Print this page

10. obljetnica FSR-a i Frame u Oćeviji

10 Tra 2016
2263 times

Na XXIV. nedjelju kroz godinu, 11. rujna 2011. godine, u Oćeviji, filijali župe Vijaka, svečano je proslavljena 10. obljetnica osnivanja franjevačkog

svjetovnog reda (FSR) „Fra Filip Lastrić“ i franjevačke mladeži (Frama) u ovom mjestašcu ispod planine Zvijezde. Proslavu je s Oćevcima organizirao fra Gabrijel Tomić, upravitelj Gospina svetišta u Olovu, koji pastoralno djeluje u ovome mjestu. Oćevskim trećorecima pridružili su se i članovi FSR-a „Fra Ljudevit Zloušić“ iz župe sa svojim voditeljem fra Berislavom Kalfićem, župnim vikarom u Vijaci.
Sve je započelo euharistijskim slavljem u jedanaest sati u mjesnoj crkvi, koju su ispunili članovi FSR-a, Frame i drugi vjernici. Svečanom ugođaju uvelike su doprinijeli vjernici obučeni u narodnu nošnju ovog kraja. Gosti proslave bili su fra Mato Topić, definitor franjevačke provincije Bosne Srebrene i duhovni asistent Frame i FSR-a, s. Nives Kanevčev, nacionalna ministrica FSR-a, b. Ivan Šekelja, ministar FSR-a bosanskog bratstva kraljice Katarine, s. Ljerka Mikić, učiteljica formacije i s. Ana Cvitanušić, član vijeća FSR-a.
Euharistijsko slavlje predvodio je fra Mato u koncelebraciji fra Gabrijela i fra Berislava. U propovijedi fra Mato je govorio o važnoj ulozi trećoredaca u današnjem svijetu koji je pogođen raznim krizama, od kojih je najopasnija kriza odnosa. U toj krizi trećoreci trebaju biti promicatelji mira i sloge, osobito u malim mjestima.
Nakon propovijedi uslijedila je obnova krsnih obećanja koju su trećoreci i framaši obavili držeći u rukama upaljene svijeće. Zatim je obavljen obred primanja jednog člana u Framu, a ostali su obnovili svoje zavjete na godinu dana.
Na kraju sv. mise fra Gabrijel je zahvalio svima koji su došli uzveličati slavlje te pozvao na druženje u Dom mjesne zajednice Oćevija. Prisutne su također pozdravili s. Nives i b. Ivan, naglasivši kako je ovo važna proslava za ovo mjesto i poželivši da ih se još dogodi.
Svečano i veselo ozračje iz crkve prisutni su donijeli i u Dom gdje je druženje nastavljeno uz ručak, pjesmu i razgovor. Za ručak su vrijedni Oćevci pripravili domaći specijalitet, tzv. oćevske peke.

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan