Print this page

Na Birou rada Vareš trenutno 1.073 osobe

12 Svi 2020
1979 times

Kao posljedica stanja nastalog pojavom i širenjem korona virusa i u Varešu je došlo do rasta broja nezaposlenih

osoba. Kako doznajemo, u evidenciji Biroa rada Vareš na kraju mjeseca travnja/aprila broj nezaposlenih je tisuću sedamdeset i tri osobe (1.073), što je u odnosu na mjesec ožujak/mart više za sto šezdeset i pet (165) osoba.

Novoprijavljene osobe su iz skupine kvalificiranih radnika i srednje stručne spreme, što ukazuje da uglavnom dolaze iz realnog sektora i koliko je on pogođen. Da se radi o osobama koje dolaze iz proizvodnog sektora, govori i podatak da su u tijekom mjeseca travnja/aprila na evidencije Biroa rada Vareš prijavljene sto osamdeset i četiri (184) osobe, te da su 80% osobe muškog spola.

Ipak neočekivano, kada su u pitanju poslodavci naše općine, veliki broj se odmah odlučio na otpuštanje svojih radnika, a kao razlog su navedeni ekonomski višaka ili istek rada na određeno vrijeme. Radi se o sto osamdeset i jednoj osobi (181) kojoj je prestao radni odnos, a čije je prebivalište općina Vareš. Najveći broj otpuštenih radnika dolazi od poslodavaca s adresom poslovanja u Varešu: sto pedeset i šest (156) ili 86/%.

Ako gledamo djelatnosti poslodavaca koji su otpustili radnike, zaključujemo da su daleko najviše pogođene drvna industrija (sto petnaest (115) radnika) , trgovina i ugostiteljstvo (trideset i jedan (31) radnik), kladionice (četrnaest (14) radnika), a u manjem broju su radnici tekstilne industrije, osiguranja itd.

U istom razdoblju zaposleno je šesnaest (16) osoba sa naše evidencije (šest u Varešu).

" Ono što je važno za ove radnike kojima je prestao radni odnos i koji su se prijavili na našu evidenciju je da, u najvećem broju, imaju pravo na novčanu naknadu u trajanju od tri do dvadeset i četiri mjeseca, te da da ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje", kaže nam šefica Biroa rada Vareš Jasna Operta Svinčicki.

" Nažalost, informacije kojima trenutno raspolažemo nam govore da će ubrzo još neki poslodavci otpustiti svoje radnike koji će se prijaviti na našu evidenciju već u prvoj polovici svibnja/maja", dodaje Jasna Operta Svinčicki.

No, šefica Biroa rada Vareš zaključuje svoju izjavu blagim optimizmom i kaže "Dobra vijest je da će jedan poslodavac vratiti svojih tridesetak zaposlenika u radni odnos".

Kako doznajemo, tijekom mjeseca aprila/travnja dva poslodavca Birou rada Vareš su prijavila potrebe za dva radnika.

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela