Print this page

Svečana akademija u povodu 20. obljetnice rada UG Majka Terezija

20 Srp 2018
1866 times

U velikoj dvorani općine Vareš, jučer 19. srpnja 2018. godine svečano je prigodnom akademijom obilježena 20. godišnjica

rada i djelovanja Udruge građana Majka Terezija.

Na početku su se prisutni prisjetili svih preminulih članova Udruge u proteklih 20 godina i minutom šutnje odali im počast. Ukupno je 37 preminulih i to: Jozefina Beba Grgić, Draga Likić, Ana Josipović, Antonija Brković, Ljubica Obučić, Jozefina Peštić, Janja Matičević, Jelica Sertić, Terezija Terzić,  Antonija Kuhar, Željka Krajinović, Zlata Islamović, Nada Borković, Antonija Čolić, Antonija Mijatović, Mijo Djaković, Zumra Bučma, Ljerka Marić, Pavo Lovrenović, Ljubo Petrović, Vesna Mijić, Ana Parlov, Jela Markotić,Terezija Fazlić, Katarina Jolonić, Marta Katičić, Ana Ruf, Ružica Jazić, Dragojlo Jazić, Fadila Čović, Milan Grbavac, Blaško Katičić, Mato Miloloža, Barbara Dužnović,  Draga Pendić i Milica Cvijetić.

Kao što nam je poznato volontiranje je pokretač pozitivnih promjena u društvu i snažan faktor za poboljšanje našeg zdravlja. Činiti dobro zaista stvara ugodu, smiruje i oplemenjuje, a kako su to činili volonteri Udruge Majka Terezija Vareš svih ovih 20 godina na akademiji je ukratko predstavila  predsjednica Udruge Gordana Lukić. Izdvajamo samo dio:" Udruga Majka Terezija osnovana je sada već daleke 1998. godine u vrlo teškom i neizvjesnom poslijeratnom vremenu i teškim uvjetima življenja stanovništv. Osnivač udruge je fra Mato Topić sa suradnicima, human čovjek i veliki prijatelj svih Varešana, čovjek koji je prepoznao i koji nije prihvatio i pomirio se s teškoćama kojima je bilo izloženo stanovništvo Vareša i šire društvene zajednice", rekla je predsjednica Lukić i nastavila " Udruga je osnovana s ciljem promicanja kvalitete života socijalno ugroženih slojeva društva na području općine Vareš i šire. Tijekom našeg 20-ogodišnjeg djelovanja, okupljali smo na desetke volontera,a danas udruga broji 30-ak članova".

Puno, puno dobrih djela su napravili volonteri  Udruge Majka Terezija, koji uvijek nesebično pružaju ruku svim generacijama osoba u stanju potrebe, zaboravljenima, nemoćnima i pri tom niti gledaju na ime niti na porijeklo. Inspiraciju u tomu nalaze u liku i djelu sv. Majke Terezije, o kojoj je kratko na akademiji govorio bivši volonter Udruge Vladimir Ruf.

Poseban gost na akademiji bio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gosp. Zvonko Milas, što posebno raduje obzirom da je Udruga Majka Terezija zadovoljila kriterije natječaja Vlade RH nekoliko puta tijekom ovih 20 godina i dobila sredstva za realizaciju različitih projektata iz oblasti psihosocijalne zaštite najranjivijih skupina stanovništva općine Vareš.

U svom obraćanju državni tajnik Z. Milas je istaknuo:" Posebna mi je čast što sam danas među vama. udruga građana Majka Terezija - vi svojim životima, svojom svakodnevicom i svim onim što radite slijediti ono što znači živjeti s ljudima, što znači  pomagati jedni drugima, što znači živjeti licem u lice, na najbolji mogući način što znači ljubiti bližnjeg svog. To je doista najvrjednije u životu. Pomagati, tako možeš cijeli život očekivati sve ono što život donosi misleći da je dobro, da će biti onako kako Bog zapovijeda. Volonteri ste, radite bez ikakve naknade, ne samo u materijalnom smilu da pomažete svoje sugrađane, nego i u onim najtežim trenucima one koji su zaboravljeni, koji su stari, koji su bolesni, oni su baš ti, oni su vaši prijatelji i od vas mogu očekivati ono najvjernije - toplu riječ, mogu očekivati brigu i skrb i sve što jedni drugima možemo raditi. Čestitam vam na svemu tomu što radite, čestitam vam na svim tim vrijednostima koje iskazujete, koje život znače i koje živite svaki dan. Pozdravljam Vas u ime Vlade Republike Hrvatske, u ime našeg premijera Andreja Plenkovića, u ime svog Središnjeg državnog ureda za Hrvate koji ima isto zadau na neki način brinuti o svim Hrvatima koji žive po cijelom svijetu. Važno je da živite zajedno, važno je da kad počnete raditi jedni druge gledate u oči i da zajedno radite i da zajedno stvarate zbog svega onog što dolazi sutra, zbog ovakvih mladih ljudi koji će, nadam se, sve ono što ćete vi stvoriti jednog dana unaprijediti na dobrobit svih vas. Još jednom čestitam vam svima, nastvaite, budite vrijedni, neka vas sve zajedno čuva Bog", zaključio je državni tajnik Milas.

Riječi potpore članovima Udruge uputio je načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, jer bez potpore lokalne zajednice mnogi projekti Udruge ne bi mogli biti kvalitetno realizirani. Iz obraćanja načelnika Maroševića izdvajamo:" Uvažena predsjednice, članovi Udruge - mislim da ste najvažniji faktor večeras ovdje i naravno uvaženi tajniče sa svojim suradnicima pozdravljam vas i pitam se što bih ja večeras mogao reći ovdje kao čovjek o nekome tko radi već 20 godina. Netko tko radi 20 godina s malim sredstvima, a velikim bogatstvom u ljubavi što materijalne što emocionalne, što vjerske i prenosi je onima kojima je to najpotrebnije, a to su bolesni, napaćeni, zaboravljeni i ugroženi, zaslužuje svaku pohvalu. Svatko od nas mora pokazati suosjećanje prema onim slabim, to je veličina čovjeka, to je kvaliteta čovjeka. Vama , svim članovima koji ste na bilo koji način nešto radili sve čestitke, a općinski proračun uvijek će imati sluha i mjesta onoliko koliko se može. Mogućnosti jesu skromne, ali nadam se dovoljne da zajedno namaknemo osmjeh na lice onima kojima danas malo tko hoće da uđe na vrata. Vi ste ti koji otvarate vrata i otvarajte ih i dalje, poručio je volonterima Udruge općinski načelnik Marošević".

Također drag gost na svečanoj akademiji bio je uvaženi umirovljeni djelatnik Caritasa prof. Mijo Vidović. Vjerojatno nema obitelji u Varešu koja tijekom ratnih i poratnih godina nije osjetila bar mrvicu ljubavi naših prijatelja iz Caritasa u njemačkom gradu Offenburgu. Spona Vareša i Offenburga uvijek je bio gosp. Vidović, a iz njegovog izlaganja izdvajamo:" Štovani članovi i članice Udruge majka Terezija, dragi Varešani, dragi gosti neobično mi je drago što danas mogu nazočiti proaslavi jednog tako značajnog jubileja - 20 godina od osnutka Udruge majka Terezija iz Vareša. Članovi udruge danas mogu biti ponosni na svoj nesebičan  humanitarni rad u službi bližnjeg svoga koji je u nevolji, koji je sam u svoom domu, koji je nemoćan i bolestan i koji jednostavno treba drugog. Samo vi možete znati koliko ste sati investirali da bi pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija. Pomogli ste i meni sortirajući, pakirajući i dijeleći tisuće paketa koje smo slali iz Njemačke ili smo kupovali u Varešu. Srdačno Vam hvala za svaku potporu jer ni naša pomoć ne bi bila tako uspješna i djelotvorna bez vaše podrške i pomoći. Čestitajući vam tako značajan jubilej, želim i puno uspjeha u budućem radu".
Fra Mato Topić, dekan Ramskog dekanata, bivši vareški župnik, koji je imao glavnu ulogu u utemeljenju Udruge Majka Terezija, uputio je čestitku, u kojoj je između ostalog naveo:" Kada bismo mogli vratiti sjećanje na vrijeme prije 20 godina... Kada bismo mogli izbrojati ruke koje su bile ispružene prema nekome tko već dugo nije imao ničiju stisnutu ruku u svojoj ruci... Kada bismo mogli izvagati toplinu ljudske riječi i ljudske blizine koja se toliko puta neočekkivano osjetila u nekoj zaboravljenoj kući... Čestitam Vam veliku 20. obljetnicu!"

Pred kraj akademije, koju je moderirala Danijela Pavlić, predsjednica Udruge Gordana Lukić je uručila prigodne zahvalnice institucijama i pojedincima koje su tijekom ovih 20 godina pomagali rad Udruge na razne načine.

U glazbenom dijelu akademije nastupili su mladi vareški tamburaši pod vodstvom prof. Igora Hingera i izveli skladbe Otiš'o je otac moj polako, Ne dirajte mi ravnicu i Ružo moja crvena.

U ime redakcije radio Bobovca svim volonterima UG majka terezija upućujemo čestitke za dosadašnji rad i djelovanje i nadamo se da će biti na usluzi najranjivim skupinama naših sugrađana kad god se za to ukaže potreba.

IMG7776-Milas
IMG7777-Milas
IMG7778-Milas
IMG7779-Milas
IMG7781-Milas
IMG7782-Milas
IMG7816-Milas
IMG7818-Milas
IMG7819-Milas
IMG7820-Milas
IMG7823-Milas
IMG7824-Milas
IMG7825-Milas
IMG7826-Milas
IMG7827-Milas
IMG7828-Milas
IMG7829-Milas
IMG7830-Milas
IMG7831-Milas
IMG7832-Milas
IMG7833-Milas
IMG7834-Milas
IMG7835-Milas
IMG7836-Milas
IMG7837-Milas
IMG7839-Milas
IMG7840-Milas
IMG7841-Milas
IMG7843-Milas
IMG7844-Milas
IMG7845-Milas
IMG7848-Milas
IMG7849-Milas
IMG7851-Milas
IMG7852-Milas
IMG7853-Milas
IMG7854-Milas
IMG7860-Milas
IMG7862-Milas
IMG7863-Milas
IMG7865-Milas
IMG7867-Milas
IMG7869-Milas
IMG7871-Milas
IMG7873-Milas
IMG7874-Milas
IMG7875-Milas
IMG7878-Milas
IMG7880-Milas
IMG7881-Milas
IMG7882-Milas
IMG7883-Milas
IMG7884-Milas
IMG7885-Milas
IMG7886-Milas
IMG7888-Milas
IMG7889-Milas
IMG7890-Milas
IMG7891-Milas
IMG7892-Milas

Last modified on Petak, 20 Srpanj 2018 13:00
Rate this item
(1 Vote)
danijela

Latest from danijela