Print this page

Općina Vareš uspješno provela regulatornu reformu

14 Ožu 2019
730 times

Prezentirani rezultati Projekta LIFE

Uspostavljen suvremen model rada sa investitorima; Prezentiran Investicioni profil i E-registar Općine Vareš; vrijeme rješavanja administrativnih zahtjeva u prosjeku skraćeno za 55%
 
Vareš, 14. ožujka/marta 2019. – Uspješnom realizacijom Projekta LIFE Općina Vareš unaprijedila je svoj regulatorni okvir i sada je u mogućnosti da ponudi efikasniju, jeftiniju i transparentniju uslugu gospodarstvenicima i građanima. Cilj ovih unapređenja je povećanje konkurentnosti Vareša u privlačenju investicija, rečeno je na svečanoj promociji rezultata Projekta LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija – IFC, članica Grupacije Svjetske banke, a financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.  
 
Tijekom današnje prezentacije stavljen je u funkciju „Elektronski registar Općine Vareš“, koji omogućava da građani i privrednici na jednom mjestu jednostavno i brzo dobiju cjelovitu informaciju o načinu na koji mogu ostvariti svoja prava. Registar (www.eregistarvares.info) sadrži sljedeće informacije: kojem općinskom organu se treba obratiti, u kojoj formi se podnosi zahtjev, koju dokumentaciju treba priložiti, te koliko će postupak koštati i u kojem roku će biti riješen. E-registar omogućuje preuzimanje odgovarajućih obrazaca i zahtjeva, te značajno unapređuje transparentnost i predvidivost rješavanja postupaka. 
 
Prihvaćanjem LIFE preporuka, Općina Vareš je unaprijedila i pojednostavila 90% administrativnih postupaka koje provodi, skrativši prosječno vrijeme potrebno za rješavanje predmeta za 55% i snizivši vrijednost taksi i naknada za njihovo provođenje. Značajne uštede su postignute sa snižavanjem taksi za ovjeru potpisa i kopije, pa sada investitori za ovu uslugu plaćaju 2 umjesto 5 KM. Objavljena je i ažurna lista dostupnih poticaja, koja svim zainteresiranim stranama omogućuje ravnopravno sudjelovanje u ostvarivanju poticaja.
 
Jedan od rezultata je i unaprjeđenje sustava servisiranja investitora, koji sada funkcionira po principu „sve na jednom mjestu“. U sklopu realizacije ovog pristupa detaljno su analizirane investicijske mogućnosti Vareša, izvršena priprema konkretnih lokacija za investiranje, opisani potencijali i konkurentne prednosti, te ponuđene informacije o podršci koju investitor može očekivati pri realizaciji investicije. Navedene informacije su sadržane u Investicijskom profilu, dostupnom na https://vares.info/Investicijski_profil.pdf.
 
Usklađivanjem i skraćenjem administrativnih procedura, povećanjem predvidivosti rada kroz uspostavljanje E-registra i ažurne liste poticaja, te pripremom konkretnih projekata, predstavljenih u Investicijskom profilu, Općina Vareš će spremno dočekati buduće investitore i olakšati redovno poslovanje firmama.

prezentacijaLIFEprojekt-1
prezentacijaLIFEprojekt-2
prezentacijaLIFEprojekt-3
prezentacijaLIFEprojekt-4
prezentacijaLIFEprojekt-6
prezentacijaLIFEprojekt-7
prezentacijaLIFEprojekt-9
prezentacijaLIFEprojekt-8
prezentacijaLIFEprojekt-10
prezentacijaLIFEprojekt-11
prezentacijaLIFEprojekt-12
prezentacijaLIFEprojekt-13
prezentacijaLIFEprojekt-14
prezentacijaLIFEprojekt-15
prezentacijaLIFEprojekt-17
prezentacijaLIFEprojekt-18
prezentacijaLIFEprojekt-19
prezentacijaLIFEprojekt-22

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela