Print this page

Informacija o zdravstvenom stanju učenika OŠ Vareš i OŠ Vareš Majdan nakon povratka s ekskurzije u Neumu

19 Svi 2023
2439 times

Tragom informacije o navodnom trovanju hranom tijekom ekskurziji u Neumu nekoliko učenika  Osnovne škole Vareš i Osnovne škole Vareš Majdan, potražili smo zvanične informacije

kod direktora obje škole Ilijane Vidović i Miralema Elezovića.

Učenici IX. razreda iz OŠ Vareš (34 učenika) i OŠ Vareš Majdan (24 učenika) na ekskurziji u hotelu Zenit u Neumu boravili su od 14. do 17.05.2023. godine, u pratnji svojih razrednika i rukovoditelja škola. Osim lošijih vremenskih prilika, ekskurzija je protekla u dobrom raspoloženju i druženju i sve je bilo u najboljem redu do utorka prijepodne.

Kako nam je rekla ravnateljica Osnovne škole Vareš Ilijana Vidović u utorak nakon doručka dva učenika su osjetila mučninu i povraćala su. „Potom je u popodnevnim satima zabilježeno još nekoliko slučajeva mučnine i povraćanja, kako kod djece, tako i kod nastavnika. Odmah smo reagirali i nastavnici su djecu odveli u Dom zdravlja u Neum, gdje ih je pregledala liječnica i utvrdila kako je u pitanju virusna stomačna infekcija i izdala zvanični nalaz. Liječnica je propisala djeci terapiju i čim su djeca počela koristiti propisanu terapiju, odmah im je bilo bolje. Cijelu noć sam osobno obilazila djecu, razdvojili smo odmah bolesnu djecu od zdrave. Zabilježena su i dva slučaja temperature tijekom noći, ali je nakon paracetamola bilo bolje. Ujutro su djeca bila iscrpljena, ali nisu imala mučninu, niti su povraćala. Bili su pod terapijom na koju su dobro reagirali. Nakon doručka u srijedu ujutro smo krenuli natrag, napravili odmor u Mostaru, djeca su popila čaj i povratak prema Varešu protekao je u veseloj atmosferi, djeca su bila raspoložena, pjevala su i šalili se u autobusu kako to mladima i priliči.“ Potvrdila nam je kako su djecu u Varešu u srijedu popodne dočekali roditelji i da nije bilo nikakvih negativnih reakcija od strane roditelja koji su cijelo vrijeme bili o svemu detaljno upoznati.

U četvrtak popodne  na određenim portalima objavljena je vijest koja je donijela određene spekulacije o trovanju hranom djece u Neumu.

Direktori Vidović i Elezović potvrdili su nam da su u četvrtak ujutro odmah kontaktirali JU Dom zdravlja Vareš, te danas dobili zvanični nalaz da je kod djece riječ o želučano-crijevnoj upali, vjerojatno virusnog porijekla. Da bi se eventualno utvrdilo da li je riječ bilo o trovanju hranom, na nalazu su iz JU Dom zdravlja Vareš dali preporuku što bi konkretno trebalo uraditi.

Direktor Osnovne škole Vareš Majdan Miralem Elezović potvrdio nam je da je u ponedjeljak obišao učenike u Neumu, boravio s djecom par sati, te ručao s njima, te se osobno uvjerio da ekskurzija protiče u najboljem redu i uvjetima smještaja i svega ostalog vezano uz to. „U povratku su učenici trebali obići vrelo Bune, ali je taj dio izostavljen zbog izlijevanja rijeke Bune, jake kiše i vremenskih neprilika i sigurnosnih uvjeta. Učenici su prilikom dolaska u Neum obišli Stari most u Mostaru“, istaknuo je direktor Elezović.

U svezi navedene problematike danas, 19.05.2023. godine su direktori OŠ Vareš i Vareš Majdan održali kraći sastanak, te su u obje osnovne škole održani  izvanredni roditeljski sastanci, gdje je odziv roditelja bio gotovo 100%, gdje su roditelji iznijeli svoje mišljenje, da roditelji negiraju da su oni davali izjave za pojedine portale, te da su iznijeli sve pohvale za škole, nastavnike koji su s djecom boravili na ekskurziji.

Ono što je najvažnije u cijeloj ovoj priči je da su svi učenici koji su imali tegobe danas dobro, te da su rukovodstva obje škole reagirala u roku odmah u Neumu kako bi otklonili sumnje na trovanje hranom. Isto tako rukovoditelji OŠ Vareš i Vareš Majdan su u stalnom kontaktu s JU Dom zdravlja Vareš od jučer ujutro i koordiniraju aktivnosti oko daljnjih uputa i koraka vezanih uz navedenu situaciju. 8foto OŠ Vareš Majdan)

 

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela