Print this page

Školarci sretno u školskoj 2012./2013. godini!

10 Tra 2016
1719 times

Danas, 03.09.2012. godine školsko zvono označilo  je prvi dan škole za učenike osnovnih I srednjih škola.

U školsku 2012./13. godinu na području Zeničko-dobojskog kantona upisano je oko 3.500 prvačića, za koje su osigurani besplatni udžbenici. U srednje škole je upisano 800 učenika manje nego u prošloj školskoj godini, ali po riječima resornog ministra Mirka Trifunovića uspio se održati broj potrebnih sati. U osnovnom obrazovanju je evidentirano  1. 504 odjeljenja, što je za osam odjeljenja manje nego u prošloj školskoj godini. U pojedinim srednjim školama Plan za upis nije dobro pripremljen, jer je planirano 1 200 učenika više nego je upisano, tako da će biti otežano ispunjavanje plana i programa u onim školama u kojima je predviđeno više učenika za upis. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK je utrošilo 1, 1 milijun KM za sanaciju krovova, stolarije, mokrih čvorova i kotlova u školama, ali je i dalje svjesno potreba u školskim objektima, doznajemo iz press službe ZDK.
Novina u ovoj školskoj godini je uvođenje alternativnog predmeta “Kultura i zajednica” u osnovnim školama, za čiju pripremu je razgovarano sa predstavnicima vjerskih zajednica, a veliku pomoć pružio je OSCE. Vlada ZDK nikada nije bila protiv vjeronauke u školama, ali je uvođenjem alternativnog predmeta učenicima i njihovim roditeljima omogućeno pravo izbora. Novina je i uvođenje programa “1 predmet- 1 udžbenik” u devete razrede. U pripremi je pokretanje procedure da uz učenike generacije, budu nagrađeni i njihovi razrednici, te ustanovljavanje Dana učitelja ZDK. Ceste će od danas ponovno biti pune malih đaka s velikim torbama, tako da će i policija imati svoje patrole oko svih osnovnih škola kako bi prvi dan prošao u redu. Inače, na bh. prometnicama danas će se naći oko 320.000 osnovnoškolaca i 150.000 srednjoškolaca, koji će biti novi sudionici u prometu.
Školarci sretno i uspješno u školskoj 2012.72013. godini, uz puno novih dobrih ocjena i druženja želi vam redakcija Hrvatskog radija Bobovac Vareš.

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan