Print this page

Održan sastanak s predstavnicima konzorcija na projektu VAMOS

26 Tra 2018
4127 times

U općini Vareš danas, 26.04.2018. godine održan je sastanak s predstavnicima konzorcija na projektu VAMOS

koji bi u narednim mjesecima trebali raditi testiranje opreme za podvodno rudarenje. Jenny Rainbird senior project manager poduzeća BMT Group Ltd iz Ujedinjenog kraljevstva predstavljala je konzorcij, a uz predstavnike konzorcija sastanku su prisustvovali Mladen Rudež i Zdenko Zadro kao predstavnici Fondacije za obovu i razvoj regije Vareš, Toni Nikolić i Ismir Hajdarević iz Federalnog zavoda za geologiju i dr Jasminka Alijagić sa Geološkog zavoda iz Slovenije.

Općinu Vareš predstavljao je općinski načelnik Zdravko Marošević sa svojim pomoćnicima Erminom Musom i Boškom Adrićem, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Nikola Šimić i zapovjednik Policijske stanice Vareš Edin Karamustafić. U drugom dijelu sastanka sudjelovali su predstavnici UGSR Vareš Ilhan Klančević i Samir Sarajlić.

U svom obraćanju načelnik Marošević iznio je osnovne prednosti koje ovaj projekt donosi općini Vareš. Naglasio je tko je nadležan za izdavanje dozvola i suglasnosti, te da dozvole za ovaj projekt izdaju nadležna ministarstva države, a općina je dala suglasnost za izvođenje radova. „Prednosti ovog projekta su višestruke, a neke od njih su uključivanje u projekt firmi iz Vareša kao što je BBM i JKP, a samim tim i nova upošljavanja kao i promocija Vareša u svjetskim medijima“, rekao je načelnik Marošević.

U razgovoru s predstavnicima Udruženja sportskih ribolovaca naglašeni su problemi koji plaše njihove članove i stanovnike Vareša. „Nas zanima jezero, zaštita okoliša i ništa drugo, jer su velike opasnosti od zagađenja u slučaju nezgode, odnosno ispuštanja štetnih kemikalija u vodu i smatramo da nisu ispoštovane procedure u dobijanju dozvola za ovaj projekt“, kategoričan je bio gospodin Klančević.

O kvaliteti rudničkih voda nekoliko riječi rekla je dr. Jasminka Alijagić iz Slovenije koja je naglasila da su sve vode koje nastaju na ovakvim prostorima zagađene teškim metalima, a samim tim biljni i životinjski svijet koji se nalazi u tim vodama. Potkrijepila je to činjenicom da je uradila doktorsku disertaciju na tu temu koristeći podatke koje je prikupljala na području Vareša.

Iz konzorcija su potvrdili da imaju sve potrebne dozvole za realizaciju projekta na površinskom kopu bivšeg rudnika gdje je nastala vodena površina, dok iz UGSR ostaju pri konstataciji da je jezero vodno dobro i da nisu ispoštovane sve procedure za dobijanje dozvola za rad.

„Nakon povratka u svoju matičnu firmu prenijet ću informacije o današnjim sastancima koje sam imala i poručujem da imamo sve neophodne dozvole koje su nam potrebne za daljnju implementaciju ovog projekta. Također, želim naglasiti da nam je namjera ostati u kontaktu s javnim mjenjem u Varešu, informirati javnost o našim aktivnostima i nadam se da ovo nije prvi i jedini put da sam u Varešu i da će bit prilike za još razgovora“, istakla je na kraju Jenny Rainbird.

IMG5806-VamosEnglezi
IMG5807-VamosEnglezi
IMG5808-VamosEnglezi
IMG5809-VamosEnglezi
IMG5810-VamosEnglezi
IMG5811-VamosEnglezi
IMG5813-VamosEnglezi
IMG5812-VamosEnglezi
IMG5814-VamosEnglezi
IMG5817-VamosEnglezi
IMG5816-VamosEnglezi

Rate this item
(3 votes)
Ivan

Latest from Ivan