Print this page

Najavljujemo - svečano otvorenje VaClaF 2021: Nataša Mirković i Michel Godard

23 Ruj 2021
1272 times

U stara crkvi svetog Mihovila u Varešu večeras će svečano početi 8. izdanje Vareš Classic Festivala - VaClaF-a. Koncert otvorenja održat će sjajni internacionalni umjetnici

- operna pjevačica, glumica i profesorica iz Beča Nataša Mirković i francuski skladatelj tubist i profesor Michel Godard. Na repertoaru će biti djela s njihovog novog albuma "Risplendenti Riversi".

Donosimo i više informacija o večerašnjim izvođačima.

NATAŠA MIRKOVIĆ operna je pjevačica, glumica i profesorica na "Universität für Musik und darstellende Kunst Wien" rođena u Zenici. Studij muzikologije započela je u Sarajevu te ga je nastavila i upotpunila studirajući pjevanje, lied i oratorij u Grazu i Beču.
Karijeru je izgradila živeći i radeći pretežno u Beču gdje je ostvarila brojne nastupe s bečkom Volksoperom i Operom u Grazu. Njeno stvaralaštvo je najvećim dijelom usmjereno na glazbu klasicizma, baroka te tradicionalnu (narodnu) glazbu.
Projekt snimanja „Winterreisea“ Franza Schuberta iz 2010., u suradnji s Matthiasom Loibnerom na hurdy-gurdyju (kololiri), zabilježio je veliki uspjeh među kritikom i publikom, kao i nagradu „Pasticcio - Ö1“ Austrijskog radija.
Natašino životno djelo krasi i činjenica da je upravo ona otpjevala naslovnu pjesmu „When the heart dies“ za film „U zemlji krvi i meda“ – redateljski prvijenac Angeline Jolie, koju je napisao Gabriel Yared; skladatelj nagrađen Oskarom za glazbu iz filma „Engleski pacijent“.
Unatoč njezinim međunarodnim uspjesima, Nataša se uvijek vraćala svojim korijenima i balkanskom folkloru, ali ga je i dijelila sa svijetom poučavajući vlastitu pjevačku metodu i tehniku.  Ova umjetnica neprekidno otkriva i razvija nove načine i pristupe umjetnosti stvarajući povijest i naslijeđe; to jest povijesno naslijeđe koje je poticaj budućnosti.

MICHEL GODARD je francuski skladatelj tubist jednako usmjeren na avangardni jazz kao i na klasičnu glazbu. Jedan je od malobrojnih stručnjaka i aktivnih svirača serpentine – zmijolikog glazbala koji je mješanac drvenog i limenog puhačkog instrumenta, daleki srodnik tube. Također, od 2002. radi kao profesor serpentine na pariškom "Conservatoire national de musique". U dobi od 18 godina postao je članom filharmonijskog orkestra francuskog radija te je također svirao u francuskom nacionalnom jazz orkestru, brass kvintetu „Arban“, ansamblima poput „Musique Vivante“, „La Venice“ i drugim. Album „Three Seasons“ kojeg je izdao 2014. proglašen je albumom godine od strane The New York City Jazz Record-a, a album „Stupo Mundi“ izdan 2015. osvojio je nagradu njemačke kritike.  Michel se svojom virtuoznošću; briljantnom tehnikom i ljepotom zvuka na, moglo bi se reći, pomalo nezgrapnom i nespretnom instrumentu, uvrstio među najbolje svjetske tubiste.

Dođite i uživajte u jedinstvenom iskustvu zvuka serpentine i glasa koji će vam na otvorenju VaClaF 2021 pružiti Michel Godard  zajedno s Natašom Mirković, poručuju organizatori.

Rate this item
(2 votes)
danijela

Latest from danijela