Print this page

Prikupljanje statističkih podataka

06 Sij 2020
1731 times

Prema Zakonu o statistici u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, br. 63/03 i 9/09) i u skladu sa

Godišnjim planom provodenja statističkih istraživanja u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, Federalni zavod za statistiku će provoditi Anketu o potrošnji domaćinstava/kućanstava u BiH 2020.
Anketa o potrošnji domaćinstava/kućanstavau BiH je statističko istraživanje kojim se od izabranih domaćinstava/kućanstava prikupljaju podaci o izdacima za potrošnju, potrošnji iz vlastite proizvodnje,

investiranju i prihodima domaćinstava/kućanstava. Istovremeno, anketom se prikupljaju i podaci o važnijim pokazateljima životnog standarda, kao i podaci o osnovnim demografskim, ekonomskim i socijalnim karakteristikama domaćinstava/kućanstava.

Na temelju podataka prikupljenih ovom anketom izračunavat de se veličina i struktura prosječne mjesečne i godišnje potrošnje domaćinstava/kućanstava u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini kao cjelini. Podaci o izdacima za hranu, odjeću, obuću, stanovanje, kupovinu trajnih potrošnih dobara, osobne usluge i drugi podaci će biti podloga za mjerenje osobne potrošnje domaćinstava/kućanstava i investiranja domaćinstava/kućanstava na ukupnom nivou/razini, te za druge socio-ekonomske analize. Time će se učiniti značajan doprinos u razvoju statističkog sistema/sustava u Bosni i Hercegovini sukladno sa europskim i međunarodnim standardima.

Anketa se provodi u toku cijele 2020. godine, s tim što se svakog mjeseca domaćinstva/kućanstva mijenjaju. U Federaciji Bosne i Hercegovine će biti anketirano 5.488 domaćinstva/kućanstva izabrana u uzorak metodom slučajnog odabira, u svim općinama Federacije BiH.
Ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja u pogledu ove ankete, možete se obratiti osobama zaduženim za provodenje ovog istraživanja u Federalnom zavodu za statistiku na tel. 033 206 452, lokal 220 i 349.
Obavijest je stigla iz Općine Vareš.

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan