Print this page

Održana manifestacija“Zadržimo u sjećanju kulturno blago Zdrave Stanišića”

15 Lis 2021
1717 times

U velikoj dvorani Općine Vareš jučer, 14. listopada 2021. godine održan je prvi dio kulturne manifestacije “Zadržimo u sjećanju kulturno blago Zdrave Stanišića”

koju je organizirala JU Opća biblioteka Vareš, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Ovim projektom  djelatnice Opće biblioteke Vareš žele apostrofirati očuvanje i njegovanje narodnog stvaralaštva i važnosti sakupljanja „narodnoga blaga“ Vareša i okoline. 

Varešanin Zdravo Stanišić, s trenutnom adresom u gradu Kitchiner u Kanadi, Brguljak po rođenju, vrijedni sakupljač ili bilježnik svih tih informacija, dao je brojne i dragocjene podatke za buduća pokoljenja, koje su ovim projektom osvježene. Prof. Stanišić je kroz razgovor rađen putem video veze u 80ak minuta predstavio svoje djetinjstvo u selu Brgule, pričao kako se živjelo, radilo, školovalo u to vrijeme, govorio o  svojoj ljubavi prema narodnoj baštini, osnivanju i djelovanju  Kulturno umjetničkog društva Bratstvo-jedinstvo Brgule, iza kojeg je puno zapaženih nastupa, smotri, nagrada iza članova društva, snimljenih radijskih i TV emisija u razdoblju od 1964. do 1991. godine.

Poseban akcent prof. Stanišić je stavio na činjenicu  da su članovi KUD Bratstvo-jedinstvo Brgule imali prikaz 3 svadbena običaja (Poljevačina, Prosidba mlade i Mir) za koje su osvajali nagrade diljem bivše Jugoslavije na smotrama folklora. Također je usporedio svadbene običaje sela Brgule kod pravoslavaca sa svadbenim običajima u selima vareškog kraja gdje su živjeli katolici, odnosno muslimani.
Prisjetio se i svog sudjelovanja na natjecanju seoskih šereta BiH koje je organizirao Radio Sarajevo 1969. u Nevesinju i na kojem je osvojio 2.mjesto. S posebnim ponosom pričao je o svojoj suradnji i radu u uredništvu  lista Kolektiv koji je izlazio od 1956.do 1991.godine.

Prisjetio se prof. Stanišić i svog rada na mjestu profesora matematike u Srednjoškolskom centru Ivan Goran Kovačić u Varešu, uz zaključak da su to bile prekrasne godine u kojima su on i njegove kolege ne samo podučavali, nego pripremali za život brojne generacije. Istaknuo je da i dan danas njeguje prijateljstva stečena u mladosti, poput onih Perom Jarčevićem, Halidom Begićem i drugima. Također je prikazana I kratka video priča o uspomenama Zdrave Stanišića na dane provedene u Srednjoškolskom centru Ivan Goran Kovačić u Varešu. Naime, učenici odjeljenja Gimnazije koje je maturiralo šk. 1977./78. a kojima je prof. Stanišić bio razrednik 4 godine, su na maturalnoj večeri svom razredniku (koji je tada napuštao vareški srednjoškolski centar i prešao raditi u FAMOS) uručili foto album koji je preživio ratni vihor i koji Zdravo Stanišić sa sobom “nosa po bijelom svijetu”, kako nam je s ponosom rekao.

Prof. Stanišića je ratni vihor zatekao u Sarajevu, gdje je tada radio i nažalost nepovratno ostavio svoje zapisano blago o narodnim običajima, ljudima, crticama iz svakodnevnog života, foto i video materijal.  Prof. Stanišić već 23 godine živi u gradu Kitchiner u Kanadi, ali je ostao privržen svom rodnom kraju i kroz angažman na društvenim mrežama, prvenstveno Facebook, te godinama neumorno objavljuje zapise, priče, fotografije vezane za rodne Brgule i ljude tog kraja. Aktivan je član guslarskog društva Filip Višnjić u Kitchineru.
2011. godine izdao je knjižicu pod nazivom Vuk u kavezu, koja donosi pjesme i anegdote (19 pjesama, 44 anegdote) njegovog rodnog kraja i predstavlja uspomenu i sjećanje na vaš zavičaj. Knjiga je to iz naroda za narod, kako je u predgovoru istaknuo prof. Borislav Topalić.

Nakon razgovora s prof. Stanišićem, obratili su se i gosti:
-     Radmila Popić, predsjednica UO "Zvijezda" - Udruženja za povratak srpskog stanovništva u Mjesnu zajednicu Brgule (osnovanog 14.02.2021. godine), te rekla nešto više o ciljevima spomenutog udruženja;
-    Ratko Kapetanović, predsjednik MZ Brgule u kojoj trenutno živi 18 obitelji, a još njih desetak dolazi povremeno, te upoznao prisutne o aktivnostima na obnovi kuća i infrastrukture;
-    Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš koji je u gotovo svakodnevnom kontaktu s raseljenim Varešanima i zalaže se za povratak svih koji to žele i
-    Ilijana Gavran Radojević, direktorica JU Opća biblioteka Vareš koja je izrazila zahvalnost svim prisutnim na dolasku i timu koji je radio na realizaciji manifestacije.

U glazbenom dijelu manifestacije nastupili su etnomuzikologinja Zorana Guja, s izvornom tradicijskom pjesmom „Zmaj preleće s mora na Dunavo“ i Halid Begić s pjesmom uz gusle „Selu u pohode“. Riječ je o pjesmi Zdrave Stanišića iz 1969. godine.
Inače, Zorana Guja je trenutno doktorant na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu akademiji gdje izučava guslarske prakse u BiH, a u njenom fokusu će biti i selo Brgule i njihova guslarska tradicija.

Po završetku programa, prisutni su mogli pogledate izložbu fotografija s održanih smotri kulture, zatim za tu namjenu posebno tehnički obrađenih starih fotografija, novinskih članaka, zabilježenih reportaža koje govore o svakodnevnom životu ljudi vareškog kraja, događanja u društvu, u oblasti sporta i sl. Fotografije na najbolji način pokazuju kako se voli zavičaj i kako se on čuva u srcu - njima želimo kazati da je Vareš imao najbolje ljude, domaćine, kulturu, živu riječ i onu koju zovemo „umjetnost i kreativnost“. Sve je to Vareš imao u obliku i opsegu kakvi su se rijetko mogli vidjeti i čuti i zato je na nama da se kultura sjećanja trajno očuva. Kao što je to nekad, a i sad radio i radi naš vrijedni sugrađanin Zdravo Stanišić.   

IMG0162-ZdravoStanisic
IMG0163-ZdravoStanisic
IMG0164-ZdravoStanisic
IMG0165-ZdravoStanisic
IMG0166-ZdravoStanisic
IMG0167-ZdravoStanisic
IMG0168-ZdravoStanisic
IMG0169-ZdravoStanisic
IMG0170-ZdravoStanisic
IMG0171-ZdravoStanisic
IMG0172-ZdravoStanisic
IMG0173-ZdravoStanisic
IMG0174-ZdravoStanisic
IMG0175-ZdravoStanisic
IMG0176-ZdravoStanisic
IMG0177-ZdravoStanisic
IMG0178-ZdravoStanisic
IMG0179-ZdravoStanisic
IMG0180-ZdravoStanisic
IMG0181-ZdravoStanisic
IMG0182-ZdravoStanisic
IMG0183-ZdravoStanisic
IMG0184-ZdravoStanisic
IMG0185-ZdravoStanisic
IMG0187-ZdravoStanisic
IMG0188-ZdravoStanisic
IMG0190-ZdravoStanisic
IMG0191-ZdravoStanisic
IMG0192-ZdravoStanisic
IMG0194-ZdravoStanisic
IMG0195-ZdravoStanisic
IMG0196-ZdravoStanisic
IMG0197-ZdravoStanisic
IMG0198-ZdravoStanisic
IMG0199-ZdravoStanisic
IMG0200-ZdravoStanisic
IMG0201-ZdravoStanisic
IMG0202-ZdravoStanisic
IMG0204-ZdravoStanisic
IMG0205-ZdravoStanisic
IMG0207-ZdravoStanisic
IMG0208-ZdravoStanisic
IMG0210-ZdravoStanisic

Last modified on Petak, 15 Listopad 2021 12:38
Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela