Print this page

Pripadnici DVD-a Vareš na druženju s vatrogascima u Zenici

14 Lip 2021
1054 times

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vareš Admir Čizmo, Jasmin Bajramović i Ramiz Trklja sudjelovali su proteklog vikenda (12. i 13. lipnja 2021.) na jednom lijepom događaju. 

Naime, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je tijekom vikenda (subota i nedjelja) implementiralo projekat "VATRU GASI, BRATA SPASI" koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost 2020. u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.  Pored USAID-a partner projekta je bio Grad Zenica - Služba civilne zaštite.

Ukupno 30 sudionika projekta iz BiH, Hrvatske i Srbije, su tijekom dvodnevnog boravka u Zenici prisustvovali na 3 radionice koje su bile iz oblasti vatrogastva i razmjene iskustava, zatim su posjetili tvrđavu Vranduk na kojoj im je održan povijesni sat koji je održao direktor JU Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević te su tako upoznati sa poviješću Grada Zenica.

Nakon toga je upriličena posjeta vjerskim objektima na području grada Zenica i to: katolička crkva Sv. Ilija, pravoslavna crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Čaršijska džamija i Sinagoga. Povijest i značaj ovih objekata je prezentirao Afan Abazović koji je inače turistički vodič sa vjerskim službenicima. Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je jedna humana djelatnosti, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se dogodi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju životi i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripada ugroženi. Posjetom vjerskim objektima je prezentirana raznolikost i međusobna saradnja među vjerskim zajednicama jer su sudionici bili iz raznih etničkih i vjerskih skupina. Kroz sam projekt su se sudionici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da bez povjerenja i razumijevanja se ne može graditi budućnost, te svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost.

"PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV)." lijep pozdrav

Dodajmo na kraju da je ekipa od 5 članova DVD Vareš pozvana da početkom narednog mjeseca (03. 07. 2021. godine) sudjeluje u natjecanju dobrovoljnih vatrogasaca u Zenici u organizaciji DVD Zenica.

  • vatrogasnodruzenje-13
  • vatrogasnodruzenje-12
  • vatrogasnodruzenje-11
  • vatrogasnodruzenje-10
  • vatrogasnodruzenje-9
  • vatrogasnodruzenje-8
  • vatrogasnodruzenje-6
  • vatrogasnodruzenje-7

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela