Print this page

Poziv poljoprivrednim proizvođačima

05 Tra 2020
1889 times

Shodno novonastaloj situaciji o proglašenju stanja nesreće prouzrokovane pojavom COVID-19, vlada Federacije BiH je usvojila

Odluku kojom se definiraju mjere spram povećanja podrške proljetnoj sjetvi, a sve u cilju povećanja obima proizvodnje i osiguranja egzistencije stanovništva na teritoriji Federacije BiH.

Za spomenutu svrhu osigurana su sredstva u iznosu od 9 miliona KM.

U cilju kreiranja preliminarne liste korisnika, pozivaju se svi zainteresirani poljoprivredni proizvođači koji namjeravaju vrštiti proljetnu sjetvu/sadnju, da izvrše prijave kod nadležne općinske službe-isključivo telefonskim putem i to na broj: 032/848-140, svakim radnim danom u terminu od 08-14 h. 

Prijaviti se mogu svi poljoprivredni proizvođači sa sjedištem na području općine Vareš, upisani u registar  poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i raspoloživim poljoprivrednim zemljištem na teritoriji općine. 

Prihvatljivi troškovi za proljetnu sjetvu u tekućoj godini su: troškovi nabavke sjemena povrtlarskih kultura (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, grah, luk bijeli, luk crveni, salata, krumpir), ratarskih kultura (heljda, merkantilni i silažni kukuruz), mineralna gnojiva kao i zaštitna sredstva kompatibilna zasnovanoj proizvodnji. 

Federalno ministarstvo će naknadno objaviti javni poziv za proljetnu sjetvu, a iznos sredstava koji se dodjeljuje zavisiti će od iznosa sredstava po osnovanim zahtjevima i udjela sufinanciranja klijenta-lokalne samouprave( općina Vareš je iskazala potpunu spremnost za sudjelovanje u sufinanciranju). Maksimalan iznos podrške po krajnjem korisniku je 1 000 KM. 

 

 

Last modified on Nedjelja, 05 Travanj 2020 19:10
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan