Print this page

Festival izviđačke pjesme- FIP 2019. Vareš

30 Kol 2019
1138 times

U petak, 30.08.2019. u sali JU „Centar za kulturu“ Vareš-(nekadašnji Radnički dom) održao se Festival izviđačke pjesme- FIP Vareš 2019.

u organizaciji odreda izviđača Zvijezda-Vareš. Dvorana Radničkog doma bila je prepuna šarolikim izviđačkim uniformama i maramama koju su nosili izviđači iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i iz zemalja i susjedstva (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija). Ekipe su nastupale u raznim kategorijama a između ostalog mogle su se čuti i autorske pjesme koje su imale svoj prvijenac.

Ovaj festival se održava od 2014. godine, u organizaciiji  kluba "Brđana" izviđača iz Vareša, a od 2016. godine organizaciju Festivala preuzima Odred izviđača "Zvijezda" Vareš.

„ Izviđači iz udaljenijih krajeva BiH kao i susjednih država počeli su pristizati još u četvrtak navečer. Mnoge goste smjestili smo privatno po kućama a neki su prenoćili i u sali Srednjoškolskog centra.  U petak, u 12 sati, zvanično je otvoren festival. U sklopu festivala odžane su radionice na kojima su oni koji nastupaju razmijenili iskustva u glazbenom smislu te predstavili kulturu i obićaje iz kraja kojeg dolaze. Učesnici festivala, koji nisu direktno nastupali obišli su kraljevski grad Bobovac, te obišli kulturno- povijesne spomenike u samom Varešu. Završni dio festivala, koncert, počeo je u 20 sati. Na koncertu smo mogli čuti tradicionalne izviđačke pjesme, nove autorske pjesme, te pjesme karakteristične za područje iz kojeg izviđači dolaze. Ukupan broj korisnika festivala je 244, što je impozantna brojka. Nakon završetka festivala učesnici su otišli na večeru u restoran Mlin.“- rekao je Hinger, jedan od najzaslužnijih za održavanje festivala.

Iznendađenje večeri bio je nastup grupe "Zdravo lude" koja je oduševila sve prisutne. Ovakve manifestacije sigurno doprinose i samoj promociji grada a Varešani su i ovaj puta dokazali da su dobri domaćini.

Last modified on Srijeda, 01 Srpanj 2020 14:36
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan