Print this page

Predstavnici Obrtničke komore posjetili Vareš

18 Pro 2017
2314 times

U uredu načelnika Zdravka Maroševića danas, 18.12.2017. godine održan je sastanak sa predstavnicima

Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine i obrtnicima s područja općine Vareš.

Delegaciju Obrtničke komore činili su Željko Babić predsjednik Obrtničke komore FBiH, Seid Brka predsjednik Obrtničke komore ZDK i Rasim Hamidović ispred Obrtničke komore u Tuzlanskom kantonu. Kao predstavnici obrtnika u Varešu bili su kovači iz Oćevije, nekoliko vlasnika frizerskih salona, predstavnik fotografske djelatnosti i predsjednik Udruženja starih zanata „Reza – Mandal“ Muris Arapović.

Sve prisutne pozdravio je načelnik Zdravko Marošević i zahvalio se na dolasku te ih izvijestio da ministar gospodarstva ZDK Zlatko Jelić nije bio u mogućnosti doći i prisustvovati današnjem sastanku zbog obveza u Vladi. U svom izlaganju dao je punu podršku razvoju zanatskih djelatnosti i perspektivama koje nam ove djelatnosti nude.

Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH, upoznao ih je sa radom Komore te o mogućnostima koje Komora pruža. „Svaki registrirani obrtnik automatski je i član Obrtničke komore i samim tim ima pogodnosti koje Komora pruža. Iz pogodnosti izdvajam mogućnost točenja goriva jeftinije na Energopetrolovim i Ininim pumpama, pogodnosti pri osiguranjima imovine, te pogodnostima kod dobijanja kredita i mnoge druge stvari o kojima ćemo danas razgovarati i poslušati vaše primjedbe i prijedloge“, rekao je u svom kratkom izlaganju gospodni Babić.

Seid Brka, predsjednik Obrtničke komore ZDK, opširnije je obrazložio mogućnosti Komore i probleme s kojim se susreću u radu u našem kantonu. „Mnogobrojni problemi prisutni su u našem kantonu, od finacija do prostora u kojima radimo i djelujemo, a ovo je pokazatelj odnosa vlasti prema nama obrtnicima. Svako na svoj način tumači zakon i primjenjuje ga prema nama, tako smo mi prije podne fizičke osobe a popodne pravne i samim tim nastaju problemi zbog različitog tumačenja zakona. Moram naglasiti, u Obrtničku komoru uključeni su svi koji imaju registriranu djelatnost i koji obavljaju neku zanatsku djelatnost, dakle u tu ne spadaju d.o.o. Sljedeći problem je u zakonskoj odredbi koja kaže da se obrt ne može prodati, i nemogućnost isplaćivanja plaće za obrtnika. Mnogobrojne su prepreke ali samo zajedničkim radom riješit ćemo ovu situaciju i tražiti od nadležnih ministarstava da se uključe u ovu problematiku“, naglasio je gospodin Brka.

U svom obraćanju gospodin Rasim Hamidović naglasio je mogućnosti Komore koja djeluje u Tuzlanskom kantonu i prijedlogu da se svi zanati koji se ne izučavaju trenutno u školama pripadaju pod umjetničke zanate.
Na kraju izlaganja izneseni su problemi s kojima se obrtnici susreću u Varešu, te su isti pribilježeni i bit će prezentirani na narednim sastancima. Također, zahvaljujući Obrtničkoj komori predstavnicima Vareša omogućen je besplatni štand u pojedinim gradovima na kojima će moći predstavljati Vareš i vareške proizvode, a prijevoz do tih gradova osigurat će Općina Vareš i općinski načelnik.

Nakon sastanka u Općini, delegacija se uputila u obilazak kovačkih majdana u Oćeviji gdje je pripremljen ručak za sve prisutne.

IMG2816-Obrtnici
IMG2818-Obrtnici
IMG2819-Obrtnici
IMG2820-Obrtnici
IMG2821-Obrtnici

Rate this item
(1 Vote)
Ivan

Latest from Ivan