Print this page

Prigodno obilježen Međunarodni dan osoba s Down sindromom

22 Ožu 2019
1555 times

Učenici Osnovne škole Vareš zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima na prigodan način

obilježili su 21.03. - Međunarodni dan osoba s Down sindromom.

Fotografirali su se noseći šarene i nejednake čarape, te na taj način i simbolično pokazali kako je zapravo ljepota i bogatstvo u različitosti svih nas.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Osim toga, svaki razred je imao prigodu pogledati dokumentarni film koji prikazuje život djece i odraslih osoba s Down sindromom. Tu su mogli vidjeti koliko su djeca s Down sindromom topla, dobrodušna, vedra, vesela, kako komuniciraju sa svojom okolinom, te kako vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine i mogu biti kreativni. U fazi djetinjstva im je potrebna podrška obitelji, jer ih je potrebno osamostaliti za život. Nažalost, cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

Kako se navodi, prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog hromosoma, što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Bez obzira koliki je postotak oboljenja ili poremećaja prisutno, ova djeca i mladi trebaju posebnu pažnju, tokom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke, te posebne metode učenja. Ovaj poremećaj je vrlo kompleksan i zahtijeva veliku angažiranost cijele obitelji, kao i prihvaćenost od okoline.

Isto tako, i djeca koja pohađaju JPU Dječje obdanište Vareš zajedno sa svojim tetama obilježili su Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Nosili su šarene čarapice, te uradili izložbu likovnih radova na temu raznobojnih čarapica.

podrskadownsindrom-1
podrskadownsindrom-2
podrskadownsindrom-4
podrskadownsindrom-3
podrskadownsindrom-5
podrskadownsindrom-6
podrskadownsindrom-7
podrskadownsindrom-8
podrskadownsindrom-9
podrskadownsindrom-10
podrskadownsindrom-11
podrskadownsindrom-12
podrskadownsindrom-13
podrskadownsindrom-17
podrskadownsindrom-18
podrskadownsindrom-19
podrskadownsindrom-21
podrskadownsindrom-20
podrskadownsindrom-22
podrskadownsindrom-23
podrskadownsindrom-24
podrskadownsindrom-26

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela