Print this page

Una putuje na svjetski skautski skup u Virginiju

16 Srp 2019
1935 times

Najljepše snove sanjamo u tinejdžerskom dobu i ako smo dovoljno istrajni, uporni i sretni, neke od njih pretvorimo i u javu. Upravo jedan takav san na javi uskoro će ostvariti

naša 17-ogodišnja sugrađanka Una Berberović, članica Odreda izviđača Zvijezda Vareš.

Una za koji dan putuje u SAD, na 24. Svjetski skautski jamboree, susret svih izviđača svijeta.

Kako doznajemo, Svjetsko izviđačko natjecanje 2019. održat će se od 22. srpnja do 02. kolovoza 2019. u rezervatu Summit Bechtel u mjestu Glen Jean u prekrasnim planinama Zapadne Virginije. Tema 24. Svjetskog izviđačkog jamboreeja je, „Otključaj novi svijet“, a govori o novim avanturama, kulturama i prijateljstvima koje će tijekom događanja dijeliti izviđači iz cijelog svijeta.

Tim povodom razgovarali smo kratko s Unom i upitali je o pojedinostima ovog događaja. " Jamboree će ove godine okupiti preko 45.000 izviđača sa svih kontinenata, iz 164 zemlje svijeta i možete zamisliti koliko je to bogatsvo kultura i različitosti. Iz naše zemlje BiH idu 3 predstavnice - po jedna iz svakog izviđačkog Saveza", kaže Una i dodaje da pored nje kao predstavnice Saveza izviđača Federacije BiH , u Virginiju putuje predstavnica Saveza izviđača RS-a Šejla Ganić iz Prijedora (iz OI dr. Mladen Stojanović), te Milica Garić, kao predstavnica Saveza izviđača Brčko distrikta (iz Odreda Izviđači Brčko distrikta).

Na naš upit kada se prijavila za sudjelovanje na svjetski skautski jamboree, Una kaže:" Prijavu sam poslala početkom ove godine, nakon što je na našoj odredskoj stranici objavljen poziv Federalnog saveza izviđača za ovaj događaj. Morala sam napisati svoj izviđački CV i pismo motivacije i sve sam poslala na adresu Saveza izviđača FBiH. Bilo nas je 10-ak prijavljenih iz raznih odreda Saveza, a rukovodstvo je izabralo moju prijavu kao najbolju i  početkom 6.mjeseca sam dobila zvaničnu obavijest da idem u Virginiju", priča s ponosom Una.

Pitamo je i za reakcije kje su uslijedile nakon zvaničnog izbora i obavijesti. " Jako sam sretna, bilo je neočekivano. Prošle godine sam se prijavila za put u Koreju, u vrijeme kad su se održavale OI, ali nisam prošla. Sad mi je jako drago što sam izabrana.  Roditelji su jako sretni, ovo je san svakog izviđača i zahvalna sam na prilici da živim svoje snove", kaže nam Una.
napominje da se svjetski skautski jamboree održava svake 4 godine, te da će naredni, jubilarni 25. po redu biti održan 2023. godine u Koreji.

Doznajemo da je cjelokupno finaciranje za izviđače iz zemalja koje ne spadaju u kategoriju ekonomski moćnih, a tu je i BiH, na sebe preuzela Europska skautska organizacija (Europian scout fondation). Za sve tri predstavnice BiH - našu Unu, Milicu i Šejlu -  plaćaju putne troškove, troškove jamboreeja, daju određeni džeparac, osiguravaju zdravstveno osiguranje, te plaćaju vizu za boravak u SAD- u.

Za kraj Una ističe: " U ponedjeljak 22.07. imamo izravan let za New York iz Beograda. Ne želim imati prevelika očekivanja, idem neopterećena, jer samo tako mogu ima ti još ljepši doživljaj susreta i svega što me tamo očekuje. Obzirom da su nam osigurani šatori i smještaj, ne nosim puno stvari sa sobom, ponijet ću standarnu izviđačku opremu. Veselim se cijelom programu susreta  - raznim radionicama, sportskim aktivnostima, zabavnom programu. Nemam straha, radujem se novim izazovima. Engleski je (pored francuskog i španjolskog) zvanični  jezik sporazumijevanja, a govorim ga dobro. Bit ćemo raspoređeni u više kampova, a svaki kamp će imati svog starješinu. Želim obnoviti stara prijateljstva i sagraditi nova. Imam već nekoliko prijatelja iz Srbije koji će također biti u Virginiji na susretu, što je još dodatna motivacija za nezaboravan doživljaj".

Obećala nam je naša Una poslati poneku fotografiju tijekom svog boravka u Virginiji, koju ćemo objaviti na našem portalu. Želimo joj 12 nezaboravnih dana, želimo joj da uživa u američkom snu i vrati se u Vareš puna utisaka, uspomena i sklopljenih cjeloživotnih prijateljstava sa svojim vršnjacima iz cijelog svijeta. Naprijed Una, svijet je tvoj!

Last modified on Utorak, 16 Srpanj 2019 12:15
Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela