Print this page

Nove mjere FSCZ – obustava rada trgovina i javnog prijevoza

19 Ožu 2020
2258 times

Na današnjoj trećoj izvanrednoj sjednici FSCZ donijeto je ukupno pet naredbi. 

Kantonalnim i općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite naređeno je da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove.

Naređena je i obustava javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza osoba u cestovnom i željezničkom prijevozu. Iz ove naredbe izuzimaju se registrirani taxi prijevoznici putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge. Ova naredba primjenjuje se od 21.3.2020. godine u 00:00 sati.

Obustavlja se rad u djelatnosti trgovine na području FBiH, osim trgovina prehrambenih proizvoda,  prodavnica higijenskih proizvoda, ribarnica, apoteka, specijaliziranih prodavnica medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekara, hemijskih čistionica, specijaliziranih prodavnica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijaliziranih prodavnica dječije opreme, prodavnica hrane za životinje, prodavnica građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda i veledrogerija, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera.

Naređuje se obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata, osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metra između osoba uz poštivanje ostalih higijensko – epidemioloških mjera.

Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da osobi koje se na graničnom prelazu, pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, liši slobode po potjernici nadležnog suda, izda rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjere pritvora ili kazne zatvora. Provođenje mjere izolacije je u obavezi kazneno-popravne ustanove u kojoj je od strane nadležnog suda određeno izdržavanje mjere pritvora ili kazne zatvora i ona može trajati do 14 dana.

FSCZ neprekidno prati epiodemiološku situaciju na području FBiH i, u zavisnosti od nje, donosit će nove naredbe u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19). Stožer će se sutra(20.03.2020.) sastati i na svojoj četvrtoj izvanrednoj sjednici, koja je zakazana za 13:00 sati, donijeti novi set naredbi a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19).

Naredbe se nalaze u prilogu.

 

Last modified on Četvrtak, 19 Ožujak 2020 20:39
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan