Print this page

Opća biblioteka Vareš realizirala projekta “Zadržimo u sjećanju Ivicu Matića“

24 Pro 2020
1250 times

Tijekom mjeseca prosinca vrijedne djelatnice Opće biblioteke Vareš realizirale su projekt  „Zadržimo u sjećanju Ivicu Matića“. Bila je to dugogodišnja želja

ove institucije kako bi na dostojanstven način posjetila na filmskog scenaristu i redatelja Ivicu Matića koji se rodio u Varešu, 13. svibnja 1948. godine, a preminuo prerano u Sarajevu 28. listopada 1976.godine, koji je najpoznatiji po svom jedinom dugometražnom igranom filmu Žena s krajolikom.

Program ove kulturne manifestacije bio je podijeljen na dvije večeri.

Gosti prve večeri bili su Ademir Kenović, jedan od naznačajnijih bh. redatelja i Boško Andrić, član vareške podružnice „Napretka“, djelatnik Općine Vareš, koji godinama vrijedno prikuplja dokumentarnu i zavičajnu građu sela Vijaka, Ivančevo i Duboštica, te Melina Alagić, bh. scenaristicai predstavnica Udruženja filmskih radnika BiH.  

Oni su  govorili o životu i radu Ivice Matića, svaki iz pozicije svog užeg zanimanja i profesionalne orijentacije. Redatelj Kenović je radio sa Ivicom Matićem i na vrlo emotivan način približio javnosti ono, što je bilo osobeno ovom vrsnom „poeti kamere“. Prema njegovim riječima, Matić je imao istančan smisao za detalj, za kompoziciju, za dramski zaplet. Znao je tako vješto svojom kamerom zabilježiti onaj posebni trenutak koji povezuje cijelu priču i daje joj puni smisao. Davao je cijeloga sebe u traganju za onim što se običnim okom nije moglo dohvatiti. Izgarao je radeći neumorno sa svojom kamerom i ugasio se prerano ne doživjevši čak ni svoje tridesete godine. Kao čovjek plijenio je svojom krhkošću i senzibilitetom prema čovjeku iz naroda, jednostavnom i skromnom, kakav je i sam bio.

Boško Andrić se u svom izlaganju i prezentaciji malo više fokusirao na Matićeve podatke iz životopisa. Iznio je niz nepoznatih detalja o tome, kako je Matićevo odrastanje pratila zla kob, koja mu je već od ranog djetinjstva otela iz zagrljaja oca pa je zbog toga odrastao kod bliže rodbine. Određenim podacima iz Andrićevog izlaganja zatečen je bio i sam Kenović, ali ujedno i obradovan saznavši tako dragocjene podatke o dragom kolegi, koji je otišao tako mlad.

Zaključni stav je bio da se o Ivici Matiću treba iznova vraćati, jer ono što je postigao u svom vrlo kratkom životu, dragocjeno je i jako značajno za cjelokupnu bh. kinematografiju. On je bio inovator u svom poslu i izvanredni filmski umjetnik za kojega mnoge njegove kolege kažu da im je bio uzorom. Zato će njegovo ime u rodnom Varešu uvijek biti posebno i jedno od najvećih te kao takvo u vremenu koje slijedi spominjano s dužnim pijetetom.

Prigodom svog boravaka u Varešu, pored Opće biblioteke Vareš redatelj Ademir Kenović bio je gost u uredu načelnika općine Vareš Zdravka Maroševića, te u redakciji Hrvatskog radija Bobovac, gdje je iskoristio priliku da uputi riječi zahvale na ukazanom gostoprimstvu i prigodi da govori o svom velikom kolegi Ivici Matiću od kojega je učio i naučio mnogo.

Druga večer realizacije projekta “Zadržimo u sjećanju Ivicu Matića“ donijela je kratki video uradak Matićevog posinka Amira Muratovića, gdje se kratko pojavljuje i Matićeva supruga Alenka Auersperger. Inače, Muratović je autor knjige „Slatka strast periferije: enciklopedija Ivice Matića“  koju je predstavio u programu i dao poseban osvrt na jedini Matićev igrani film Žena s krajolikom.

Sastavni dio realizacije navedenog projekta bila  je i izložba fotografija na temu vareških pejzaža, posebnog plavetnila neba, nepreglednih šumskih prostranstava usred kojih je Ivica Matić odrastao i upijao svaki detalj, koji je kasnije prikazivao u svojim filmovima. Izložba, postavljena u Općoj biblioteci Vareš sve do 15. siječnja 2021. godine, upotpunila je jedinstvenu kompoziciju kojom se željelo naglasiti vareško prirodno, kulturno i povijesno bogatstvo. Ono je i bilo predmetom velikog broja projekata sa  kojima je Opća biblioteka Vareš aplicirala na brojne javne pozive, pa i na one koje je podržalo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko dobojskog kantona, te Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo, kao i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Na izložbi je izvršeno i uručenje novčane nagrade Fondacije za bibliotečku djelatnost Ze-do knatona u iznosu od 500 KM, koju svake godine dodjeljuje za naj čitatelja, tj. za člana biblioteke koji tijekom godine pročita najveći broj knjiga. Nagrada je za 2019. godinu pripala našoj sugrađanki Merisi Operta, koja je ukupno pročitala 64 knjige u spomenutoj godini.

Dodajmo da su, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, programu prisustvovali predstavnici Vlade ZDK i resornog ministarstva, predstavnici lokalne vlasti na čelu s vareškim načelnikom Zdravkom Maroševićem, te zastupnica u Skupštini ZDK Vedrana Dugonjić. Osim toga, sadržaji obje večeri mogli su se uživo pratiti putem youtube kanala.

Direktorica Opće biblioteke Vareš Ilijana Gavran Radojević posebno naglašava ideju da se dodjela najznačajnije bosanskohercegovačke filmske nagrade koja od 2003. godine nosi ime Ivice Matića i koju dodjeljuje Udruženje filmskih radnika BiH za godišnji doprinos kinematografiji, jednoga dana preseli u Vareš, Matićev rodni grad.

Podsjetimo, Ivica Matić je kao filmski trag iza sebe je ostavio niz kratkih, pretežno amaterskih i uglavnom nagrađivanih djela avangardno-eksperimentalnoga opredjeljenja i jedan dugometražni igrani film, Žena s krajolikom, ostvaren 1976. u produkciji Televizije Sarajevo.

IMG5203-IvicaMatic
IMG5205-IvicaMatic
IMG5206-IvicaMatic
IMG5209-IvicaMatic
IMG5210-IvicaMatic
IMG5212-IvicaMatic
IMG5213-IvicaMatic
IMG5214-IvicaMatic
IMG5252-IvicaMatic
IMG5254-IvicaMatic
IMG5557-IvicaMatic
IMG5556-IvicaMatic
IMG5559-IvicaMatic
IMG5558-IvicaMatic
IMG5560-IvicaMatic
IMG5561-IvicaMatic
IMG5562-IvicaMatic
IMG5563-IvicaMatic
IMG5564-IvicaMatic
IMG5565-IvicaMatic
IMG5566-IvicaMatic
IMG5568-IvicaMatic
IMG5569-IvicaMatic
IMG5570-IvicaMatic
IMG5572-IvicaMatic
IMG5573-IvicaMatic
IMG5574-IvicaMatic
IMG5575-IvicaMatic
IMG5577-IvicaMatic
IMG5578-IvicaMatic
IMG5579-IvicaMatic
IMG5580-IvicaMatic
IMG5581-IvicaMatic
IMG5582-IvicaMatic
IMG5583-IvicaMatic
IMG5585-IvicaMatic
IMG5587-IvicaMatic
IMG5589-IvicaMatic

Last modified on Četvrtak, 24 Prosinac 2020 10:06
Rate this item
(1 Vote)
danijela

Latest from danijela