Print this page

Održan etno koncert “Dozvoli mi da te pjesmom upoznam”

06 Ruj 2021
1289 times

U organizaciji udruženja Moja prva nota u petak navečer, 03. rujna 2021. godine održan je etno koncert “Dozvoli mi da te pjesmom upoznam”.

Manifestacija ove vrste organizirana je u Varešu u  želji očuvanja tradicije, kulture i običaja naših krajeva ali ne samo Vareša nego i šire, o čemu je nešto više u pozdravnom govoru rekao Igor Hinger, predsjednik udruženja Moja prva nota.

Na koncertu su nastupili Mješoviti zbor  HKD Napredak Kreševo, BZK Preporod Vareš, Kulturno umjetničko društvo „Bratstvo“ Istočno Sarajevo, Azemina Likić, Halid Begić, vokalno instrumentalni sastav OI Zvijezda Vareš, fra Mirko Majdandžić i Gordana iz Fojnice i Mladi vareški tamburaši.
Mješoviti zbor  HKD Napredak Kreševo koji djeluje 11 godina, pod vodstvom Marije Pervan, predstavio se skladbama Urodila žuta kruška (tradicionalna pjesma iz Gučea gore) i Oj livado, rosna travo (kreševski napjev).

Zbor BZK Preporod Vareš koja njeguje tradiciju i kulturu Bošnjaka na području općine Vareš i šire, izveo je skladbe U Stambolu na Bosforu sa solisticom Aminom Kozlić, te Tamburalo momče uz tamburu.
Članice Kulturno umjetničkog društva „Bratstvo“, koje je osnovano je 2013. godine na području grada Istočno Sarajevo, predstavile su se sa skaldbama Tri livade, nigdje hlada nema, Oj javore, javore i lepe moje crne oči.

Naša sugrađanka Azemina Likić, koja se pjevanjem bavi od malih nogu, članica Udruženja estradnih umjetnika Ze -Do kantona oduševila je izvedbom sevdalinke Sejdefu majka buđaše.
Naš svestrani sevdalija Halid Begić, jedini Bošnjak koji pjeva uz gusle, predstavio je pjesmama Ja sam momče sa sela, koju je izveo uz šargiju, te Pjesmom o guslama koju je otpjevao i odguslao.

Vokalno instrumentalni sastav OI Zvijezda Vareš, odjeven u narodne nošnje Bošnjaka i Hrvata vareškog kraja, izveo je skladbe Mila majko šalji me na vodu i Moj dilbere.
Fra Mirko i Gordana iz Fojnice su publici otpjevali pjesme iz središnje Bosne -  Igra kolo na vrh Kočarine (pjesma iz Guče gore) Ja se zakle, ja se prikle (pjesma iz travničkog kraja) i Neko tiho ulicom pjevuši.

Mladi vareški tamburaši zaključili su koncert izvedbama skladbi Bosa Mara Bosnu pregazila I Tebi majko misli lete.

Koncert je bio iznimno dobro posjećen, uz poštivanje propisanih epidemiloških mjera, a reakcije publike su bile odlične. “Odlično”, “Istinski smo uživali”, “Koncert nas je još jedanput podsjetio da je Vareš Bosna u malom”, samo su neke od reakcija.

Pokrovitelji koncerta bili su PRO Budućnost (USAID i CRS), ADRIATIC METALS, Općina Vareš, Osnovna škola Vareš i JU Centar za kulturu i edukaciju.

Kompletan snimak pogledajte na ovom linku.

etnokoncert-137
etnokoncert-136
etnokoncert-135
etnokoncert-134
etnokoncert-133
etnokoncert-132
etnokoncert-131
etnokoncert-130
etnokoncert-129
etnokoncert-128

Last modified on Ponedjeljak, 06 Rujan 2021 12:55
Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela