Print this page

Kompanija Eastern Mining održala sastanak s stanovnicima mjesnih zajednica

16 Lip 2019
3936 times

Nakon poziva koje je menadžment kompanije Eastern Mining uputio stanovnicima mjesnih zajednica Pržići i Daštansko sinoć, 15.06.2019. godine

održan je sastanak na kome se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima ovog poduzeća i planovima za budućnost. Kompanija Eastern Mininig vrši istražne radnje na ovom lokalitetu i na lokalitetu Rupice, koje su preduvjet za otvaranje rudnika. Iz tog razloga pozvali su stanovnike koji gravitiraju na tom području da ih upoznaju o planovima za budućnost.

Sastanak je otvorila predsjednica MZ Pržići Jasna Mirčić, koja se zahvalila svima na dolasku, a nakon toga riječ je preuzeo direktor i jedan od suvlasnika kompanije Eastern Mining Miloš Bošnjaković. „Prije svega hvala svima na dolasku i ovolikom odazivu na večerašnji sastanak. Mi smo 2012. godine kupili ovaj projekat od države Bosne i Hercegovine na aukciji. Prvih godina radili smo uglavnom kabinetske poslove, jer tada cijena olova, cinka i barita nije bila najpovoljnija, a zadnje tri godine radimo na geološkim istraživanjima na ovim prostorima. U dva navrata smo se vraćali na lokalitet „Veovača“, a razlog je analiza uzoraka koje smo radili na različitim lokacijama, u Boru jedan dio, drugi u Kanadi i na još nekoliko lokacija, da bi se ponovno vratili jer je prošireno naše koncesiono polje. Hoćemo li se ponovno vraćati to još ne znamo dok nam ne pristignu analize prethodno izvađenih uzoraka. Nakon analize sastava metala koji se nalaze u uzorku i štetnih tvari kao što je živa, moći ćemo konkretnije reći kakva je daljnja sudbina ovog rudnika, a realno to bi moglo biti negdje u desetom mjesecu ove godine. Ovim geološkim istraživanjima pokušavamo dokazati ekonomsku isplativost ovog projekta. U ovom trenutku radimo nekih trideset različitih tehničkih analiza koje su vezane za kvalitetu, čvrstoću, sastav plemenitih metala i mogućnost njihovog ekonomski isplativog izdvajanja iz rude“, rekao je u svom uvodnom govoru direktor Bošnjaković.

Emir Sudžuka, pravni savjetnik kompanije, upoznao je prisutne o dozvolama koje su bile nužne za pokretanje ovog projekta i način dobivanja istih. „Mi smo svi ovdje svjesni kompleksnosti našeg sistema, podijeljenosti nadležnosti i jako puno propisa koje mi moramo ispoštovati. Ovaj investitor je zaključio ugovor s kantonalnim ministarstvom, odnosno vladom ZDK, za ovu vrstu resursa 2013. godine. Ovo je preduvjet za geološka istraživanja koja privodimo kraju, a već se uvelike radi na dobivanje dozvola za rudarenje. Federalno ministarstvo za rudarstvo i geološka istraživanja je nadležno za izdavanje svih dozvola koje su potrebne za rad rudnika, što znači da mi moramo koordinirati između svih nadležnih, krenuvši od lokalne zajednice, kantonalnih, federalnih i državnih ministarstava“, naglasio je gospodin Sudžuka.

Mahir Hadžiabdić, predstavnik kompanije ENOVA iz Sarajeva koja se bavi izdavanjem ekoloških dozvola, upoznao je prisutne o zakonskim regulativama kada je zaštita okoliša u pitanju i na koji način se primjenjuju pravila za izdavanje dozvola. „Propisi koji su sada na snazi u BiH su usklađeni s propisima u Europskoj uniji, a u njima se kaže, ukoliko nešto nije predviđeno tim našim propisom, primjenjuju se norme i standardi iz Europske unije. Ovaj i svi drugi projekti moraju biti prilagođeni standardima Europske unije“, istakao je Hadžiabdić.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedio je konstruktivan razgovor sa prisutnim građanima, a uslijedila su i pitanja na koja su traženi odgovori. Najveća bojazan stanovnika ovog kraja je, poučeni iskustvom prethodnog rudnika, utjecaj rudnika na živote ljudi koji ovdje žive. Opravdano su izrazili sumnju za prethodne godine (20 i 30 godina prije) rada gdje im je obećano mnogo, a nije realizirano ništa. Postavljena su brojna pitanja, za ostatke barita koji je još uvijek prisutan na samom iskopu i u blizini kuća, postavljanje flotacijskih objekata, bivšeg jezera ovog rudnika, sastav štetnih metala, prvenstveno žive kao i utjecaja današnjih radova na objekte i stanovnike ovog kraja.

Na sva pitanja dati su odgovori i mogućnost ispravljanja svih pogreški koje su se možda desile u zadnje vrijeme. Sve primjedbe su zapisane i bit će ispravljene u što kraćem roku. Da je razgovor bio vrlo kvalitetan i konstruktivan govori i podatak da su pojedini pitali za radna mjesta, a na konstataciju prisutnosti žive u rudi, predložili su da se krene u pravljenje toplomjera.

Na kraju razgovora iznesen je podatak, da će se do kraja mjeseca u Varešu otvoriti info centar kompanije Eastern Mininig, gdje će svi moći dobiti podatke o trenutnim radovima i mogućnost ostavljanja podataka za one koji bi željeli dobiti posao u ovoj kompaniji.

IMG6407-SastanakPrzici
IMG6408-SastanakPrzici
IMG6409-SastanakPrzici
IMG6410-SastanakPrzici
IMG6411-SastanakPrzici
IMG6412-SastanakPrzici
IMG6413-SastanakPrzici
IMG6414-SastanakPrzici
IMG6415-SastanakPrzici
IMG6416-SastanakPrzici
IMG6417-SastanakPrzici
IMG6418-SastanakPrzici
IMG6419-SastanakPrzici
IMG6420-SastanakPrzici
IMG6421-SastanakPrzici
IMG6422-SastanakPrzici
IMG6423-SastanakPrzici
IMG6424-SastanakPrzici
IMG6425-SastanakPrzici
IMG6426-SastanakPrzici
IMG6427-SastanakPrzici

Last modified on Nedjelja, 16 Lipanj 2019 18:03
Rate this item
(1 Vote)
Ivan

Latest from Ivan