Print this page

Drva za ogrijev, gorući problem u Varešu

10 Ruj 2018
4232 times

Nakon mnogobrojnih upita građana, mještana mjesnih zajednica i udruženja danas, 10.09.2018. godine u uredu načelnika Zdravka Maroševića

održan je sastanak s rukovodstvom poduzeća ŠPD Zavidovići. Sastanak je realiziran na inicijativu načelnika Maroševića, a kolika je problematika pokazuje činjenica da su se na sastak odazvali direktor ŠPD Zavidovići g.JasminDevedžić, izvršna direktorica ŠPD-a gđa.Mahira Brkić, te voditelji poslovnih jedinica Vareš i Olovo. Uz načelnika Maroševića prisutni su bili predsjedavajući OV-a Vareš Adis Čizmo, zamjenik predsjedavujućeg OV-a Nikola Šimić, tajnik OV-a Leon Pavlović, pomoćnik načelnika Ermin Musa i zapovjednik Policijske stanice Vareš Edin Karamustafić.

U uvodnom dijelu načelnik Marošević je istakao: „Problem u snadbijevanju drva postoji već 20 godina, odnosno razgovara se o pravom rješenju. Šuma je puna drveta za ogrijev, mnogo je drvnih sortimenata koje trune i koje će istrunuti jer je odbačen od strane ŠPD-a, a građani ne mogu doći i sakupiti ista uz regularno plaćanje, da ne govorimo o drvima koja treba kupiti na lageru. Problema je mnogo, od uništavanja puteva što lokalnih, što asfaltiranih, tu prvenstveno mislim na radnike koji svoj posao ne rade odgovorno. Jedino rješenje koje ja vidim je u otvaranju stovarišta gdje će svaki građanin moći doći kupiti drva po prihvatljivim i regularnim cijenama“, rekao je u uvodnom dijelu načelnik Marošević.
„Naše poduzeće gospodari na otprilike 184000 ha šumskih površina u ZDK i problemi ove vrste nisu prisutni samo u Varešu nego i u svim gradova na kojima gospodarimo. Negdje imamo dobru suradnju s lokalnom zajednicom, a negdje ne, a danas smo tu da razgovorom riješimo nastale probleme. Veliki problem nam predstavljaju vodozaštitna područja, a Vareš je gotovo cijela vodozaštitna zona. Nastojimo sve te probleme uskladiti kroz razne elaborate koje svakodnevno radimo. Problem je što u vrijeme od dvanaestog mjeseca do trećeg mjeseca imamo veliku količinu ogrijevnog drveta ali nitko u tom vremenu ne nabavlja drva. Planirana količina od 11500 kubika ogrijevnog drveta za ovu godinu izrealiziran je u više od 50%, a za Vareš nam je ostalo još isporučiti oko 900 kubika“, naglasio je na početku direktor Devedžić.

Uslijedila je duga i konstruktivna rasprava uz iznošenje detalja i mogućih rješenja. Pokazani su primjeri dobre ali i loše prakse s terena, te načini na koji ih prevazići.

Na kraju sastanka donešeni su neki od zaključaka koji će bit realizirani u naredna dva mjeseca.

Nakon sastanka direktor Devedžić je rekao:„Mi smo prije ovog sastanka već razgovarali o mogućim rješenjima te smo donijeli odluku da sve svoje kapacitete preusmjerimo na penzionere, kako bi sve one preuzete obaveze ispoštovali prema penzionerima. Imamo dug od 900 kubika prema penzionerima, imamo oko 150 kubika dug prema radnicima i imamo prema maloprodaji. Problem postoji što imamo nakupce što kupuju od ovih kategorija pa onda prodaju po većoj cijeni. Naša cijena na trvrdom putu sa PDV-om iznosi 70-72 KM za kubik. Radit ćemo na terenu i prilagoditi neke od šumskih odjela da bi ovaj problem riješili što prije, a najkasnije za mjesec dana.

Drugi problem su vodozaštitne zone i tu ćemo se maksimalno angažirati gdje se nadamo da će PJ Šumarija Vareš prva dobiti FSC certifikat koji striktno određuje pravila gospodarenja šumama, gdje će biti veća odgovornost svih radnika“.
Na pitanje koji je put za kupovinu drva direktor Devedžić kaže: „Put je jednostavan, potrebno je da se javi u PJ Šumarija Vareš i uplati iznos koji mu je potreban, te će nakon toga dobiti informaciju kada i gdje može preuzeti kupljena drva. Međutim, tu sad imamo jedan veliki problem, svi smo naučili da drva nabavljamo u devetom ili desetom mjesecu, i ja sugeriram da svi koji žele drva ubuduće, obrate se u PJ Šumarija Vareš od dvanaestog do trećeg mjeseca jer tada imamo najviše drva za ogrijev i kada ne znamo šta ćemo s njim. Savjetujem da se pravovremeno obratite Šumariji i podnesete zahtjev za drva i neće bit problema“, naglasio je direktor Devedžić.

O samom sastanku nekoliko riječi rekao je načelnik Marošević: „ Upoznao sam direktora o trenutnom stanju i posljedicama ukoliko ne dođe do isporuke ogrijevnog drveta, gdje prvenstveno mislim na sigurnost, gdje korištenje drugih alternativnih rješenja može dovesti do raznih zapaljenja. Direktor zna za ovu problematiku na osnovu mojih dosadašnjih dopisa. Razgovarali smo za iduće godine kako sustavno riješiti problem ogrijevnog drveta, kroz skladište ogrijevnog drveta od strane ŠPD-a ili kroz javno privatno partnerstvo nekog od sugrađana koji bi osnovao firmu koja bi se bavila ovim poslom. Tada bi vršili pritisak na ŠPD da ova firma bude prioritet u snadbijevanju ogrijevnim drvetom gdje će bit jasno utvrđene cijene i klasificirane po kategorijama. Složili smo se da bukve nema dovoljno za ogrijev i da za ogrijev možemo koristiti svo drugo drvo koje se pronađe, poput grana ili drugih vrsta drveta ali je ono ujedno i jeftinije. Moramo mijenjati svijest da se za ogrijev mogu koristiti i druge vrste drveta, a ne samo bukva. Za ovu godinu je to kasno, ali pozivam sve da se što žurnije snadbiju sa drvima, jer su prihvatili obavezu da ispoštuju naše zahtjeve ali za iduću godinu morat ćemo raditi svi drugačije. Najbitnije je da spriječimo zloupotrebu jer će nas sve to koštati, a pogotovu onog građanina koji nije sposoban da sam sebi doveze drva. Pratit ćemo situaciju i molim građane za strpljenje jer u mjesec dana ne mogu se svi snadbjeti i biti zadovoljni ali primjedbe, ako ih bude,  neka šalju na već poznate adrese načelniku, Općinskom vijeću i kroz nadležne institucije“ istakao je načelnik Marošević.

Hoće li se sve odvijati kako je dogovoreno preostaje da se vidi u narednim danima. Kompletne izjave načelnika Maroševića i direktora Devedžića poslušajte u našem podcastu.

IMG8803-SPD
IMG8804-SPD
IMG8806-SPD
IMG8807-SPD
IMG8808-SPD

Last modified on Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 18:51
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan