna Svinčicki-Operta), Dječje obdanište Vareš (Enisa Mušić), Nogometni klub Vareš (Malik Likić), Karate klub Vareš (Mirsada Operta), Civilna zaštitia Vareš (Ibrahim Spahić), Udruženje mladih „Inicijativa“ Vareš (Nurdin Begović), MZ Vijaka (Tomo Franjkić), MZ Stupni Do (Emir Likić), MZ Strica-Zaruđe (Dubravko Babić) i Hrvatski radio Bobovac (Ivan Lovrić).

Forum je otvorio i sve prisutne pozdravio Mersad Đido koji je ujedno predsjedavajući Foruma i predstavnik Općine Vareš. U nastavku zasjedanja usvojen je zapisnik s posljednjeg Foruma koji je održan 24.01.2018. godine. Zapisnik je jednoglasno usvojen, a nakon toga je zapovjednik PS Vareš Edin Karamustafić iznio podatke o stanju sigurnosti u našoj općini. „Stanje sigurnosti, gledajući sveukupnu situaciju, je povoljno. Uzimajući usporedne podatke iz 2017. godine kada je riječ o javnom redu i miru, imamo napisana 32 prekršajna naloga po ovom pitanju, što je dva više od prethodne godine. Kazne za ovakav prekršaj je od 200 do 500 KM.

Kada je promet u pitanju, napisana su 732 prekršajna naloga, a u 2017. godini napisano je 1613. Smanjeni broj naloga u ovoj godini ogleda se u upozorenju vozača, a ne u represivnim mjerama, odnosno pisanju prekršaja. 118 vozača je isključeno iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dok je u prethodnoj godini bilo ih 129. Ukupno je do sada, a odnosi se na razdoblje od prvog mjeseca do danas, kontrolirano 5504 vozača.

Iz oblasti kriminaliteta nije bilo težih slučajeva, tu mislimo na ubojstva, silovanja i incidenata s eksplozivom. Zabilježena su 23 krivična djela koja su okarakterizirana kao lakša u odnosu na 2017. godinu.

Prema našim podacima s terena, potrebno je regulirati oblast parkiranja motornih vozila, što je gorući problem, parkirnih mjesta ima, ali treba urediti ovu oblast“, rekao je u svom izlaganju zapovjednik Karamustafić.

Predstavnici mjesnih zajednica sugerirali su predstavnicima policije na što trebaju posebno obratiti pozornost, a to je patroliranje na rubnim dijelovima općine i prisutnost njihovih djelatnika u mjesnim zajednicama. Skrenuta je pozornost na „divljanje“ pojedinih vozača kroz grad i sela.

Zaključeno je da se oformi skupina koja će predložiti Općinskom vijeću i načelniku, na koji način regulirati oblast parkiranja, gdje se misli na igralište kod Osnovne škole na kojem bi se omogućilo parkiranje u vremenu od 16 do 22 sata kao i na sve druge lokacije.

Direktor MSŠ Nordbat 2 Mirnes Hrvat iznio je podatke o broju učenika u ovoj ustanovi. „Imamo 150 učenika u 11 odjeljenja koja su raspodijeljena na četiri obrazovna smjera. Od naredne godine imamo namjeru uvesti novi smjer komercijalnog tehničara što bi, nadamo se, dovelo nam nove učenike. Problem imamo s parkingom ispred naše ustanove i ogradom koja predstavlja sigurnosni problem“, rekao je direktor Hrvat.

U OŠ Vareš upisano je 270 učenika, od čega je 242 u matičnoj školi, a u područnim 28 učenika. U OŠ Vareš Majdan upisano je 207 učenika. Direktori ovih ustanova Muris Parić i Nehrudin Muftić naglasili su dobru suradnju s PS Vareš i zahvaljuju im se na dosadašnjem angažmanu.

Direktorica Centra za socijalni rad Vareš Nihada Gondžo iznijela je podatke o radu ove ustanove. „Trenutno imamo 1280 korisnika od čega su 323 korisnika s invaliditetom. 187 korisnika prima dječji dodatak i reći ću da je iznos dječjeg dodatka veoma mali i diskriminatoran prema djeci u našem kantonu. Zalagat ćemo se da se ova kategorija izjednači u cijeloj BiH. Ove godine u dom smo smjestili deset osoba. S naše strane podržavamo i predlažemo da se što prije u Varešu otvori dom za stare osobe jer bi nam u mnogome olakšao rad“, zaključila je direktorica Gondžo.

Na kraju rada Foruma, direktorica Biroa za zapošljavanje Jasna Svincički-Operta izvijestila je prisutne o broju nezaposlenih osoba u ovoj ustanovi, a njih je 1005 zaključno s 30.11.2018. godine. Trend smanjenja nezaposlenih se smanjuje ali to nije pokazatelj dobrog gospodarstva, nego trend odlaska osoba s naših prostora. Pored ovih podataka iznesene su primjedbe na zimsko održavanje putnih komunikacija prema selima i gradskog područja.

Zaključci s današnjeg Foruma bit će dostavljeni Općinskom vijeću i općinskom načelniku na razmatranje.

Forum1
Forum2

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan