Print this page

Održana Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš bivšeg rudnika Veovača

18 Ruj 2019
2833 times

U Društvenom domu na Pržićima danas, 18.09.2019. godine održana je Javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš

za projekt sanacije i zatvaranja starog pogona bivšeg rudnika olova, cinka i barita na lokalitetu Veovača - Tisovci. Javnu raspravu su održali predstavnici Federalnog ministarstva za zaštitu okoliša i turizma (FMOIT), predstavnici ENOVA-e konzultantske kuće za izdavanje okolišnih dozvola i predstavnici investitora, kompanije Eastern Mining sa mještanima Pržića i Tisovaca.

Uvodnim riječima obratila se Suada Numić predstavnica FMOIT u sektoru za izdavanje okolišnih dozvola zajedno s kolegicom Majom Bevanda. „Na osnovu zakona Federalno ministarstvo je u obavezi da organizira Javnu raspravu i obezbijedi učešće, informira javnost i osigura učešće javnosti u donošenju odluka. Osim toga, sva postrojenja koja su podložna zatvaranju, moraju proći proceduru utjecaja na okoliš, a u vezi s tim i izradu studije o utjecaju na okoliš. Studiju mora izraditi ovlaštena konzultantska kuća, što je i učinjeno, a ta kuća je ENOVA Sarajevo. Nakon današnjeg dana, u roku od 15 dana, možete se obratit u pisanoj formi ministarstvu i dostaviti svoje prijedloge“, rekla je u uvodnom dijelu gospođa Suada Numić.

Prezentaciju Studije utjecaja na okoliš održao je Admir Mešanović diplomirani inženjer građevinarstva. Tijekom prezentacije upoznao je prisutne sa svim detaljima koji su vezani za izvedbu iste. Detaljno su prikazane lokacije objekata i prostora na kojima će se vršiti odlaganje otpada i na koji način će pojedini objekti bit uklonjeni. Najviše pozornosti usmjereno je na sanaciju rudničkih bazena u kojima je vršena flotacija i koji su još uvijek ispunjeni vodom. Analizom je utvrđen sastav vode, što je predstavljeno u prezentaciji, i mogućnost uklanjanja iste.

Nakon prezentacije uslijedila su pitanja mještana koje su zanimali detalji buduće sanacije, ali i određene nedoumice u dosadašnjim aktivnostima. Prvo od pitanja odnosilo se na utjecaj sanacije na ovom prostoru na turizam, odnosno da li je taj segment uvršten u Studiju. U odgovoru je rečeno kako sama studija obuhvata zaštitu okoliša, a samim tim misli se i na mogući turizam. Postavljeno je pitanje o detaljnoj analizi vode iz svih bazena i njihovim rezultatima, na što je odgovoreno kako je analiza urađena ali nije detaljno prikazana u prezentaciji.  Uz ova pitanja postavljeno je i nekoliko vezanih za uklanjanje deponije smeća na Daštanskome i ostataka barita, kao i pitanja o početku rada rudnika na prostoru Pržića.

Na kraju treba naglasiti, kako je ovu sanaciju trebao uraditi Energoinvest koji je do 1990. godine vršio eksploataciju rude, ali nije, te da će to sada uraditi Eastern Mining. Isto tako, da se nije pojavila ova kompanija, ostaci rudnika, postrojenja i teških metala nikada ne bi bila uklonjena s ovih prostora.

IMG8931-JRPrzici
IMG8932-JRPrzici
IMG8934-JRPrzici
IMG8935-JRPrzici
IMG8936-JRPrzici
IMG8937-JRPrzici
IMG8939-JRPrzici
IMG8940-JRPrzici
IMG8941-JRPrzici
IMG8942-JRPrzici
IMG8943-JRPrzici
IMG8944-JRPrzici
IMG8945-JRPrzici
IMG8946-JRPrzici
IMG8947-JRPrzici
IMG8949-JRPrzici
IMG8948-JRPrzici
IMG8950-JRPrzici
IMG8951-JRPrzici

Last modified on Srijeda, 18 Rujan 2019 20:19
Rate this item
(2 votes)
Ivan

Latest from Ivan