Print this page

Prezentacija o rezultatima analize vode i tla jezera Veovača

16 Srp 2019
2282 times

U općinskoj dvorani danas, 16.07.2019. godine održana je prezentacija rezultata analize vode i tla koje su posljednjih godina radili

stručnjaci iz Mađarske. Prezentaciju su održali predstavnici kompanije Naturaqua Szabolc Kozar i Peter Holndonner. Podsjećamo, u više navrata uzimani su uzorci vode i mulja iz jezera Veovača i uzorci tla i prilaznih voda koje se ulijevaju ili prolaze ispod jezera te je na osnovu uzoraka rađena studijska analiza moguće sanacije.

Sredstava za realizaciju projekta osigurala je Vlada Mađarske, a sve u suradnji sa ministarstvom vanjskih poslova i zaštitu okoline Bosne i Hercegovine i općinom Vareš. Današnjoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici općine Vareš na čelu s načelnikom Zdravkom Maroševićem i njegovim pomoćnicima iz stručnih službi, predstavnici kompanije Eastern Mining i predstavnici BBM-a.

U samoj prezentaciji prikazane su dvije faze koje su do sada urađene i treća faza koja će se raditi u devetom mjesecu ove godine. Prva faza obuhvaćala je izradu karte smog lokaliteta i vršena su određena mjerenja.

Drugom fazom obuhvaćena je analiza uzoraka vode, mulja i tla koji su uzeti na lokalitetu i u laboratorijskim uvjetima vršena testiranja kako najlakše odstraniti štetne supstance. Analiza vode koja dolazi do jezera pokazala je vrlo malu gotovo neznatnu zagađenost na štetne metale, a voda koja se nalazi u jezeru je također u granicama koje nisu štetne po okoliš i ljude. Ipak, predviđa se ugradnja određenih kolektora koji bi u potpunosti mogli odstraniti štetne supstance. Analiza mulja iz jezera pokazala je veću zagađenost određenim metalima kao što je nikl, cink, živa i drugi što je uobičajeno kod ovakve vrste tla. Međutim, i za ovu vrstu sanacije postoje materijali koji mogu u potpunosti odstraniti štetne tvari jer je i ova analiza rađena u laboratorijskim uvjetima.

Treća faza, koja će se raditi u devetom mjesecu predviđa geofizička mjerenja brane i ispitivanje njene propusnosti i nakon toga će biti prezentiran kompletan projekt.

Na kraju prezentacije prisutnima se obratio načelnik Marošević i zahvalio mađarskoj vladi na dosadašnjim sredstvima koja je uložila u ovaj projekt i dao punu podršku za nastavak daljnjih aktivnosti koje će se raditi na ovom lokalitetu.

IMG6940-Madjari
IMG6938-Madjari
IMG6937-Madjari
IMG6936-Madjari
IMG6935-Madjari
IMG6934-Madjari
IMG6933-Madjari
IMG6932-Madjari
IMG6931-Madjari
IMG6930-Madjari

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan