Print this page

Volonteri Udruženja Narko NE realiziraju projekt " Na tragovima povijesti i kulturnih blaga grada Vareša"

29 Srp 2019
1978 times

U protekla dva tjedna ekipa volontera Udruženja Narko NE iz Vareša, Novog Travnika i Viteza, koja je prethodno najavila početak rada

na projektu izrade City Rallyja u Varešu, osmislila je prvu verziju ove interaktivne šetnje kroz grad.

Kroz deset dana intenzivnog rada, truda i zalaganja volonteri i volonterke: Ana Gabrić, Bruno Grebenar, Azra Zahirović, Amina Lulić, Emina Sarajlić, Amina Kozlić, Džejna Čizmo, Iman Bisić, Arnela Kamenjaš i Mirza Parić istražili su bogatu povijest, kulturu, prirodu i društvo grada Vareša, te svoja istraživanja skupili u finalni proizvod – zabavnu avanturu gradom kroz pobliže upoznavanje znamenitosti na putu. 

Volonteri i volonterke su raspoloživo vrijeme koristili za lični obilazak odabrane rute, razgovore s relevantnim izvorima, izučavanje skromnog opusa literature i, u konačnici, selekcijom.  “Izleti” su se održavali na različitim lokacijama – vjerskim i povijesnim spomenicima poput Stare crkve, prirodnim bogatstvima kao što je jezero Smreka (Nula), i ostavštinama rudarstva i zanatstva po čemu je ovaj gradić uzdizao svoje ime u prošlom stoljeću (rudnik, Željezara, stara radionica srednje škole…).

Kroz izučavanje rađale su se i ideje. Tako je jedna od njih bila da se precizira cilj i svrha samog projekta, a to je da se Vareš, o kome se jako malo suštinski zna, prikaže novim očima, kako turistima, tako i samim mještanima. Stoga, prva ruta City Rallyja nosi simbolični naziv Očima Vareša.

Neizostavna je i činjenica da su, potom, konačni produkt sami i kreirali i dizajnirali, uz podršku Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, te i uz podršku gradskog načelnika Zdravka Maroševića i lokalne samouprave.  Prvi zvaničan obilazak grada će biti u četvrtak, 01. kolovoza/augusta, a na kojem će se vršiti evaluacija i opservacija uspješnosti dotadašnjeg projektnog ciklusa, uz veliku (opravdanu) nadu za uspjehom. (tekst Emina Sarajlić, foto volonteri Narko Ne)

  • narkone2019-4
  • narkone2019-5
  • narkone2019-1
  • narkone2019-2

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela