Print this page

Održan Forum sigurnosti s osvrtom na 2017. godinu

24 Sij 2018
2768 times

U dvorani općine Vareš danas, 24.01.2018. godine održan je prvi ovogodišnji Forum sigurnosti građana općine Vareš.

Na Forum su uredno pozvani predstavnici mjesnih zajednica, direktori i predstavnici javnih ustanova, osnovnih i srednje škole, predstavnici vjerskih zajednica, te svi koji mogu doprinijeti boljem radu šire zajednice na sigurnosnoj razini. Na Forumu su bili predstavnici MZ Duboštica, MZ Pogar, MZ Kokoščići, Biroa za zapošljavanje Vareš, Karate kluba Vareš, OŠ Vareš i Vareš Majdan, JPU Dječije obdanište Vareš, JU Centar za socijalni rad Vareš, MSŠ Nordbat 2 Vareš, PU Vareš i Hrvatskog radija Bobovac Vareš.
Za dnevni red predložene su četiri točke i to:
1.Usvajanje zapisnika sa sastanka održanog 27.09.2017. godine
2.Aktualna sigurnosna situacija na području općine Vareš
3.Informacija o broju osoba koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje – Biro Vareš
4.Tekuća pitanja

Usvajanjem zapisnika sa prošlog foruma i kratkim pregledom zaključaka koji su doneseni, prešlo se na informaciju o stanju sigurnosti na području općine Vareš za 2017. godinu koju je prezentirao zapovjednik PS Vareš Edin Karamustafić.

Kada je JRM (javni red i mir) u pitanju stanje za prošlu godinu je sljedeća: U izvještajnom razdoblju, na području PS Vareš, zabilježeno je 38 prekršaja javnog reda i mira, koje je počinilo 39 osoba. Bila su 33 prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru Ze-Do kantona koje su počinile 34 osobe i 5 prekršaja po Općinskoj odluci o javnom redu i miru  koje je počinilo 5  osoba (konzumiranje alkohola na javnom mjestu). U toku 2017. godine evidentiran je i jedan prekršaj po Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije (neovlašteno posjedovanje plinskog pištolja), a protiv prekršitelja je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu Visoko, protiv jedne osobe, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Sankcionirano je 5  prekršaja svađe i nepristojnog ponašanja, 20 slučajeva tuče u kojima je sudjelovala 21 osoba, 2 slučaja naročito drskog ponašanja, 5 slučaja odbijanja naređenja ili omalovažavanja policijskih službenika te 1 slučaj drugih prekršaja. Prekršaji su se dogodili u ugostiteljskim objektima u l0 slučajeva, ulice trgovi i dr. otvoreni prostori u 24 slučaja, ostala  mjesta u 4 slučaja. Nije bilo narušavanja JRiM u školama i školskim dvorištima. Posljedice prekršaja - l6 osoba je lakše povrijeđeno. Za počinjene prekršaje iz oblasti JRM podnesena su 3 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 4 osobe i izdato je 35 prekršajnih naloga po JRiM protiv 35 osoba.

Kada je sigurnost prometa u pitanju tijekom razdoblja l.-XII. 2017. godine, na području PS Vareš, registrirano je 40 prometnih nezgoda i to 2 nezgode sa troje teže povrijeđenih osoba, 4 nezgode u kojima je lakše povrijeđeno sedam osoba i 34 nezgode sa materijalnom štetom, dok nije bilo prometnih nezgoda sa poginulim osobama.

Službenici policije su u razdoblju I.-XII. 2017. godine ukupno sankcionirali 1653 vozača za počinjene prekršaje u prometu (1650 prekršajnih naloga i 3 zahtjeva OS Visoko protiv 3 vozača). podnesena su 2 izvještaja Kantonalnom tužiteljstvu Zenica o počinjenim krivičnim djelima zbog ugrožavanja sigurnosti prometa. Općinskom sudu Visoko podnesena su 3 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenih prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa protiv 3 osobe. Uručeno je 1650 prekršajnih naloga.

Policijski službenici su zatekli i sankcionirali :
- 132 vozača zbog upravljanja m/v pod utjecajem alkohola,
- l5 vozača zbog upravljanja neregistriranim m/v,
- 5 vozača zbog upravljanja pod zaštitnom mjerom,
- l0 vozača bez položenog vozačkog ispita,
- 32vozača su zatečena i sankcionirana zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa
- 585 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine,
- 2 prekršaja zbog nedozvoljenog pretjecanja.
- 130 prekršaja zbog nekorištenja svjetala na vozilu,
- 1 prekršaj zbog korištenja mobitela pri voZnji,
- 1 prekršaj zbog nekorištenja zaštitne kacige,
- 14 prekršaja zbog neposjedovanja obvezne oznake "P" za početnike,
- 201prekršaja zbog neispravnih uređaja i opreme na vozilu
- 1l5 prekršaja nepoštivanja prometnog znaka,
- 122 prekršaja nepropisnog parkiranja
- 1l0 prekršaj upravljanjem m/v a vozač nije imao v/d kod sebe ili je istekla važnost,
- 12 prekršaja upravljanja m/v a kod sebe nije imao potvrdu o registraciji ili stiker,
- 5 prekršaja, vozač nije držao m/v uz desnu ivicu kolnika
- 12 prekršaja vozača koji se nisu uvjerili da radnju vozilom mogu izvršiti sigurno,
- 16 prekršaja vozača koji nisu prilagodili vožnju uvjetima i stanju puta,
- 1 prekršaj vozača koji nije osigurao teret na vozilu,
- 1 vozač koji nije osigurao vozilo da se ne pokrene sa mjesta,
- 2 prekršaja koji nisu označili teret na vozilu,
- 1 prekršaj vlasnika m/v koji je dao vozilo na upravljanje osobi bez pol. voz. ispita,
- 5 prekršaja gdje vlasnici vozila nisu u roku vratili reg. pločice nakon isteka registracije
- 4 prekršaja gdje su vozači stvarali buku naglim startanjem i škripanjem gumama,
- 5 prekršaja gdje vozači nisu držali potrebno odstojanje između vozila,
- 8 prekršaja gdje vozač nije koristio obavezna pomagala upisana u v/d,
- 1 prekrsaj gdje je na prednjem sjedištu bila osoba u alkoholiziranom stanju,
- 5 prekršaja gdje je vozač prevozio više osoba u vozilu nego štoje upisano u p/d,
- 5 prekršaja gdje vozač nije propustio pješake na pješačkom prijelazu,
- l8 prekršaja za vlasnike vozila koji nisu dostavili podatke o vozaču koji je upravljao vozilom u vrijeme činjenja prekršaja.
- 5 vozača koji nisu obavijestili druge sudionike u prometu o svojoj namjeri,
- 62 vozača koji nisu imali kod sebe obaveznu policu osiguranja,
- 3 vozača koji nisu postupili po naredbi ovlaštene službene osobe,
- 3 vlasnika stoke, koji nisu držali stoku pod nadzorom na kolovozu,
- 2 pravne osobe koje su dozvolile da u prometu sudjeluju neispravna ili neregistrirana vozila,
- 2 odgovorne osobe u firmi koje su dozvolile da u prometu  sudjeluju neispravna ili neregistrirana vozila.

U oblasti sigurnosti prometa u 2017. godini bilo je 40 prometnih nezgoda što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine manje za 21 nezgodu ili 34,42% (kada je bila 61prometna nezgoda).

Ostale aktivnosti policije:
U  2017. godini na području PS Vareš lišeno je slobode 39 osoba, od kojih je 38 osoba zadržano u prostorijama za zadržavanje PS Vareš,  a 1 osoba je sprovedena. Utvrđen je identitet za 8l osobu (popunjeno obrazaca za legitimiranje). Izvršeno je 75 očevida (promet, mjesto izvršenja krivičnog djela i sl.). U izvještajnom razdoblju  bila su 2 slučaja pretresa stanova, i 2 slučaja pretresa drugih prostorija. Pretreseno je 39 osoba (osobe lišene slobode). Službenici policije su zajedno sa službenicima krim. policije rasvijetlili 31 krivično djelo. Sačinjeno je 40 službenih zabilješki ili SPI-a koji sadrže sumnje za postojanje krivičnih djela. Izvršeno je 20 provjera na zahtjev sudova i tužiteljstva, 4 provjere na zahtjev OSA-a, GP BiH, SIPA-e i vojne sigurnosti, te 9 provjera na zahtjev drugih organa. Bilo je 60 javnih skupova, koje su osiguravali službenici policije PS Vareš.

Kriminalitet:
Za razdoblje I.-XII. 2017. godine nadležnom KT Zenica podneseno je ukupno 35 izvješća o počinjenim krivičnim djelima, od čega 3l izvještaja po poznatom i 4 izvještaja po nepoznatom izvršitelju. Od podnesenih izvještaja po nepoznatom počinitelju nije bilo naknadno otkrivenih počinitelja krivičnih djela. Zbog postojanje osnova sumnje da su počinili krivična djela, prijavljeno je 45 osoba od kojih su 16 povratnici u vršenju krivičnih djela.

U izvještajnom razdoblju evidentirane su tri teške krade u kuće i stanove.
Dana 14.02.2017. godine u 21,00 sati dogodilo se razbojništvo u mjestu Pajtov Han, općina Vareš nad Kolović Zorkom, rođenoj 1939. godine kojom prilikom je počinitelj KD-a provalio u njenu kuću, istoj nanio lakše tjelesne ozljede i iz kuće otuđio 500-600 KM. Službenici policije su postupili po ovom događaju te dana 15.02.2017. godine, nakon izvršenog očevida i poduzimanja drugih operativnih radnji pronašli i lišili slobode počinitelja ovog KD-i, Lulić Ermina iz mjesta Vareš Majdan, koji je priznao izvršenje KD-a. Isti je nakon kriminalističke obrade sproveden Kantonalnom tužiteljstvu na dalje postupanje. Dana 04.08.2017. godine prijavljena je teška krađa u nenastanjenu kuću vl. Hinger Zdravka, a koja se desila u vremenskom razdoblju od polovice 2016. godine do 04.08.2017. godine. KT Zenica dostavljeno izvješće protiv NN počinitelja. Pričinjena šteta oko 2000 KM. Rad po ovom krivičnom djelu se nastavlja. Dana 29.09.2017. god. prijavljena je teška krađa iz kuću Tokmačić6 Dubravka u ul.Perunska br. 3 Vareš. Izvršen je očevid (uz upoznavanje tužiteljstva KT Zenica) u obiteljskoj kući navedenog vlasnika. U izvještajnom razdoblju KT Zenica podneseno je izvješće o počinjenom KD-u teške krađe protiv NN počinitelja. Rad po ovom KD-u se nastavlja.

U oblasti kriminaliteta broj krivičnih djela je bio 35, što je manje za 8 KD-a u odnosu na 2016. godinu.

Uz osvrt na navedeno izvješće spomenut je rad na djelima kao što je nasilje u obitelji, te kada su požari i eksplozije u pitanju.

Tijekom rada Foruma izneseni su problemi pojedinih mjesnih zajednica na koje PS Vareš treba da usmjeri svoje aktivnosti. Tu su problemi s konzumiranjem alkohola na javnim mjestima, problemi s odvozom šume i uništavanje cesta te krivolov.

Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća i aktivnosti policije će se nastaviti s pojačanim intenzitetom u svim segmentima djelovanja, te pozivaju građane na suradnju i pomoć pri radu policije.

Po podacima sa Biroa za zapošljavanje u protekloj 2017. godini na evidenciji je bila 1091 osoba. Zaposlene su 383 osobe dok se 277 osoba prijavilo na evidenciju nakon prestanka radnog odnosa. Od 1091 osobe na evidenciji 53% su osobe ženskog spola, 70% su osobe starije od 40 godina, 30% osobe koje nemaju stručnu spremu, 80% čeka posao preko 5 godina, dok 60% čeka posao preko 10 godina. Ovo su samo neki od podataka koje je prezentirala šefica Biroa za zapošljavanje Jasna Svinčicki. Također, naglasila je da je Općina Vareš u prošloj godini koristila poticaje za zapošljavanje pripravnika, a kao dobre poslodavce izdvojila je poduzeće MPM.

Na kraju rada Foruma zaključeno je da će se ovakve aktivnosti nastaviti uz sudjelovanje još većeg broja građana koji mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije u općini Vareš.

IMG3685-ForumS2018
IMG3686-ForumS2018
IMG3687-ForumS2018
IMG3688-ForumS2018

Last modified on Srijeda, 24 Siječanj 2018 20:57
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan