Print this page

U Osnovnoj školi Vareš obilježen Dan ljudskih prava

10 Pro 2018
2045 times

Prigodnom svečanošću na kojoj je prezentiran rad sekcija koje djeluju u školi, danas

10. prosinca 2018. godine u Osnovnoj školi Vareš obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava.

Pozdravne riječi na početku svečanosti uputili su direktor škole Muris Parić i njegova zamjenica Ilijana Vidović, a potom su riječ preuzeli voditelji programa Iman Džafo i Dejan Malbašić  i najavljivali svoje školske prijatelje. Svi su zajedno ispričali priču o ljudskim pravima viđenim očima djeteta. Tako su članice ekološke sekcije ispričale prava zelenih, ekološki osviještenih. Pet učenika podsjetilo nas je na neka temeljna dječja prava, poput prava na odmor i igru, prava na slobodu mišljenja, prava na život, prava na zdravstvenu zaštitu, prava na privatnost, prava na zaštitu od rada i iskorištavanja, prava na zaštitu od nasilja i zlostavljanja, prava na dobar život...

Bilo je tu i prigodnih recitacija o ljudskim pravima, a novinarska sekcija predstavila je rezultate ankete o poznavanju i poštivanju ljudskih prava. Zabrinjavajući je podatak da čak 91,67% ispitanika ankete kaže da se u BiH krše neka od osnovnih ljudskih prava. 75% ispitnika navelo je da zna kome bi se obratili ako su im ugrožna ljudska prava.

Posebnu pozornost privukla je foto i video prezentacija mladih novinara koji već nekoliko godina u studiju radio Bobovca svakog tjedna realiziraju emisiju Školski zadatak kroz radijski satak, uz mentorstvo nastavnice Marinele Hafizović. Oni su također radili audio anketu među svojim vršnjacima, te sa pedagogicom škole Suvadom Karagić i zamjenicom ravnatelja Ilijanom Vidović na temu ljudskih prava, a slušateli našeg radija su to sve mogli čuti u Školskom zadatku emitiranom u petak 07. prosinca.

Vrhunac današnje svečanosti bio je igrokaz učenika VI., VIII. I IX. razreda koji aktualizirali problematiku vršnjačkog nasilja u z jasnu poruku - trend je biti frend. Za svoj nastup nagrađeni su velikim apluzom.

Na svečanosti se predstavio i školski bend, ali samo u stavu mirno uz svoje instrumente uz minutu šutnje, u znak potpore svojim prijateljima, učenicima škole, koji su proteklog vikenda izgubili majku. Bio je to jedan prilično emotivan trenutak današnje svečanosti.

Dodajmo da su partneri na ovom projektu djelatnicima i učenicima OŠ Vareš bili su OESCE i organizacija World Vision, a predstavnici ovih organizacija su s velikom pozornošću i oduševljenjem ispratili svaki učenički nastup.

Po završetku svečanosti za učenike škole i zvanice organiziran je prigodan domjenak.

danljudskihprava-1
danljudskihprava-3
danljudskihprava-4
danljudskihprava-5
danljudskihprava-7
danljudskihprava-6
danljudskihprava-8
danljudskihprava-9
danljudskihprava-10
danljudskihprava-11
danljudskihprava-12
danljudskihprava-13
danljudskihprava-14
danljudskihprava-15
danljudskihprava-16
danljudskihprava-17
danljudskihprava-18
danljudskihprava-19
danljudskihprava-20
danljudskihprava-21
danljudskihprava-22
danljudskihprava-23
danljudskihprava-24
danljudskihprava-25
danljudskihprava-26
danljudskihprava-27
danljudskihprava-28
danljudskihprava-29
danljudskihprava-30
danljudskihprava-31
danljudskihprava-32
danljudskihprava-33
danljudskihprava-34
danljudskihprava-35
danljudskihprava-36
danljudskihprava-37
danljudskihprava-38
danljudskihprava-39
danljudskihprava-40
danljudskihprava-41
danljudskihprava-42
danljudskihprava-43
danljudskihprava-44
danljudskihprava-45
danljudskihprava-46
danljudskihprava-47
danljudskihprava-48
danljudskihprava-49

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela