Print this page

VAART - Otvorena izložba djela s 5. Međunarodne likovne kolonije Borovica 2019.

01 Kol 2019
2456 times

U prekrasnom ambijentu najstarije sačuvane crkve u BiH, vareške stare crkve, sinoć, 31. srpnja 2019. godine otvorena je

nova likovna izložba, kao dio sadržaja ovogodišnjeg Vareš art festivala - VAART-a.

Riječ je o izložbi djela nastalih na 5. Međunarodnoj likovnoj koloniji Borovica 2019., koja je okupila 17 umjetnika, a to su: Ana Šimić, Megi Kunštek, Tomo Hrgota, Mišel Stojanović, Stjepan Šimić Pepi i Dubravko Tokmačić iz Bosne i Hercegovine, Desislava Anakieva i Vlado Vesselinov iz Bugarske, Mario Parić i Valentina Grubačević iz Hrvatske, Iva Davidovič, Vesna Davidovič, Tatjana Mijatović i Jerca Šantej iz Slovenije, Robert Kormoš, Stojan Milanov i Snježana Vlatković iz Srbije.

Voditelj Art Colony Borovica Stjepan Šimić Pepi, na početku je pozdravio prisutne posjetitelje izložbe, među kojima su bili vareški načelnik Zdravko Marošević, akademik Anto Markotić, vareški svećenici fra Leon Pendić i Anto Cvitković...
"Ovo je treća izložba na Vareš art festivalu, prva je bila izložba našeg umjetnika Željka Lekića, druga je izložba etno zbirka koju je priredio Toni Petković u Radničkom domu. Ove godine opredijelili smo se za ambijent stare crkve, nacionalnog spomenika kulture, koja je dio nas Varešana, naša Albertina, jedan prostor zaista ambijentalno specifičan i lijep za izlaganje. Lijep je i za druge manifestacije, a mi smo osim Radničkog doma željeli da proširimo događanja s Vareš art festivala i na druge lokacije", istaknuo je Stjepan Šimić Pepi.

Predsjednica Društva hrvatskih likovnih umjetnika FBiH Ana Šimić zvanično je proglasila izložbu otvorenom. " Svi znamo kako je nastala ova kolonija, na inicijativu našeg Stjepana Šimića Pepija i znamo svi koliko muke i truda treba da se nešto ovakvo ostvari i postigne. I sama kao sudionik ove kolonije primijetila sam kako je na njoj jako lijepa atmosfera, kkao se kolege međusobno druže. Isto primijetim koliko je svatko od nas različit. Vi po svim ovim radovima mkožete vidjeti kako je svaki od nas, iako smo svi umjetnici, različit i u tome je sva ljepota ove kolonije, jer se mi svi zajendo družimo i svi uživamo. Zahvaljujem se svima koji su ovo omogućili, a najviše našim Šimićima. Izložba je otvorena", poručila je Ana Šimić.

U ime UG Naš dom Borovica i Zavičajne zajednice Borovičana obratio se Nikola Šimić. " Ova 5. kolonija je bila uspješna jer smo imali umjetnike iz 6 zemalja iz okruženja, Ukrajine i Bugarske. Kolonija je nastala na ideju našeg Pepija, koji je htio nešto pokloniti ovom kraju i htio je da ovaj kraj kroz umjetnost živi i sigurno da je u tome uspio, jer već malo po malo i jubilarna peta kolonija, a ići ćemo i dalje. Dokle god budemo imalo snage i mogućnosti i sredstava da se sve to čini i radi. Tko god nešto organizira zna da nije lako i zna da nije jednostavno i da sve to košta. Mi sve ovo ne bi mogli učiniti bez naših prijatelja i sponzora, počevši od Federalnog ministarstva kulture, resornog kantonalnog Ministarstva, Općine Vareš i načelnika Zdravka Maroševića, vareških gospodarstvenika koji svake godine daju svoj doprinos u materijalnim sredstvima, ali isto tako kao moralna potpora za ovaj projekt. Između svih nas ovaj put bih izdvojio firmu Eastern Mining i gosp. MIšu Bošnjakovića, koji je ne samo ovu koloniju, nego i sva kulturna i druga događanja na vareškoj općini prepoznao i uključio se najvećim sredstvima sponzorskim ugovorima na svim projektima od značaja za općinu Vareš", rekao je između ostalog Nikola Šimić.

Po završetku ceremonije otvorenja, svi prisutni su razgledali djela umjetnika uz stučno tumačenje Ane Šimić i Stjepana Šimića Pepija, a potom je nastavljeno druženje ispred stare vareške crkve uz ugodan razgovor i razmjenu ideja. Izložba ostaje otvorena narednih 10 dana u terminu od 18 sati i 30 minuta do 20 sati.

ACBstaracrkva-34
ACBstaracrkva-33
ACBstaracrkva-32
ACBstaracrkva-31
ACBstaracrkva-30
ACBstaracrkva-29
ACBstaracrkva-28
ACBstaracrkva-27
ACBstaracrkva-26
ACBstaracrkva-25
ACBstaracrkva-24
ACBstaracrkva-23
ACBstaracrkva-22
ACBstaracrkva-21
ACBstaracrkva-20
ACBstaracrkva-19
ACBstaracrkva-18
ACBstaracrkva-16
ACBstaracrkva-17
ACBstaracrkva-15
ACBstaracrkva-14
ACBstaracrkva-13
ACBstaracrkva-12
ACBstaracrkva-10
ACBstaracrkva-9
ACBstaracrkva-8
ACBstaracrkva-7
ACBstaracrkva-6
ACBstaracrkva-5
ACBstaracrkva-4
ACBstaracrkva-3
ACBstaracrkva-2
ACBstaracrkva-1

Last modified on Četvrtak, 01 Kolovoz 2019 12:34
Rate this item
(2 votes)
danijela

Latest from danijela