Print this page

Prezentacija o sigurnosti brane na jezeru "Veovača"

10 Ožu 2020
2264 times

Nakon tri godine ispitivanja vode, terena i same brane, danas 10.03.2020. godine održana je završna prezentacija

o utjecaju jezera „Veovača“ na okoliš. Prezentaciju su održali predstavnici firme „Envirotis“ iz Mađarske koju je predvodio gospodin Szabolcs Kozar.

U sklopu prezentacije predstavljeni su segmenti ispitivanja koji su rađeni, a tu se misli na geofizička i seizmološka ispitivanja. Kroz dijagrame prikazana je struktura tla do kojih su došli tijekom mjerenja. Prema rezultatima koje su dobili, sigurnost brane nije upitna, što znači da je kvalitetno urađena i ne postoji nikakva opasnost za stanovnike općine ali i gradova koji gravitiraju nizvodno uz rijeku Stavnju.

Tijekom ranijih ispitivanja utvrđena je zagađenost vode u samom jezeru ali u laboratorijskim testovima koji su rađeni moguće je u potpunosti eliminirati štetne tvari iz vode. Zagađenost mulja je na većoj razini ali taj mulj za sada ne predstavlja nikakvu opasnost po okoliš. Sama struktura brane koja je izgrađena, prema mjerenjima, je izuzetno čvrsta.

Obveza nadležnih struktura općine Vareš je stalni nadzor lokacije i kontinuirano praćenje fondova koji bi se mogli uključiti u sanaciju jezera. U navedenoj studiji predstavljeno je na koji način je moguće izvršiti sanaciju jezera.

Pored predstavnika firme „Envirotis“ na prezentaciji je bio prisutan ekonomski savjetnik Ambasade Mađarske u Bosni i Hercegovini gospodin Duško Karagić koji je izrazio zahvalnost Općini Vareš na dosadašnjoj suradnji, te napomenuo kako postoji mogućnost studiranja za studente iz Bosne i Hercegovine na studijima u Mađarskoj. „Vlada Mađarske u suradnju sa ministarstvom civilnih poslova godišnje osigura 50 stipendija za studente koji žele studirati u Mađarskoj. Tu se misli na besplatan studij i ostvarivanje stipendije, a predavanja su na engleskom jeziku, što znači da nije potrebno znanje mađarskog jezika. Potrebno je da se studenti informiraju na web stranici ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine“, rekao je gospodin Karagić.

Na prezentaciji su bili prisutni predstavnici Općine Vareš i predstavnici MZ Pržići koje je na početku pozdravio pomoćnik načelnika Rusmir Berberović.

IMG3140-VeovacaBrana
IMG3141-VeovacaBrana
IMG3142-VeovacaBrana
IMG3143-VeovacaBrana
IMG3144-VeovacaBrana
IMG3145-VeovacaBrana
IMG3146-VeovacaBrana
IMG3147-VeovacaBrana
IMG3148-VeovacaBrana
IMG3149-VeovacaBrana
IMG3150-VeovacaBrana
IMG3151-VeovacaBrana
IMG3152-VeovacaBrana
IMG3154-VeovacaBrana

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan