Print this page

Zlatna medalja za Eko farmu Duboštica

10 Tra 2016
3950 times

Kada je 1999. godine povratnik u Dubošticu Slobodan Đurić krenuo s uzgojem ljekovitog bilja vjerojatno nije ni slutio kakva će priznanja njegov rad

i trud za 10 godina postići. Vrhunac tog mukotrpnog rada na poljima ljekovitog bilja, samoniklog i iz uzgoja koja se prostiru na 4 hektara je Zlatna medalja u kategoriji pčelinji proizvodi za preparat Bronho Med koju je Slobodan dobio na 8. Međunarodnom festivalu čaja i ljekovitog bilja TEA-FEST koji je održan od 23. do 27.06.2010. godine u Sarajevu. TEA-FEST (Međunarodni Festival čaja i ljekovitog bilja) je ekološka,gospodarska, turistička i kulturna manifestacija kojom se nastoji otkloniti bar dio problema koji su   
danas prisutni, a tiču se zaštite našeg biodiverziteta, očuvanja čiste i zdrave životne okoline, ispravnog skupljanja, uzgoja, prerade i prodaje ljekovitog i aromatičnog bilja, preparata proizvedenih na bazi tog bilja, kao i pčelinjih proizvoda i preparata na bazi pčelinjih proizvoda. Na Festivalu je ove godine sudjelovalo više od 70 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a bili su predstavljeni najkvalitetniji proizvodi od ljekovitog bilja, široka lepeza čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog bilja, pčelinji proizvodi, preparati na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, kao i literatura i oprema za pčelarstvo.
Podsjećanja radi recimo da je i prošle 2009. godine na istom festivalu u kategoriji ljekovito bilje Eko farma Duboštica - Vareš, osvojila drugo mjesto za majčinu dušicu, a u kategoriji čajni pripravci treće mjesto  za planinski čaj.
Kada govorimo o radu na Eko farmi tu svakako moramo sada već pokojnog proof. Zdravka devetaka koji je brojnim savjetima jako pomogao Slobodanu u radu, otvorio mu mnoga vrata u svijet – kako to Slobodna slikovito kaže. Rad s ljekovitim biljem zahtijeva i mnogo učenja i edukacije, tu je i nemjerljiva pomoć koju Slobodanu pruža njegova majka Ljubica, koja se posebno brine o uzgoju nevena. Osim nevena, na poljima eko farme u Duboštici pronaći ćete i melisu – matičnjak, mentu, majčinu dušicu (najdražu Slobodanovu biljku), te koprivu – žaru.
U proteklih 10 godina Slobodna je svoje proizvode i pripravke predstavio na festivalima i sajmovima u Sarajevu, Novom Sadu i Herceg Novom. Osnovni plan za neko buduće vrijeme je širenje tržišta i stjecanje certifikata za organsku proizvodnju, ističe Slobodan. A svi vi koji još niste probali ništa iz palete api, fito i šumskih proizvoda Eko farme Duboštica imate šansu kupiti proizvode svake subote na vareškoj tržnici.

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan