Print this page

Novosti iz ZDK za mjesec kolovoz 2022. godine

03 Kol 2022
852 times

Novosti za dan 31.08.2022. godine

NASTAVAK ULAGANJA U INFRASTRUKTURU: POTPISAN UGOVOR O OBNOVI I SANACIJI KOLOVOZA NA REGIONALNIM CESTAMA

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak i direktor preduzeća "ADO-TRANS" d.o.o. Visoko Muris Frljak potpisali su ugovor iz LOT-a 1 koji se odnosi na obnovu i sanaciju kolovoza cesta sa potpuno amortizovanim asfaltnim zastorom na regionalnim cestama R445 Ćatići – Visoko, R445 Visoko – Podlugovi i R444 Vareš-Podkamensko (priključak na industrijsku zonu).

Vrijednost ugovora 587.315,08 KM sa PDV-om. Rok za izvođenje radova koji su predmet ovog ugovora je 90 dana od dana uvođenja u posao.

PREMIJER BAŠIĆ PRIMIO ČLANOVE UPRAVE AIRSOFT KLUBA BAJRAKTAR IZ KAKNJA

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić primio je u svom uredu upravu Airsoft kluba "Bajraktar" iz Kaknja na čelu s predsjednikom Adnanom Kadićem.

"Bajraktar" je nedavno učestvovao na "Border war 14" u Češkoj, jednom od najvećih susreta airsoft klubova u svijetu, gdje je bio jedini predstavnik iz Zeničko-dobojskog kantona i jedan od dva kluba učesnika iz Bosne i Hercegovine.

Tamo su uspostavili kontakte sa klubovima iz Mađarske, Italije i cijele Evrope, koji su najavili dolazak na događaj "Operation CRYSIS 2", koji će „Bajraktar“ organizirati u julu naredne godine.

Predstavnici ovog kluba uručili su premijeru Bašiću zahvalnicu za uspješnu saradnju i pomoć pri realizaciji "Operation CRIYSIS", kao i afirmaciju airsfot sporta u ZDK i BiH.

Premijer je čestitao upravi kluba na posvećenosti razvoju airsoft sporta i organizaciji održanog susreta, najavivši nastavak podrške Vlade ovom ali i svim drugim klubovima koji doprinose razvoju sporta u Zeničko-dobojskom kantonu.

Novosti za dan 30.08.2022. godine

DELEGACIJA VLADE ZDK NA ČELU S PREMIJEROM BAŠIĆEM PRISUSTVOVALA OBILJEŽAVANU DANA RATNIH VOJNIH INVALIDA U VAREŠU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković prisustvovali su danas obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona koje je upriličeno u Varešu.

Delegacija je položila cvijeće na Centralnom spomen-obilježju poginulim braniocima u Varešu, a potom se družila sa oko 250 ratnih vojnih invalida sa područja ZDK-a u mjestu Budoželje.

Premijer Bašić je ovom prilikom naglasio da je unapređenje položaja branilačke populacije jedna od ključnih politika Vlade ZDK-a, što pokazuje konkretnim programima podrške i pomoći svim branilačkim kategorijama, među kojima su ratni vojni invalidi u posebnom fokusu.

RVI, dodao je, imaju pravo na ortopedska pomagala, pomoć u liječenju, stipendiranje djece, nabavku udžbenika, stambeno zbrinjavanje, troškove dženaze ili sahrane, podršku invalidskom sportu i druga prava.

Naveo je da je među korisnicima tzv. egzistencijalne naknade, koju braniocima mlađim od 57 godina isplaćuje Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, oko 430 ratnih vojnih invalida iz ovog kantona.

Novosti za dan 29.08.2022. godine

ISPLAĆENA ŠESTA RATA BORAČKIH STIPENDIJA ZA 1.987 KORISNIKA U IZNOSU OD 274.700,00 KM

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je sredstva i izvršila isplatu šeste rate stipendija za 1.987 studenata - branilaca i članova njihovih porodica redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja za studijsku 2021/2022. godinu u iznosu od 274.700,00 KM.

 

Po lokalnim zajednicama, najveći broj korisnika stipendija je u Zenici 459 (63.050,00 KM), Visokom 254 (34.800,00 KM), Žepču 226 (30.950,00 KM), Zavidovićima 210 (29.250,00 KM), Tešnju 207 (28.650,00 KM), Kaknju 176 (24.750,00 KM), Maglaju 141 (19.550,00 KM), Brezi 95 (13.200,00 KM), Olovu 79 (11.200,00 KM), Varešu 65 (9.100,00 KM), Doboj Jugu 43 (5.750,00 KM) i Usori 32 (4.450,00 KM).

 

Iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu izdvojeno je 2,2 miliona KM za stipendiranje studenata - branilaca i članova njihovih porodica. Stipendije iznose 800,00 KM za brucoše i 1.200 KM za studente viših godina studija, a isplaćuju se u osam rata.

 

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić uputili su građanima čestitku povodom 29. augusta, Dana Zeničko-dobojskog kantona.

U čestitki navode da je na današnji dan davne 1189. godine potpisana Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Povelja je prvi diplomatski dokument kojeg je izdao jedan bosanski vladar knezu druge države, a njome je tadašnji vladar Bosne ban Kulin regulisao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika. Zbog toga je ovaj značajni datum iz naše prošlosti 2013. godine izabran za Dan Kantona.

Ističu da Dan Kantona i ove godine obilježavamo u okolnostima globalne krize i pandemije virusa korona, ali da se rad institucija uspješno prilagodio novonastalim uslovima te preduzeo interventne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvalo svako radno mjesto.

-Očuvali smo stabilnost i likvidnost budžeta, ojačali zdravstveni sektor, pomogli privredi i poljoprivredi, socijalno ugroženima i boračkoj populaciji, a istovremeno nastavili realizaciju razvojnih projekata u svim općinama, vodeći računa o ravnomjernom razvoju. Rebalansirani budžet za 2022. iznosi 464 miliona maraka i za gotovo 39 miliona KM je veći od budžetskog plana. Sav višak prihoda smo vratili građanima kroz razvojne projekte i mjere podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi, boračkoj i socijalnoj zaštiti - navodi se u čestitki i dodaje:

-To nam je omogućilo da napravimo značajne iskorake u svim oblastima, značajno unaprijedimo materijalni položaj naše policije, prosvjetnih radnika, državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi, te gradimo puteve, jačamo konkurentnost privrede, uređujemo naše škole i fakultete, podstičemo razvoj poljoprivrede, vodimo brigu o branilačkoj populaciji i očuvanju tekovina odbrane od agresije, unapređujemo socijalnu zaštitu - stoji u čestitki.

Premijer Bašić i predsjedavajući Huskić na kraju čestitke pozivaju građane da svi zajedno čuvamo domovinu Bosnu i Hercegovinu i Zeničko-dobojski kantona te da još snažnije nastavimo razvijati kanton kao regiju ugodnu za život svih građana.

Novosti za dan 25.08.2022. godine

ODOBRENA SREDSTVA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA POTPORE ODRŽIVOG POVRATKA NA PODRUČJU GRADA ZAVIDOVIĆI I OPĆINE OLOVO

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na danas održanoj 169. sjedinici, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice odobrila sredstva za sufinansiranje projekata potpore održivog povratka na područje grada Zavidovići i općine Olovo, i to za projekat "Rekonstrukcija nacionalnog spomenika Stara džamija u mjestu Rujnica" iznos od 46.578,40 KM i na ime sufinansiranja infrastrukturnih projekata u povratničkim naseljima Ajdinovići i Lišci, općina Olovo, sredstva u iznosu od  90.000,00 KM.

Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Azra Sinanovići ističe da je opredjeljenje ovog ministarstva i Vlade Zeničko-dobojskog kantona osiguranje kontinuiteta u smislu ulaganja u infrastrukturne projekte u povratničkim mjestima ovog kantona, budući da samo tako možemo stvarati preduslove za povratak i ostanak povratničke populacije na području ZDK-a.

Press služba ZDK

 

POLJOPRIVREDNICIMA U ZDK ODOBRENI POTICAJI U IZNOSU OD 1.346.475,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, na današnjoj sjednici usvojila je odluke o raspodjeli sredstava poticaja za poljoprivredne proizvodnje u ukupnom iznosu 1.346.475,00 KM.

Resorni ministar Mirsad Hadžić naglasio je da su se, nakon rebalansa Budžeta i dopune Programa poticaja u poljoprivredu za 2022. godinu, stekli uslovi za isplatu prvih poticajnih mjera za tekuću godinu.

-Najznačajnija odluka je isplata poticaja farmerima za podršku proljetnoj sjetvi, kojih je obuhvaćeno 192. Ta mjera je produžena pa oni koji su zakasnili ili stekli uslove mogu se i dalje prijaviti. Rok je produžen do 1. septembra. Donesene su i odluke za poticaje svinjogojstvu, voćarstvo, udruženjima pčelara za njihove projekte - rekao je ministar Hadžić.

Za podršku registrovanim farmama goveda odobreno je 1.051.500,00 KM, registrovanu ovčarsku ili kozarsku proizvodnju 126.000,00 KM, projekte u oblasti pčelarstva 60.000,00 KM, proljetnu sjetvu 57.375,00 KM, nerealizovane zahtjeve iz prethodnog perioda i pomoć u posebnim okolnostima 33.600,00 KM te registrovanu svinjogojsku proizvodnju 18.000,00 KM.

-Današnje su odluke prve odluke prema našim poljoprivrednim proizvođačima. Očekujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca završiti odluke za oko 80 posto poticajnih mjera te samim time steći pravo na isplatu. Ukupan iznos budžeta za poljoprivredu je 4.650.000 KM - napomenuo je Hadžić.

Najavio je da će ovo ministarstvo u narednih 15 dana donijeti Program poticaja za jesenju sjetvu.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 24.08.2022. godine

SAOPĆENJE SA 48. SJEDNICE SKUPŠTINE ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA ODRŽANE DANA 24.08.2022. GODINE

Danas, 24.08.2022. godine održana je 48. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj su razmatrane tri tačke dnevnog reda. Skupština je danas, po skraćenom postupku, donijela Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom. Razlog za donošenje je bilo neophodno preduzimanje hitnih reformskih aktivnosti i mjera u smislu poboljšanja stanja u u oblastima koje zakon tretira, od čega se može izdvojiti osiguranje dostupnosti i ujednačenosti prava žena-majki u radnom odnosu i žena-majki koje nisu u radnom odnosu, odnosno omogućavanje svim porodiljama ostvarivanje predmetnih prava na području Zeničko-dobojskog kantona. Zakonom je omogućeno i ženama povratnicama iz Zeničko-dobojskog kantona na područje Republike Srpske ostvarivanje predmetnog prava iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, pod uslovom da je sjedište njenog poslodavca na području Zeničko-dobojskog kantona, ukoliko isto pravo ne mogu ostvariti u mjestima povratka u Republici Srpskoj, što u dosadašnoj praksi nije bilo regulisano.

U okviru druge tačke dnevnog reda Skupština je također po skraćenom postupku donijela Zakon o izmjenama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti. Riječ je izmjenama manjeg obima kojima se otklanjaju nedostaci, odnosno ovim izmjenama će se otkloniti nedostaci odnosno međusobna neusklađenost odredbi Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti sa postojećom zakonskom regulativom, te se obezbjeđuje učešće predstavnika Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u radu Vijeća za nauku koje je stalno savjetodavno stručno tijelo Ministarstva.

U konačnici rada Skupština je donijela Odluku o osnivanju Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona. Potreba za donošenjem ove odluke proizilazi iz Zakona o turizmu koji je donesen na 46. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Donesenom odlukom se reguliše naziv, pravni status i sjedište Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, zatim ciljevi i djelatnost Turističke zajednice, organi Turističke zajednice kao i njihov mandat, nadležnost, sastav i odlučivanje. Odlukom su regulisana i ostala pitanja koja se odnose na organizaciju, način rada, prava i obaveze uposlenih, način finansiranja i druga bitna pitanja za osnivanje i funkcionisanje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona.

                                                                                               Stručna služba Skupštine ZDK

 

SKUPŠTINA ZDK USVOJILA IZMJENE ZAKONA: OD 1. SEPTEMBRA PORODILJNE NAKNADE 1.000,00 KM

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je po hitnom postupku i glasovima svih prisutnih zastupnika Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom ZDK-a, čime su se stekli uslovi za isplatu porodiljnih naknada u iznosu od 1.000,00 KM za sve porodilje u ovom kantonu.

Skupština je krajem prošlog mjeseca usvojila rebalans budžeta za 2022. godinu kojim su osigurana potrebna sredstva, a primjena zakona s usvojenim izmjenama počet će od 1. septembra ove godine. Porodiljne naknade bit će isplaćivane svim zaposlenim i nezaposlenim porodiljama u istom iznosu.

- Zakon predviđa da se naknada plaće zaposlenim porodiljama sada utvrđuje u visini od 1.000 KM mjesečno, za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, što je znatno povoljnije rješenje u odnosu na dosadašnje. Također, da se novčana pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu ostvaruje u visini od 1.000 KM - najduže 12 mjeseci od dana rođenja djeteta. Prava na naknadu, u skladu sa zakonom, mogu ostvariti sve porodilje koje ranije nisu ispunjavale uslove za ostvarivanje ovog prava - bilo po osnovu imovinskog cenzusa ili zbog neispunjavanja u pogledu radnog staža ili porodilja, jednostavno, nije podnosila zahtjev. Također su propisani povoljniji uslovi i iznosi za ostvarivanje navedenog prava te omogućeno da u izuzetnim okolnostima - smrti majke, napuštanje djeteta…ovo pravo može ostvariti otac djeteta, ako je prijavljen na evidenciji nadležne službe za zapošljavnaje, što do sada nije bilo regulisano - napomenula je resorna ministrica Azra Sinanović.

Ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu iz budžeta ZDK omogućeno je i ženama-povratnicama iz ZDK-a na teritoriju entiteta Republika Srpska, ako je sjedište njenog poslodavca na području ZDK-a, ukoliko isto pravo ne mogu ostvariti u mjestima povratka, a što, napomenula je ministrica Sinanović, nije bilo regulisano dosadašnjim zakonom.

Ministarstvo je, napomenula je, uputilo dopis centrima za socijalni rad i općinskim službama da "pravovremeno organizuju svoje poslovanje i pripreme za zamjenu ovih rješenja". Dužni su, podvukla je, u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu izmjena i dopuna pomenutog zakona, zamijeniti dosadašnja rješenja novim rješenjima te ih uskladiti sa zakonom. Zaposlenim će se porodiljama, istakla je, vršiti uplata doprinosa u skladu sa zakonom.

- Prijedlog zakona predviđa i uvećanje za 20 posto za svako rođeno dijete majci koja rodi blizance, treće i svako sljedeće dijete - dodala je Sinanović.

Premijer Mirnes Bašić izrazio je zadovoljstvo što su institucije ZDK-a završile sve potrebne procedure kako bi porodilje dobile znatno veće porodiljne naknade.

-Nismo mogli bolje završiti ovaj mandat. Ima i drugih zakona, programa i aktivnosti koje je Vlada uradila u ovom mandatu, ali je ovo, mogu reći, srcu najdraža i najbliža, jer će porodilje na području ZDK-a imati 1.000,00 kao porodilje u Sarajevu, Tuzli i drugim kantonima koji su uveli ovu naknadu - rekao je premijer Bašić.

Naveo je da je Vlada za ovu godinu rebalansom budžeta osigurala potrebnih dodatnih 11 miliona KM za isplatu porodiljnih naknada, te da će sredstva biti osigurana i za najmanje naredne tri godine.

- Od Federalnog ministarstva finansija smo dobili trogodišnju projekciju punjenja budžeta i odgovorno tvrdim da će za ove namjene biti dovoljno sredstava u budžetu ZDK-a i u narednom četvorogodišnjem mandatu - kazao je premijer Bašić.

Naglasio je da će jedan od izvora finansiranja biti i dodatna sredstva od 20 miliona KM koje će Zenički-dobojski kanton dobiti naredne godine po osnovu izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Press služba ZDK

 

U SJEDIŠTU VLADE ZDK POTPISAN UGOVOR O SUFINANSIRANJU ZAPOŠLJAVANJA 22 ASISTENTA NA UNZE

Ugovor o zapošljavanju 22 pripravnika asistenta na Univerzitetu u Zenici potpisali su u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, rektor UNZE Jusuf Duraković i direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić.

Ministarstvo za rad, socijalnu politku i izbjeglice ZDK-a sufinansirat će zapošljavanje saradnika asistenata na UNZE sa 264.000,00 KM, a program će se realizirati u periodu od 12 mjeseci, počevši od septembra 2022. godine. Ovo ministarstvo i Vlada ZDK će sufinansirati iznos od 1.000,00 KM za dio neto plaće i doprinosa, a razliku će snositi Univerzitet u Zenici.

-Zapošljavanje asistenata jedan je od programskih zadataka našeg ministarstva i mi smo ponosni što smo potpisali ugovor. Nadam se da će UNZE uspjeti zaposliti asistente do početka akademske godine. Želim im puno uspjeha i sigurna sam da će ovo biti kontinuitet rada Vlade ZDK - rekla je ministrica Sinanović.

Rektor Duraković je zahvalio Vladi ZDK-a što je prepoznala potrebu da UNZE primi nove kadrove, napomenuvši da je Vlada prije mjesec dana dala saglasnost za prijem 7 asistenata, koji će svoj radni vijek započeti na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

-Ovo je prvi put u historiji Univerziteta u Zenici da se u roku od mjesec dana primi skoro 30 novih mladih kadrova. To je jedan veliki potencijal i ja se nadam da će djeca prepoznati potrebu i značaj razvoja univerziteta, a ujedno i da ostanu u državi BiH - rekao je Duraković.

Resorno ministarstvo će odobrena sredstva doznačiti Službi za zapošljavanje ZDK-a, koja će vršiti refundaciju po zahtjevu UNZE. Direktor Pešić je najavio da će ubrzo biti raspisan konkurs za prijem asistenata.

-Na evidenciji biroa ima dovoljno potencijalnih kandidata, a mi ćemo preko svojih biroa rada učiniti sve što je potrebno da se na konkurs prijave svi koji žele raditi na prestižnoj visokoškolskoj ustanovi kao što je Univerzitet u Zenici - rekao je Pešić.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 23.08.2022. godine

POČELO UTOPLJAVANJE TRI ŠKOLE U ZENICI U SKLOPU ZAJEDNIČKOG PROJEKTA VLADE ZDK I CARITASA ŠVICARSKE

Jučer su otpočeli radovi na tri područne škole u Zenici u okviru druge faze aktivnosti na implementaciji mjera energetske efikasnosti, koju Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona realizira zajedno sa „Caritasom“ Švicarske. Radi se o područnim školama "Pojske", "Jezero" i "Luke".

-Ukupna vrijednost radova u ovoj fazi je 320.000 KM i podrazumijevaju utopljavanje, u jednoj školi i zamjenu stolarije, te ugradnju i puštanje u rad kotlovnica za centralno zagrijavanje i to ekološki prihvatljivim energentima - kaže resorni ministar Spahija Kozlić.

Ukupna vrijednost ulaganja u ove tri škole je 209.483,46 KM, od čega u PŠ "Luke" 88.891,92 KM, PŠ "Jezero" 44.403,02 KM i PŠ "Pojske" 76.188,52 KM. Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je 140.000,00 KM, uključujući PDV, a razliku od ugovorenog iznosa snosi "Caritas" Švicarske.

"Caritas" je za navedeni projekt osigurao dodatnih 140.000,00 KM, a u sklopu projekta će do kraja 2022. godine finansirati ugradnju toplotne pumpe u PŠ "Moševac", gdje je ranije finansirao zamjenu stolarije i fasade, toplotne pumpe u PŠ Luke i PŠ „Moševac“, kotlova na biomasu u školama „Jezero“ i „Pojske“ te kompletne troškove implementacije, uključujući energetski audit, procjenu, nadzor i certificiranje.

Projekt menadžer „Caritasa“ Fuad Imamović naglasio je da će ova organizacija u sklopu projekta do kraja godine uraditi edukaciju u srednjim stručnim školama u ZDK-u na temu klimatskih promjena, energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, donirajući modele solarnih kolektora i toplotnih pumpi za dalje korištenje u školskoj nastavi.

Također, najavio je da će „Caritas“ u saradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK-a, pokušati razviti novo zanimanje popularno nazvano „solarist“, koji će se baviti ugradnjom fotonaponskih sistema.

Dodao je da se očekuje usvajanje jednog seta zakona na Vladi FBiH koji će omogućiti izgradnju solarnih elektrana na privatnim kućama i zgradama, a proizvedena el. energija će se koristi za vlastite potrebe ili plasirati u mrežu elektroprivreda. To bi instalaterima fotonaponskih sistema zbog velike potražnje dalo sigurnu perspektivu na tržištu.

-Radit ćemo sa stručnim školama, koje ćemo odabrati, a osim regularnog rada, sa profesorskim kadrom ćemo pokušati da nezaposlene sa biroa prekvalificiramo i dodijelimo odgovarajući certifikat – rekao je Imamović.

Press služba ZDK

 

PODUZETNICAMA U ZDK-u ISPLAĆENA REFUNDACIJA DOPRINOSA U IZNOSU OD 322.250,00 KM

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona isplatilo je sredstva u iznosu 322.250,00 KM obrtima kojima je Ministarstvo za privredu odobrilo podršku u okviru mjere razvoja ženskog poduzetništva.

Sredstva dodijeljena putem javnog poziva, doznačena su na račune 120 ženskih obrta - zanatskih radnji, frizerskih i kozmetičkih salona, kojima je odobrena refundacija doprinosa do najviše 8 mjeseci za vlasnicu i jednu radnicu, odnosno dvije radnice, u maksimalnom iznosu do 4.000,00 KM.

Ministar za privredu Zlatko Jelić rekao je da je podrška razvoju ženskog poduzetništva mjera koja je uvedena ove godine te da su u ovom ministarstvu izuzetno zadovoljni odzivom poduzetnica. Najavio je da Ministarstvo privrede, zbog dobrih iskustava, navedenu mjeru planira realizirati i naredne godine.

Press služba ZDK

 

CORAL PREDSTAVLJA PRIVREDNI POTENCIJAL BIH DRŽAVAMA NJEMAČKOG GOVORNOG PODRUČJA

Generalni menadžer kompanije "Coral Consulting Service" Zdenko Štriga i direktorica "Coral" d.o.o. Marija Ćeškić, predstavili su premijeru Zeničko-dobojskog kantona Mirnesu Bašiću projekt predstavljanja privrednog potencijala Bosne i Hercegovine u zemljama njemačkog govornog područja, s ciljem privlačenja investitora iz ovog dijela zapadne Evrope.

"Coral" kroz izdavanje poslovne publikacije želi povezati poslovne subjekte iz BiH sa investitorima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, unaprijediti protočnost podataka i aktuelnih informacija te uspostaviti informacijski sistem koji bi olakšao i ubrzao komunikaciju, što bi u konačnici olakšalo potencijalnim ulagačima da dođu do svih potrebnih informacija na jednom mjestu.

Kroz navedenu publikaciju bi se predstavile investicijske mogućnosti i turistički potencijal entiteta i kantona, kao i bh. kompanije koje su primjer uspješnog poslovanja i doprinosa bh. ekonomiji, zatim kompanije koje nude ideje i proizvode visoke vrijednosti prema zahtjevima svjetskog tržišta koristeći savremene tehnologije u proizvodnji.

Štriga i Ćeškić su najavili da bi publikacija "BiH Extra" trebala biti završena do kraja godine te da očekuju dobar prijem u navedenim zemljama, s obzirom da je prvo izdanje, štampano 2000. godine, bilo izrazito dobro prihvaćeno kod poslovno zainteresiranih subjekata na zapadu.

Publikacija će biti besplatna, a distribuirat će se u više od 200 industrijsko-trgovinskih komora u navedenim državama, finansijskih institucija, ministarstava, udruženja, menadžera, kao i nadležnim adresama koje prate razvoj privrede u BiH.

Premijer Bašić se zahvalio gostima na ponudi da Zeničko-dobojski kantona predstavi svoju privredu, koja je, kako je rekao, kičma privrede Federacije BiH, naglasivši da ovaj kanton, zbog svog geografskog položaja i industrijske tradicije, ali i značajnih prirodnih resursa i turističkih potencijala, ima šta ponuditi investitorima iz država njemačkog govornog područja, kao i drugih područja EU.

Naveo je da u ZDK-u uspješno posluju mnoge izrazito uspješne strane kompanije, kao što su "ArcelorMittal", "Natron Hayat", "Mann+Hummel", Tvornica cementa Kakanj i mnoge druge, koje su na vrijeme prepoznale prednosti ulaganja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a danas su glavni zamajci privrede ovog kantona.

Predstavnici kompanije "Coral" ranije ovog mjeseca održali su prezentacije projekta u više velikih kompanija, kantonima, Privrednoj komori FBiH i Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 22.08.2022. godine

VLADA ZDK ZA NABAVKU UDŽBENIKA OSNOVCIMA IZDVOJILA PREKO MILION KM

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona svake školske godine nabavlja udžbenike za dva ili tri razreda osnovne škole.

Ove godine nabavljeni su udžbenici za učenike drugog, trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda osnovnih škola na području ZDK-a. Procedura nabavke udžbenika za učenike drugog razreda je već završena, a do kraja naredne sedmice bit će završena i procedura nabavke udžbenika za sve učenike šestog razreda osnovnih škola.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić kaže da su sve osnovne škole u ovom kantonu obaviještene da su rebalansom Budžeta za 2022. obezbijeđena novčana sredstva za nabavku udžbenika trećih i četvrtih razreda, planirana pojedinačno na budžetima škola, te da škole na vrijeme pokrenu proceduru provođenja postupka javnih nabavki udžbenika, a nakon okončanja procedure resornom ministarstvu dostave izvještaj o namjenskom utrošku sredstava.

-Tendencija ovog ministarstva je da svake godine povećavamo nabavku, prema mogućnostima, tako da ubuduće svi učenici imaju besplatne udžbenike. Školama je samo ove godine za nabavku udžbenika odobreno 1.050.000,00 KM - rekao je ministar Kozlić.

Pojasnio je da je od toga za nabavku udžbenika za 8. razred odobreno je 380.000,00 KM, za 3. i 4. razred 500.000,00 te 200.000,00 KM za 2. razred, a Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku pomoglo je sa 70.000,00 KM nabavku udžbenika za učenike šestog razreda.

Press služba ZDK

 

ČOLAKOVIĆ: SPOMEN-OBILJEŽJA SU POTREBNA RADI NAŠE DJECE

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona u svom radu posebnu pažnju posvećuje obilježavanju značajnih događaja iz perioda agresije na BiH.

Na Javorju kod Šerića, na razmeđu Zenice i Teslića, jučer je otvoreno spomen-obilježje šehidima i borcima poginulim u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, za čiju je izgradnju ovo ministarstvo protekle dvije godine izdvojilo 70.000 KM. Veliki ljiljan trajno će sjećati na 407 šehida i poginulih boraca, koji su dali živote na Šerićko-teslićkom ratištu, koje je bilo bedem odbrane od agresije na ovom području Zenice.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković rekao je da je očuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata naša trajna obaveza, te da je resorno ministarstvo do sada finansiralo izgradnju više od 100 spomen-obilježja na području ZDK-a.

-Spomen-obilježje nije potrebno šehidima i to nas uči naša vjera, ali treba nama i našoj djeci koja moraju znati da je postojala generacija patriota koji su bili spremni dati svoj život, dijelove tijela i najbolje godine za odbranu jedine domovine - rekao je Čolaković.

Ministar Čolaković jučer je prisustvovao i premijernom prikazivanju dokumentarnog filma "Bitka za odbranu Mravića" kod Tešnja, posvećenog jednoj od najtežih bitaka u odbrani južnih slobodnih dobojskih teritorija koja se odigrala na današnji dan 1993. godine. Film je sniman pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a i Općine Doboj Jug.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 18.08.2022. godine

ZZO ZDK USPOSTAVLJA INTEGRISANI ZDRAVSTVENI INFORMACIONI SISTEM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona primila je na znanje Program rada, razvoja i organizacije integrisanog zdravstvenog informacionog sistema na području ovog kantona, koji je prethodno usvojio UO JU Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK-a.

Kako je rekao direktor ZZO ZDK Omer Škaljo, planom javnih nabavki ove ustanove predviđena su potrebna finansijska sredstva, a uskoro je planirano raspisivanje javnog poziva za uspostavu jedinstvenog informacionog sistema koji će uvezati sve zdravstvene ustanove u ovom kantonu.

-Informacioni sitem će omogućiti veću prohodnost i kvalitetniji pristup rada kada je u pitanju razmjena informacija između svih domova zdravlja, Kantonalne bolnice Zenica i Opće bolnice Tešanj, povećati kvalitet rada u korist svih osiguranih lica, s jedne strane, a s druge strane napraviti ogromne uštede kod razmjene informacija, jer će protok informacija biti brži, a usluga prema osiguranim licima efikasnija po bilo kom osnovu - rekao je Škaljo.

Naglasio je da je ZZO na području grada Zenice već izvršio informatičko uvezivanje Kantonalne bolnice, Doma zdravlja, Zavoda za medicinu rada i ZZO-a, a isto tako i ostalih domova zdravlja na području ovog kantona.

Dodao je da će uspostavom jedinstvenog informacionog sistema biti obuhvaćeni svi segmenti, uključujući i elektronsku zdravstvenu knjižicu, kao i elektronski recept u apotekama, koji je već u funkciji.

Press služba ZDK

VLADA ZDK SUFINANSIRA ZAPOŠLJAVANJE SARADNIKA/ASISTENATA NA UNIVERZITETU U ZENICI

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program sufinansiranja zapošljavanja saradnika/asistenata na Univerzitetu u Zenici za 2022.-2023. Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ovog kantona.

Programom je predviđeno sufinansiranje zapošljavanja asistenata/viših asistenata na organizacionim jedinicama Univerziteta u trajanju od 12 mjeseci. Osnovni mjesečni iznos sufinansiranja je 1.000,00 KM po zaposlenom, a obuhvata dio troškova obaveznih doprinosa i/ili dio neto plaće.

Program će se realizirati u periodu od 12 mjeseci, počevši od septembra 2022. godine. Ukupna potrebna sredstva za realizaciju ovog programa će iznositi 264.000 KM koja će se u cjelosti isplatiti JU Služba za zapošljavanje ZDK-a.

Iduće sedmice planirano je potpisivanje ugovora između Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, JU Univerzitet u Zenici te JU Služba za zapošljavanje ZDK-a.

Press služa ZDK

VLADA ZDK ZA PET PROJEKATA ODRŽIVOG POVRATKA ODOBRILA 129.880,60 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, odobrila je sredstva za pet infrastrukturnih projekata za podsticaj povratka i održivosti povratka na području ovog kantona u ukupnom iznosu od 129.880,60 KM.

Ministarstvo će sa 34.226,00 KM sufinansirati projekat "Izgradnja društvenog doma u MZ Kopice" , općina Maglaj. Radi o 100% povratničkoj mjesnoj zajednici, tako da izgradnja društvenog doma ima za cilj poboljšanje prije svega društvenog života povratnika. Dom će biti višenamjenski, tako što će posjedovati i prostorije za rad poljoprivredna udruženja kao i udruženja mladih, u kojem će se održavati sportske aktivnosti, edukacije mladih i sl., a sve u cilju održivost povratka. Ovdje se radi o drugoj fazi izgradnje, čija je procjenjena vrijednost po predmjeru i predračunu radova 68.453,10 KM od čega će i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica imati učešće u sufnansiranju ovog projekta u iznosu od 50%, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona 50%, odnosno 34.226,00 KM.

Projektom "Sanacija dijela javne rasvjete na području općine Breza" bit će riješen sistem javne rasvjete u povratničkim mjesnim zajednicama Župča, Podžupča i Šaš, koja je do sada bila neadekvatna i energetski neučinkovita, te je zbog toga stvarala velike troškove prilikom održavanja, a da na nekim dijelovima je u potpunosti prekinuta. Kako su ovo većinski povratničke mjesne zajednice, sistem javne rasvjete će poboljšati uslove života i održivosti povratka na području općine Breza. Ukupna vrijednost ovog projekta je 31.309,20 KM, od čega će Općina Breza imati učešće u sufnansiranju ovog projekta u iznosu od 50%, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona 50%, odnosno 15.654,60 KM.

Ministarstvo će sufinansiranju infrastrukturne projekte u povratničkim mjesnim zajednicama na području grada Doboja. Radi se o šest projekata za MZ Ševarlije, Kotorsko, Sjenina, Potočani, Pridjel i Makljenovac, a njihovom realizacijom ostvarit će se veća integracija građana iz povratničke populacije u lokalnu zajednicu, kao i održivost povratka osoba koje su se već vratile u svoje domove u ovim mjesnim zajednicama. Grad Doboj će učestvovati sa 49% od ukupne vrijednosti ovih projekata, dok će Vlada ZDK-a učestvovati u sufinansiranju sa 50.000,00 KM.

Tu je i projekat "Asfaltiranje lokalne prometnice u povratničkom naselju Šimunovići u Ularicama", općina Usora. Radi se o lokalnom putu u ovom povratničkom naselju koji je cijelom svojom dužinom makadamski, te je slabo riješeno odvodnjavanje oborinskih voda, zbog čega je u veoma lošem stanju. Rekonstrukcijom i modernizacijom prometnice ostvarit će se bolji uslovi za odvijanje saobraćaja sa većom bezbjednošću, a nova putna infrastruktura uveliko će pomoći pri povratku i održivost povratka. Vlada ZDK za sufinansiranje ovog projekta izdvojila je 60.000,00 KM, dok će općina Usora izdvojiti 20.000,00 KM.

Sredstva su odobrena i za projekat "Sanacija i rekonstrukcija nekategorisanog puta u naselju Bradići Donji – put za Ridžale" , općina Magla. Radi se o povratničkoj multietničkoj mjesna, gdje je putna infrastruktura je ključna za povratak i održivost povratka. Vrijednost ovog projekta je 45.000,00 KM, od čega će Općina Maglaj imati učešće u sufnansiranju ovog projekta u iznosu od 25.000,00 KM, dok su sami mještani iz vlastitih sredstava osigurali 10.000,00 KM, a Vlada ZDK će sufinansirati projekta u iznosu od 10.000,00 KM.

Press služba ZDK

OSIGURANA SREDSTVA U IZNOSU OD 192.900,00 KM ZA ISPLATU NOVČANE POMOĆI ZA NABAVKU OBAVEZNIH UDŽBENIKA ZA 1.516 UČENIKA DJECE BRANILACA U ZDK

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona uspješno je okončalo dvomjesečnu proceduru po raspisanom konkursu za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika za djecu branilaca u školskoj 2022/2023. godini, te u potpunosti ispoštovalo hodogram aktivnosti da se namjenska sredstva nađu na računima korisnika tj. roditelja ili staratelja u sedmici pred sam početak školske godine.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za tu namjenu osigurala sredstva u iznosu od 192.900,00 KM, a pomoć će dobiti 1.516 učenika osnovnih i srednjih škola - djece branilaca sa područja ZDK-a. U odnosu na prethodnu godinu 266 učenika više dobilo je sredstva pomoći, koja su uvećana za 29.150 KM.

-Sredstva će se već početkom naredne sedmice uplatiti na račune grada-općina kantona, a nadležne službe za boračko-invalidsku zaštitu su u obavezi da sredstva odmah prebace na račune korisnika - rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.
 
Sredstva u iznosu od 100,00 KM dobit će 690 učenika osnovnih škola, dok će 826 učenika srednjih škola dobiti po 150,00 KM.

Po lokalnim zajednicama, najveći broj djece je iz Zavidovića 295 (37.250,00 KM), Visokog 280 (35.750,00 KM), Zenice 217 (27.950,00 KM), Žepča 146 (17.650,00 KM), Olova 121 (15.550,00 KM), Maglaja 112 (14.450,00 KM), Kaknja 107 (13.900,00 KM), Tešnja 81 (10.350,00 KM), Vareša 48 (    6.050,00 KM), Breze 44 (5.600,00 KM), Doboj-Juga 40 (5.100,00 KM) i Usore 25 (3.300,00 KM).

Press služba ZDK

ZA POTICAJE U POLJOPRIVREDI REKORDNIH 4,5 MILIONA KM: MINISTARSTVO ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU ZDK PRIPREMILO PROGRAM POTICAJA JESENJOJ SJETVI
 

Izmjenama i dopunama Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, sredstva za poticanje razvoja poljoprivrede uvećana su sa prethodno planiranih 3.500.000,00 KM na do 4.650.000,00 KM, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja povećanje od 30 posto.

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici usvojila je izmjene i dopune Programa utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu u rekordnom iznosu za realizaciju 29 mjera i aktivnosti iz poljoprivredne oblasti.

-Navedenim iznosom opredijeljeno je da se izvrše maksimumalne isplate po jedinici mjere za sve poljoprivredne proizvođače sa područja našeg kantona, a pored toga planirane su nove podrške za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje i protivgradne mreže, kao i aktivnosti koje će doprinjeti jačanju kapaciteta poljoprivrednih zadruga ZDK - rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić.

Naglasio je da je ovo ministarstvo realiziralo mjeru poticaja proljetnoj sjetvi za što je izdvojilo 407.000,00 KM, a sredstva je koristilo 546 poljoprivrednih proizvođača koji su zasijali oko 580 hektara kukuruza (merkantilni i silaža), pšenicu i ječam. S obzirom na dobra iskustva s ovim programom, kreiran je novi program podrške jesenjoj sjetvi.

-S obzirom na vremenske uslove (suša), stanje na tržištu i opću ekonomsku situaciju, po prvi put planiramo opredijeliti i realizirati Program poticanja  jesenje sjetve za sve poljoprivrednike sa područja ZDK-a, a sve s ciljem stabilizacije i ublažavanja uslova za rad te očuvanja proizvodnje naših poljoprivrednih proizvođača - rekao je ministar Hadžić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 11.08.2022. godine

ZAVRŠENA MODERNIZACIJA DIJELA REGIONALNE CESTE R446 ZAVIDOVIĆI-KAMENICA

Završena je modernizacija dijela regionalne ceste R466 dionica Zavidovići-Kamenica, koju je putem Kantonalne direkcije za ceste finansiralo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, sredstvima u iznosu od 243.438,95 KM sa PDV-om.

Izvođač radova, preduzeće "Dobojputevi" d.d. Doboj Jug, izvršio je modernizaciju ceste u smislu nove asfaltne podloge, izgradnje potpornih zidova i postavljanja zaštitno-odbojnih ograda na tri stacionaže.

-Izvršena je sanacija trupa ceste na tri lokacije te sanacija posljedica klizišta iz perioda 2019/2020. godine. Nakon izrade projektne dokumentacije proveli smo javnu nabavku i izabrali izvođača radova koji na zadovoljstvo nas i korisnika ove ceste ovih dana uspješno radove privode kraju - kazao je resorni ministar Arnel Isak, dodajući da će u narednom periodu biti postavljena i odgovarajuća horizontalna i vertikalna signalizacija.

Press služba ZDK

 

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU ZDK ISPLATILO SUBVENCIJE U IZNOSU OD 1,5 MILIONA KM

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona doznačilo je privrednim subjektima u ovom kantonu, korisnicima programa poticaja Ministarstva za privredu, sredstva u iznosu od 1.493.918,15 KM.

Od toga, najveći iznos, 1.101.021,63 KM, doznačen je korisnicima programa podrške razvoju konkurentnosti, kroz investiranje u opremu, obuku radne snage, promociju na sajmovima, uvođenje standarda i kontrolu kvalitete te petente. Ugovori s 56 privrednih subjekata, malih i srednjih preduzeća, potpisani su sredinom prošlog mjeseca.

-Svjesni smo posljedica svjetske globalne krize, tako da su poticaji potrebniji nego ikada. Sredstva su namijenjena za nabavku strojeva i opreme, a prioritetne oblasti su brendiranje proizvoda te kvalifikacija i dokvalifikacija radne snage. Maksimalni iznos subvencije po ovom javnom pozivu bio je 30.000 KM, ali je najviše gospodarskih subjekata apliciralo za sredstva od 20.000 KM - rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Naveo je da je na ime podrške starim i tradicionalnim obrtima doznačeno 390.358,97 KM, a podršku su dobila 73 ovakva obrta sa sjedištem u ZDK-u.

Preostalih 2.537,55 KM doznačeno je jednom preduzeću kojem je odobreno regresiranje kamata na investicijski kredit.

Program poticaja MInistarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu vrijedan je 3,1 miliona KM, a obuhvatio je 11 mjera fokusiranih na jačanje malih i srednjih preduzeća i obrta, kao i izgradnju i opremanje poslovnih zona u ovom kantonu.

Press služba ZDK

 

MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK ISPLATILO STIPENDIJE U IZNOSU OD 750 KM

Gradovima i općinama u Zeničko-dobojskom kantonu danas su doznačena sredstva za isplatu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a. Stipendije su uplaćene u cjelokupnom iznosu od 750 KM, koji je najveći do sada, dok je za deficitarna zanimanja iznos stipendije 1.500 KM.

-Stipendije su dobila 1.263 studenta prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem u ovom kantonu, a za ovu namjenu smo izdvojili jedan milion KM. Ponosan sam što su stipendije dobili svi studenti koji su ispunili formalno-pravne uslove - rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Od 1.263 studenata kojima je odobrena stipendija, 57 studira deficitarna zanimanja utvrđena od strane Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona. Kozlić je pojasnio da se radi o zanimanjima koja su deficitarna na tržištu rada iz domena tehničkih nauka, inženjerstva, medicine...

Vlada Zeničko-dobojskog kantona stipendije dodjeljuje po dva osnova, a samo u 2022. godini za ovu namjenu je izdvojila 3,2 miliona KM.

Stipendije dodjeljuje i Ministarstvo za boračka pitanja koje je za ovu namjenu izdvojilo 2,2 miliona KM, a stipendije je dobilo 1.987 studenata iz boračke populacije. Iznos ove stipendije je 800 KM za brucoše te 1.200 KM za studente viših godina studija.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport sa oko 1,6 miliona KM, odnosno sa po 219 KM mjesečno, subvencionira i smještaj studenata u studentskim domovima u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli. Studenti kojima se subvencionira smještaj u domovima nemaju pravo na stipendije koje ovaj kanton isplaćuje.

Tako podrška Vlade ZDK-a studentima u ovom kantonu godišnje iznosi oko 5 miliona KM.

Press služba ZDK

 

 

Novosti za dan 10.08.2022. godine

KRIZNI ŠTAB ZDK: U PROTEKLIH SEDAM DANA POTVRĐENO 604 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA

U Zeničko-dobojskom kantonu je od 1. do 7. augusta potvrđeno 604 novih pozitIvnih slučajeva virusa korona, što čini dnevni prosjek od 86,3 nova slučaja. Sedmicu prije ukupan broj pozitivnih je bio 588, a sedmicu prije toga 538 – navodi se u Informaciji o epidemiološkoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a na današnjoj sjednici razmatrao Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a.

U informaciji se konstatira da incidenca novih pozitivnih slučajeva u zadnje tri sedmice nastavlja rasti, ali znatno sporije, te da je nakon četiri sedmice bez smrtnih ishoda, u zadnje četiri sedmice zabilježeno ukupno 12 smrtnih ishoda, od čega je u protekloj sedmici bilo 7.

U porastu je i stopa hospitalizacije. Opterećenje bolničkih kapaciteta je 21 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda, broj novohospitaliziranih za posljednjih sedam dana je bio 29, navodi se u informaciji.

Do sada je testirano ukupno 128.702 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 35.270 osoba. Tokom prethodne sedmice urađeno je ukupno 1.093 testiranja (544 antigenskih i 549 PCR). Zaključno sa 07. augustom u ovom kantonu je aktivno 747 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Krizni štab je zaključio da su svi pokazatelji na osnovu kojih se procjenjuje epidemiološka situacija u proteklih mjesec dana i dalje u porastu, što je i očekivano s obzirom na olakšano širenje virusa zbog putovanja i godišnjih odmora te niske provakcinisanosti stanovništva.

-S obzirom na odnos između broja novih slučajeva, s jedne, i sedmičnog broja hospitaliziranih i smrtnih ishoda, s druge strane, može se zaključiti da se još uvijek mahom radi o lakšim formama bolesti. I dalje je neophodno praćenje epidemiološke situacije i pravovremeno reagiranje na promjene - zaključio je Krizni štab.

Krizni štab je usvojio prijedlog naredbi s epidemiološkim mjerama, usklađen s naredbama Federalnog kriznog štaba, koji će biti upućen Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 09.08.2022. godine

MINISTARSTVO ZA PRIVREDU PODRŽALO PROJEKTE RAZVOJNIH AGENCIJA I IZGRADNJU NOVIH PROIZVODNIH OBJEKATA

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je ugovore o dodjeli sredstava namijenjenih subvencioniranju projekata četiri razvojne agencije, te ugovore o dodjeli sredstava namijenjenih subvencioniranju administrativnih troškova izgrađenih proizvodnih objekata.

Ovo ministarstvo će finansirati projekte razvojnih agencija iz Zenice, Tešnja, Žepča i Zavidovića sredstvima u ukupnom iznosu od 38.137,67 KM, odnosno pojedinačno po agenciji najviše 10.000 KM.

-Ministarstvo je nakon niza sastanaka i razgovora sa razvojnim agencijama odlučilo da ih podrži kroz poseban program podrške. Želimo na ovaj način da pomognemo realizaciju projekata razvojnih agencija koje imaju veliki doprinos u razvoju gospodarstva u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i drugim općinama na kojima djeluju - rekao je ministar Jelić.

Razvojna agencije "RAŽ" Žepče dobila je sredstva za podršku Start-up akademiji, edukativno-mentorskom programu koji provodi za osobe koje žele da pokrenu vlastite biznise, kao i osobe koje već posluju, ne duže od tri godine, ali trebaju podršku za razvoj biznisa. Direktorica RAŽ-a Branka Janko zahvalila se resornom ministarstvu što je u protekle dvije godine prepoznalo potrebe lokalnih razvojnih agencija, a korist od podrške najviše imaju start-upi i firme u razvoju.

-Mentorski program se pokazao vrlo dobrim jer imamo jako puno polaznika ne samo iz općine Žepče, nego i susjednih općina. Prolaznost u realizaciji ideje je 60-70 posto, a agencija kroz ovaj program pokrenute biznise prati tri godine, kada je najteži period razvoj biznisa, tako da je podrška Ministarstva za privredu vrlo važna - rekla je Janko.

Agencije ra razvoj "TRA" Tešanj realizira projekt "Coworking centra" za smještaj start-upa. Direktor TRA Edin Ibrahimović rekao je da su u ovoj agenciji svjesni potreba novoformiranih firmi u smislu početnih investicija, te da će kroz ovaj projekat smanjiti njihove troškove na početku rada.

-To povećava šansu za uspjeh start-upova, a poslovnih ideja ima jako puno, po čemu Tešanj prednjači u našoj regiji - rekao je Ibrahimović.

Zenička razvojna agencija "ZEDA" Zenica dobila je podršku za unapređenje uslova za smještaj start-up firmi u dva objekta u Poslovnoj zoni Zenica 1. Poduzetnički inkubator kojim upravlja agencija ZEDA postoji od 2007. godine, a kroz njega je do sada prošlo preko 160 poduzetnika.

-Procenat "opstanka" ovih firmi je oko 95 posto. Zašto? Inkubirci ostaju pet godina u našim prostorima, imaju dobre uslove i prostore koje plaćaju po subvencioniranoj cijeni koja je u početnoj fazi od krucijalnog značaja, jer su rasterećeni velikih troškova zakupa. To je korisna i konkretna pomoć. U ovom momentu imamo 45 inkubiraca sa 180 zaposlenih i to najbolje govori šta znači podrška start-up preduzećima, onima koji realiziraju vlastite ideje, otvaraju radna mjesta i zapošljavaju - rekao je direktor ZEDA-e Senad Pašalić.

Ministar Jelić je sa osam gospodarskih subjekata iz Zenice, Usore, Zavidovića, Žepča i Tešnja potpisao ugovore o subvencioniranju administrativnih troškova izgradnje proizvodnih objekata. Odobrena su sredstva u iznosu od 181.600,00 KM, a ovi subjekti su izgradili nove proizvodne objekte ukupne površine 6.500 m/2.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 05.08.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ NAJAVIO NASTAVAK PODRŠKE IZGRADNJI SPOMEN-KOMPLEKSA NA JAVORJU

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona koju su predvodili premijer Mirnes Bašić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, a u kojoj su bili i ministri za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, boračka pitanja Fahrudin Čolaković te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić, posjetila je danas spomen-obilježje na Jovorju kod Šerića.

Javorje je bilo jedno od strateških mjesta na Šerićko-teslićkom ratištu i bedem odbrane od agresije na ovom području grada Zenice. Spomen-obilježje, čija je izgradnja započeta prošle godine, trajno će sjećati na žrtvu branilaca i 407 šehida koji su dali živote u redovima formacija Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle i ove godine je putem Ministarstva za boračka pitanja za izgradnju spomen-obilježja izdvojila ukupno 70.000,00 KM. Premijer Bašić najavio je nastavak podrške ovom projektu do konačne izgradnje spomen-kompleksa.

-Činimo sve da kroz konkretne projekte unaprijedimo položaj branilačke populacije, a moramo njegovati i kulturu sjećanja na žrtvu koju su branioci podnijeli u odbrani od brutalne agresije, ponajprije radi mladih naraštaja. Veliki ljiljan na Javorju trajno podsjeća na heroje koji su 1992. na ovom mjestu zaustavili značajno nadmoćnijeg neprijatelja - rekao je premijer Bašić.

Press služba ZDK

 

ČOLAKOVIĆ I PEŠIĆ POTPISALI SPORAZUM O REALIZACIJI PROJEKTA ZAPOŠLJAVANJA DJECE ŠEHIDA I POGINULIH BORACA

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i direktor Službe za zapošljavanje ovog kantona Anto Pešić potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji na realizaciji "Projekta sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branitelja u 2022. godini".

Program finansiraju Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Federalni zavod za zapošljavanje, koji su izdvojili po 100.000,00 KM – ukupno 200.000,00 KM, a realizira se putem Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

-Imamo jako dobre efekte i zbog toga smo se odlučili da i ove godine idemo s realizacijom ovog programa. Prijavljivanje ide preko općinskih biroa, tako da će pripadnici boračke populacije, u ovom slučaju djeca šehida i poginulih boraca, na vrijeme biti upoznati sa procedurama - rekao je ministar Čolaković.

Prema riječima Ante Pešića, pravo učešća u programu imaju djeca šehida i poginulih boraca sa evidencije biroa za zapošljavanje.

-Poticajna sredstva se kreću od 600 do 800 KM na dijelu troškova za doprinose i dio neto plaće, za SSS i NK 600,00 KM, a za VSS 800,00 KM u trajanju do 12 mjeseci - rekao je Pešić.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 04.08.2022. godine

MINISTARSTVO PRIVREDE SA 200.000,00 KM FINANSIRA PROJEKTE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE U SEDAM GRADOVA I OPĆINA U ZDK

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić danas je u uredu premijera Mirnesa Bašića potpisao ugovore sa sedam općina i gradova o finansiranju projekata turističke infrastrukture i suprastrukture za što su iz budžeta ovog ministarstva izdvojena sredstva u iznosu od 200.000,00 KM.

Sredstva su odobrena gradovima Zenica i Zavidovići te općinama Doboj Jug, Olovo, Usora, Breza i Vareš.

-Nastavljamo u kontinuitetu da pružamo potporu u oblasti turizma, jer ovaj kanton ima veliki potencijal. Drugu godinu zaredom dodjeljujemo sredstva putem javnog poziva, a korisnici sredstava su općine i gradovi, te udruženja građana i gospodarski subjekti s kojima s ranije potpisali ugovore. Za podršku projektima turističke infrastrukture u 2022. godini ukupno smo izdvojili 500.000,00 KM - rekao je minstar privrede Zlatko Jelić.

Naglasio je da će dodatni poticaj razvoju turizma dati i nedavno usvojeni Zakon o turizmu koji predviđa i formiranje Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, za što su već opredijeljena sredstva.

-Nakon što Skupština usvoji odluku o osnivanju Turističke zajednice, lokalne zajednice će moći formirati svoje turističke zajednice i samim tim ćemo imati uređenu oblast naplate boravišne takse i raspodjele tih sredstava, a vjerujem i veće prihode koji će omogućiti da izdvajamo još značajnija sredstva za podršku turizmu od čega najveće benefite imaju stanovnici lokalnih zajednica - rekao je Jelić.

Press služba ZDK

VLADA UTVRDILA ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ ZAŠTITI, ZAŠTITI CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITI PORODICE SA DJECOM: OD 1. SEPTEMBRA PORODILJNE NAKNADE 1.000,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, koji se upućuje u dalju skupštinsku proceduru.

Najvažniji razlog za donošenje ovog zakona je osiguranje dostupnosti i ujednačenosti prava žena-majki u radnom odnosu i žena-majki koje nisu u radnom odnosu, odnosno omogućavanje svim porodiljama ostvarivanje predmetnih prava na području Zeničko-dobojskog kantona.

-U prijedlogu je predviđeno da se naknada plaće zaposlenim porodiljama sada utvrđuje u visini od 1.000,00 KM mjesečno za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva, što je znatno povoljnije u odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje. Prijedlog predviđa i da se novčana pomoć ženi-majci koja nije u radnom odnosu ostvaruje u visini od 1.000,00 KM mjesečno najduže 12 mjeseci od dana rođenja djeteta - naglašava ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović.

Navodi da je predviđeno da se naknada plaće ženi-majci zaposlenoj i nezaposlenoj koja rodi blizance, treće i svako slijedeće dijete uvećava 20% za svako rođeno dijete.

-Dodatak na djecu ostvarivat će se primjenom federalnog zakona i isplaćivat će se iz Budžeta Federacije BiH, od oktobra 2022. godine - navodi ministrica Sinanović.

Predviđeno je da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom stupi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Zeničko-dobojskog kantona", a počet će se primjenjivati od 01.09.2022. godine.

Centri za socijalni rad i nadležne općinske službe za socijalnu zaštitu će po službenoj dužnosti u roku od 45 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, zamijeniti postojeća rješenja novim rješenjima i ista uskladiti sa novim zakonom za period od stupanja na snagu ovog zakona do isteka perioda navršene godine dana djeteta.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK

 

PREMIJER BAŠIĆ POTPISAO UGOVORE O FINANSIRANJU PROJEKATA 80 UDRUŽENJA U ZDK

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisao je ugovore o dodjeli sredstava za finansiranje programskih projekata neprofitnih organizacija iz ovog kantona.

Premijer Bašić je napomenuo kako već drugu godinu sa pozicije "Tekući transferi neprofitnim organizacijama" Ureda premijera ZDK, raspisuju javni poziv i dodjeljuju sredstva neprofitnim organizacijama za obilježavanje značajnih datuma, finansiranje okruglih stolova i tribina, kulturnih, naučnih i vjerskih manifestacija te finansiranje ili sufinansiranje sportskih manifestacija i projekata od značaja za ZDK ili BiH.

Naglasio je da je ukupan iznos sredstava za ova tri LOT-a oko 150.000 KM, a sredstva je dobilo oko 80 udruženja, u rasponu od 500 do 5.000 KM.
-Tako je bilo propisano javnim pozivom, kojim su bile predviđeni i kriteriji koje su morali ispuniti aplikanti. Ove smo godine imali duplo više zahtjeva nego prošle godine. Dosta smo zahtjeva ove godine i odbili zbog formalno-pravne neispravnosti - nepotpune dokumentacije, neblagovremenosti prijava. Najviše je projekata iz sporta - 80 do 90 posto svih projekata su za naše mlade i promociju sporta - naveo je premijer Bašić.

Dodao je kako je ovogodišnji, rebalansirani transfer za sport iz budžeta ZDK preko 1.300.000 KM. Već je realiziran javni poziv, kojim je podijeljeno više od 700.000 KM za kotizacije koje klubovi plaćaju sportskim savezima.

-Ovaj iznos iz rebalansa, preko 500.000 KM, dijelit će se na drugi način. Ponovo će se dijeliti putem javnog poziva, a jedan od osnovnih kriterija bit će rezultati koje su postigli u prošloj i ovoj godini. Prvenstveno mislim na klubove koji se takmiče u premijer ligama BiH - podvukao je Bašić.

Predsjednik Atletskog kluba Zenica Hamza Alić dobio je podršku za organizaciju Međunarodnog atletskog mitinga, za koji su, kako je napomenuo, i proteklih godina imali podršku premijera i Vlade ZDK, koji su bili jedni od glavnih sponzora.

-Sigurno da naš miting ne bi imao tu kvalitetu da nemamo podršku ZDK-a. To je jedna od najjačih sportskih manifestacija na našem kantonu i zasigurno ćemo težiti da opravdamo i organizujemo što bolju manifestaciju za Zenicu kao grad te naš ZDK. Naravno i za BiH - kazao je Alić.

AK Zenica je, ističe, dobio podršku Vlade ZDK, koja im uplaćuje redovna sredstva, podršku za miting te stipendije za atletičare koje im osiguravaju redovna mjeseča primanja.

Nejra Šabeta iz OK "Naša škola sporta" Kakanj zahvalila se Vladi ZDK-a i premijeru Bašiću na podršci projektu Festival odbojke Kakanj 2022, koji će ove godine biti mnogo veći nego prethodnih godina, s obzirom da je, osim podrške Ureda premijera, događaj prošle godine na svojim medijim popularisala i Evropska odbojkaška federacija.

Press služba ZDK

 

USVOJEN PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA MINISTARSTVA ZA BORAČKA PITANJA: ZA BRANILAČKU POPULACIJU DODATNIH 1.100.000,00 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici razmatrala dvije tačke vezane za prava branilačke populacije, a na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja - Program utroška sredstava Ministarstva za boračka pitanja te Sporazum o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca koji ovo ministarstvo realizuje u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Kada je riječ o Programu utroška sredstava, resorni ministar Fahrudin Čolaković naglašava da je Skupština Zeničko-dobojskog kantona prošli petak usvojila rebalans budžeta, a zahvaljujući prijedlogu Vlade i Premijera Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvu za boračka pitanja opredijeljeno je dodatnih 1.100.000,00 KM.

Naglašava da budžet ministarstva sada iznosi 16.400.000,00 KM, što je trostruko veći iznos u odnosu na 2014. godinu kada je utrošak budžeta iznosio 5.400.000,00 KM, odnosno 4.900.000,00KM ne računajući troškove ovog ministarstva.

-Što se tiče povećanja od 1.100.000,00 KM ono se najvećim dijelom odnosilo na povećanje novčane egzistencijalne naknade, za što je izdvojeno dodatnih 800.000,00KM. Treba naglasiti da je u proceduri izmjena Uredbe, a na osnovu izmjena Federalnog zakona gdje se supružnici umrlih demobiliziranih branilaca uvode u pravo i očekivati je da se taj posao završi u narednih mjesec do dva dana. Što se tiče ostalih izmjena Uredbe, one idu u pravcu da korisnici egzistencijalne nakade moraju imati najmanje 12 mjeseci ratnog staža za ostvarivanje prava ne računajući patriotsku ligu i postdejtonski period. Također i iznos egzistencijalne naknade sa 4 KM po mjesecu se povećava na 5 KM - ističe ministar Čolaković.

Naglašava da su povećana sredstva za banjsko-klimatsku rehabilitaciju za dodatnih 100.000,00 KM, s obzirom na povećan broj zahtjeva ove populacije, a imajući u vidu starenje branilačke populacije, kao i transfer za pomoć u liječenju branilaca i članova njihovih porodica. Povećan je i transfer za spomen obilježja obzirom na veći broj zahtjeva.

-Kada je riječ o Sporazumu o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, mi smo u predhodnih nekoliko godina uspješno realizirali projekat u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, a projekt realizira Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kanotna. Mi smo se odlučili da i ove godine učestvujemo sa 100.000,00 KM te imajući u vidu sredstva Zavoda od 100.000,00 KM radi se o ukupno 200.000,00 KM namijenjenih zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca - naglašava ministar Čolaković.

Press služba ZDK

 

Novosti za dan 03.08.2022. godine

DELEGACIJA VLADE ZDK PRISUSTVOVALA SVEČANOSTI POVODOM DANA OPĆINE OLOVO

Delegacija Vlade Zeničko-doojskog kantona na čelu s premijerom Mirnesom Bašićem, a u kojoj su bili ministri za boračka pitanja Fahrudin Čolaković, poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, finansije Josip Lovrić i privredu Zlatko Jelić, prisustvovala je danas svečanoj akademiji i svečanoj sjednici Općinskog vijeća Olovo povodom 3. augusta, Dana općine Olovo.
Premijer Bašić je u obraćanju prisutnima rekao da je općina Olovo u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu pokazala da je zajednica sa ogromnim patriotskim srcem, snažnim duhom te poštenim, čestitim i radišnim građanima, te da su Olovljani oličenje hrabrosti, jer su srcem i svojim tijelima zaustavili daleko nadmoćnijeg agresora koji ih je okružio.
-U toj herojskoj borbi mnogi su dali svoje živote i dijelove svoga tijela i, stoga, na ovaj dan odajemo najveću počast šehidima, poginulim borcima i ratnim vojnim invalidima, ali i preživjelim braniocima koji imaju posebno mjesto u našem društvu - rekao je premijer Bašić.
Naglasio je da se Olovo u bivšoj zajedničkoj državi razvijalo kao industrijski gradić na bazi drvo-prerađivačke i tekstilne industrije, ali da je kraj rata dočekalo sa uništenom industrijom i beznađem, kao i u svako drugo mjesto koje je bilo izloženo agresorskoj artiljeriji.
-Ipak, uspjeli smo preživjeti i to teško vrijeme. Olovo je danas gradić sa dobrom perspektivom, resursima i potencijalima koje moramo iskoristiti. Općinska uprava radi odličan posao stvarajući uslove za jačanje lokalne privrede i privlačenje investicija - rekao je premijer Bašić, naglašavajući da lokalne vlasti u razvojnim projektima imaju bezrezervnu podršku Vlade ZDK-a.
-Vlada Zeničko-dobojskog kantona je pomogla formiranje Poslovne zone "Golubište", kako bi i Olovo dobilo mjesto u kojem će poduzetnici otvarati firme i zapošljavati radnike. U vašoj lokalnoj zajednici zajedno smo realizirali brojne razvojne projekte u svim oblastima - privredi, školstvu, vodnoj i drugoj infrastrukturi. To su projekti za koje ćemo uvijek imati sluha i tražiti sredstva za zajednička ulaganja. Zajedno nastavljamo graditi bolje sutra za nas i našu djecu - istakao je premijer ZDK.
Potvrdio je opredjeljenje Vlade da zajedno s Općinom Olovo nastavi stvarati ambijent za ugodan i dostojanstven život svakog građanina ovog kantona, a jačanjem općina i gradova, dodao je, jača kompletan Zeničko-dobojski kanton, a time i država Bosna i Hercegovina.
-Imate ljude, volju i kvalitetne resurse. Imate sve što je potrebno za dobar i kvalitetan život, a u Vladi Zeničko-dobojskog kantona imate partnera i prijatelja na kojeg se uvijek možete osloniti - poručio je premijer Bašić.
Delegacija Vlade ZDK-a položila je cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima na Trgu Senahida Bolića Bole.
Press služba ZDK



Novosti za dan 02.08.2022. godine

PREMIJER BAŠIĆ RAZGOVARAO SA SEMIROM OSMANAGIĆEM I GRADONAČELNIKOM GANIĆEM
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić razgovarali su danas u sjedištu Vlade sa predsjednikom Fondacije "Arheološki park-Bosanska piramida Sunca" Semirom Osmanagićem i gradonačelnikom Visokog Mirzom Ganićem.
Osmanagić i Ganić su se zahvalili kantonalnoj Vladi na kontinuiranoj podršci projektima razvoja "Arheološko-turističkog parka Ravne 2" i općenito turističke ponude grada Visokog.
Najavili su da Fondacija "Arheološki park-Bosanska piramida Sunca" naredne godine na nedavno otvorenom teniskom kompleksu planira organizirati veliki teniski turnir, koji bi okupio svjetski poznata imena bijelog sporta.
Premijer Bašić je rekao da je razvoj privrede i turizma jedan od prioriteta aktuelne Vlade, što pokazuje konkretnim programima i mjerama podrške koji daju odlične rezultate, a koji su na području grada Visokog vidljivi kroz povećanje broja noćenja, kao i novoregistrovanih smještajnih kapaciteta.
Najavio je da će Vlada podržati ovaj, ali svaki drugi kvalitetan projekt koristan za zajednicu i ekonomiju Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine.
Press služba ZDK


PRIVREDNIM SUBJEKTIMA I UDRUŽENJIMA 300.000 KM ZA PROJEKTE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE I SUPRASTRUKTURE
Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je danas ugovore o dodjeli sredstava subjektima koji su ostvarili pravo na sredstva za subvencioniranje projekata turističke infrastrukture i suprastrukture u ovom kantonu.
Sredstva u iznosu od 300.000,00 KM dodijeljena su putem javnog poziva, a ovo ministarstvo će sufinansirati projekte četiri udruženja građana te 16 privrednih subjekata. Maksimalan iznos sredstava za udruženja građana je 10.000,00 KM, a za privredne subjekte 20.000,00 KM.
-Ministarstvo gospodarstva u čijoj je nadležnosti oblast turizma na ovaj način potiče i daje potporu našim ugostiteljima i udruženjima koja se bave turizmom da unapređuju uslugu, a samim tim povećaju obim poslovanja - rekao je ministar Jelić.
Među korisnicima je i privredni subjekt "Bosanska piramida" d.o.o. Visoko s projektom teniskog kompleksa u Parku Ravne 2, kojeg je 13. jula otvorio ponajbolji teniser svijeta Novak Đoković.
Predstavnik ove firme Mirza Muminović naglasio je da je projekt značajan ne samo za turizam, nego i za razvoj sporta u regionu i Zeničko-dobojskom kantonu.
-Pored turističke ponude u Parku Ravne, koju širimo i oplemenjujemo, imamo i sportsku ponudu. Uspostavili smo saradnju s Olimpijskim komitetom BiH i Teniskim savezom BiH, a trenutno se kod nas za nastup u kvalifikacijama na US Openu priprema naša poznata teniserka Dea Hardželaš, tako da će sredstva koja smo dobili od Ministarstva za privredu ZDK-a umnogome pomoći - rekao je Muminović.
Tokom ove sedmice planirano je potpisivanje ugovora sa sedam općina i gradova, kojima su u okviru navedenog poziva za projekte turističke infrastrukture i suprastrukture odobrena sredstva u iznosu od 200.000,00 KM.
Press služba ZDK

Last modified on Četvrtak, 01 Rujan 2022 07:14
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan