Print this page

Naredbe i upozorenja iz Civilne zaštite Vareš

Nakon sastanka stožera Civilne zaštite Vareš koji je održan danas 19.03.2020. godine, a na osnovu

preporuka Kriznog stožera doneseno je nekoliko naredbi i upozorenja.

1.    Naređuje se JKP Vareš da izvrši mehaničko čišćenje i dezinfekciju ulica, posuda za odlaganje smeća, dječjih igrališta, poligona, školskih igrališta i ostalih javnih površina.
2.    Naređuje se da ograniči rad pijace na malo, na lokalitetu „Pijaca“  na  vremenski period od 08-11 sati i da dozvoli rad na pijaci samo domaćim proizvođačima sa područja općine Vareš, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Pored ovih naredbi izdato je upozorenje svim građanima u vezi spaljivanja korova u domaćinstvima.

Budući da smo na pragu još jedne proljetne sezone, kada započinju radovi na čišćenju poljoprivrednih površina, te spaljivanju korova, suhe trave i niskog rastinja, a uzimajući u obzir da su prethodnih godina evidentirani brojni požari na otvorenom prostoru, u blizini šume i poljoprivrednim površinama, koji su izazvali manju ili veću materijalnu štetu, upozoravamo građane općine Vareš da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl.

Posebno podsjećamo građane, koji budu vršili spaljivanje na otvorenim površinama, na sljedeće:

-    da ne stvaraju divlje deponije smeća u blizini ili unutar šumskih kompleksa,
-    da ne bacaju opuške i staklene predmete u suho rastinje,
-     da ne vrše  spaljivanje drvenog otpada unutar šumskih kompleksa i šumskog zemljišta,
-    da prilikom spaljivanja korova na njivama obrate pažnju i osiguraju zaštitu šumskog kompleksa, od mogućnosti zapaljenja zbog izvođenja radova,
-    da su dužni mjesto spaljivanja pregledati i ostatke vatre u potpunosti ugasiti,
-    da je zabranjeno loženje vatre na otvorenom i spaljivanje korova na otvorenom prostoru za vrijeme prisustva vjetra i noću.

Dodatne mjere zaštite od požara pored građana dužni su da sprovode poduzeća i druge pravne osobe koje u svom vlasništvu posjeduju zemljišne nekretnine.

Služba za civilnu zaštitu upozorava da će nadležni  organi u okviru svojih ovlaštenja poduzimati Zakonom propisane mjere protiv osoba  koje su izazvale požar, i time ugrozile život i zdravlje ljudi  i pričinili materijalnu štetu.

Sve informacije o eventualnom uočavanju opasnosti od nekontroliranog požara možete prijaviti pozivom na besplatne brojeve Policijske stanice 122 i Profesionalne vatrogasne jedinice 123.

Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka:

1.    Prima se k znanju Odluka o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH broj: 408/2020 od 16.03.2020. godine, a koju je donijela Vlada Federacije BiH.

2.    Primaju se k znanju naredbe Federalnog štaba/stožera civilne zaštite, te se pozivaju svi subjekti na punu primjenu naredbi i preporuka koje stižu sa svih  razina vlasti.

3.    Uzimajući u obzir da je stanje nesreće proglašeno za cijeli teritorij Federacije BIH, aktivira se Općinski štab/stožer civilne zaštite Vareš i sve svoje aktivnosti će voditi kao za slučaj proglašenja stanja prirodne i druge nesreće do prestanka proglašenja stanja nesreće uzrokovane koronavirusom.

4.    Daje se puna podrška mjerama koje je donio krizni štab/stožer a za provođenje mjera i zaštite od pandemije (COVID) 19 na području općine Vareš.

5.    Preporučuje se trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima da svoj rad organiziraju po do sada prijavljenom radnom vremenu, uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera. Isto tako, preporučuje se trgovcima da limitiraju kupovinu pojedinih prehrambenih artikala određenom količinom. Posebno obratiti pažnju na kupce iz drugih sredina koji kupuju veću količinu prehrambenih artikala jer postoji opasnost od preprodaje istih.

6.    Preporuka lokalnom stanovništvu da ne stvaraju veće količine prehrambenih artikala jer za sada nema ugroženosti po tom pitanju.

Za realizaciju Zaključaka zadužuje se općinski organi uprave, pravna i fizička lica u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Sve naredbe koje je donijela Federalna uprava civilne zaštite možete preuzeti u prilogu.

IMG3177-CZStozer
IMG3176-CZStozer
IMG3175-CZStozer
IMG3174-CZStozer

Last modified on Četvrtak, 19 Ožujak 2020 10:57
Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan