Print this page

Korona virus i u šumi

04 Svi 2020
4113 times

Pandemija korona virusa zahvatila je cijeli svijet ali u Varešu je ušla i u šumu. Prije tri dana prolazeći putnom komunikacijom

prema selu Ravne imalo se šta vidjeti. Iako su radnici ŠPD PJ Vareš, njih preko 70, ostali bez posla, odnosno nisu im produženi ugovori o radu, sječa šume kao da je u punom jeku. Ništa ovjde nebi čudilo da se sječa ne vrši u granicama vodozaštitne zone.

Tko je nadležan i tko je dozvolio sječu u ovom području ostaje pod velikim upitnikom jer je očigledno i ovaj put u pitanju prebacivanje nadležnosti. Možda ćemo se zapitati kada Vareš ostane bez vode. Šumsko blago se dovlači do putne komunikacije gdje čeka svoj transport za daljnje destinacije. Pri tome se ne vodi računa o šumskom redu jer se uništava što se stigne.

Dva dana kasnije na regionalnom putu 444 u mjestu Šimin potok situacija je identična. Velika količina trupaca nalazi se pored samog ali i na kolniku, što nikako nebi smjelo bit. Trupci su na asfaltu koji je oštećen od njihovog transporta do ceste. Oštećenja su vidljiva, a slike govore više od riječi. Do kada ćemo imati ovakav odnos prema prirodi, ekologiji i zaštiti prirodnih bogatstava? 

 

Last modified on Utorak, 05 Svi 2020 12:59
Rate this item
(1 Vote)
Ivan

Latest from Ivan