Print this page

Kompanija Eastern Mining uložila sredstva za rekonstrukciju lokalnih puteva

07 Svi 2020
4849 times

U ponedeljak 04.05.2020. godine započeli su radovi na rekonstrukciji puta od Vijadukta do sela Višnjići i

kroz selo Pogar od Bara do skretanja za Dubošticu. Investitor ove rekonstrukcije je kompanija Eastern Mining koja na području općine Vareš otvara rudnik olova, cinka i barita. Izvođač radova na rekonstrukciji puta je firma Mušinbegović d.o.o. iz Visokog.

„Od samog početka kompanija Eastern Mining je uključena u gotovo sva dešavanja  u opštini Vareš, od kulturnih, sportskih, socijalnih i svih drugih dešavanja i mi ćemo i dalje ostati dio aktivnosti u  radu lokalne zajednice. Pored dosadašnje podrške kulturi i sportu opštine Vareš ovo je naše prvo učešće u jednom infrastrukturnom projektu, ali nije i polsednji bit će ih još. Kao što znate  mi nemamo nikakvih zakonskih obaveza da sponzorišemo kulturu, sport i  popravljamo lokalne puteve u opštini Vareš. Ovo je jednostavno stav menadžmenta Estern Mining/Adriatic Metals da pored rudarenja  u opštini Vareš budemo i dio stvarnog života loklane zajednice i u cjelosti podržimo unapređivanje životnog standarada  svih građana opštine Vareš . U svakodnevnom kontaktu sa  građanima   Vareša osjećamo da  oni podržavaju našu investiciju i da su je prepoznali u cjelosti   kao nešto što će značajno popraviti njihov životni standard i mi želimo da saradanju sa loklanim stanovništvom svakodnevno unapređujemo. , rekao je direktor kompanije Miloš Mišo Bošnjaković.

Sjedište kompanije Eastern Mining je u Sarajevu, ali kako se radovi na pripremi za otvaranje rudnika  intenziviraju prema riječima direktora do kraja godine cijela kompanija bit će preseljena u Vareš. „ Eastern Mining je registrovan u Sarajevu ali smo u međuvremenu registrovali podružnicu u Varešu. Cilj nam je bio da porez koji plaćamo za naše radnike završava u Zeničko dobojskom kantonu, odnosno  u opštini Vareš. Sa sigurnošću mogu da kažem da će tokom 2020. godine svo naše poslovanje bit prebačeno u Vareš, jer ovo je vareški projekat i mislim da treba da stoji naziv kompanija Eastern Mining sa sjedištem u Varešu“, rekao je direktor Bošnjaković.

Utiske o rekonstrukciji puta iskazali su predstavnici mjesnih zajednica u kojima se vrše radovi .“Nama ova rekonstrukcija puno znači jer je put kojim svakodnevno prolazimo jako uništen. Nadamo se da će rekonstrukcija se obaviti u što kraćem roku i da će bit kvalitetno urađena. Pored rekonstrukcije puta očekujemo pomoć i u narednom vremenu kroz raličite projekte“, rekao je predsjednik mjesne zajednice Daštansko Damir Ahmedović.

Zadovoljstvo nije krila ni predsjednica mjesne zajednice Pržići gospođa Jasna Mirčič koja je rekla: „ Ja ću naše zadovoljstvo iskazati jednim slikovitim primjerom. Kada nosite jednu te istu obuću dugi niz godina, ona se podere i žulja, a onda promijenite uložak i kao da ste kupili novu obuću, tako je i s našim putom koji je bio pun rupa, a sada će to bit lijepo sanirano. Ovo je izuzetno značajno za našu populaciju jer ovdje imamo preko devedeset stanovnika od kojih je šezdeset starije od šezdeset pet godina. Također, apeliram na sve one koji su skeptični po pitanju svih ovih projekata da se stišaju jer djela govore sve“, naglasila je gospođa Mirčić.

Obilazeći teren, gdje su strojevi u punom pogonu, na Pogari zatekli smo predsjednika mjesne zajednice Stjepana Petrović koji je ostao u jednoj vrsti šoka zbog same rekonstrukcije. „Upozoravali smo nadležne da selo Pogar ima najlošiji put u općini Vareš, i evo samo nakon dva mjeseca od razgovora s direktorom Bošnjakovićem krenuli su radovi. Ovo je za nas jedan šok ali u pozitivnom smislu. Nikada nismo do sada nešto ovako doživjeli da na ovakav način ljudi reagiraju i da žele pomoći našoj mjesnoj zajednici“, rekao je gospodin Petrović.

Do sada je kompanija Eastern Mining sudjelovala u raznim projektima pomoći ali ovo je jedan od najzahtjevnijih i najbolji primjer kako bi se svi trebali odnositi prema lokalnoj zajednici. Inače, kompanija Eastern Mining intenzivno radi na dobivanju svih dozvola za otvaranje rudnika, a preduvjet za to su istražne radnje na koncesionom području. Koliko je projekt ozbiljan pokazuje podatak kako su u fazi dobijanja dodatnih dozvola na proširenju koncesionog područja, a to dovoljno govori kako je budućnost Vareš ponovno usmjerena prema rudarenju. Ako se sve stvari budu odvijale ovim tempom, otvaranje rudnika planirano je 2022. godine.

IMG3334-EM-putevi
IMG3332-EM-putevi
IMG3330-EM-putevi
IMG3329-EM-putevi
IMG3328-EM-putevi
IMG3322-EM-putevi
IMG3320-EM-putevi
IMG3317-EM-putevi
IMG3316-EM-putevi
IMG3315-EM-putevi
IMG3314-EM-putevi
IMG3313-EM-putevi
IMG3310-EM-putevi
IMG3301-EM-putevi
IMG3299-EM-putevi
IMG3298-EM-putevi
IMG3296-EM-putevi
IMG3294-EM-putevi
IMG3292-EM-putevi
IMG3291-EM-putevi
IMG3289-EM-putevi
IMG3290-EM-putevi


Last modified on Četvrtak, 07 Svi 2020 11:37
Rate this item
(3 votes)
Ivan

Latest from Ivan