Print this page

Počeli radovi na poboljšanju energetske efikasnosti u OŠ ,,Vareš“

19 Stu 2021
1371 times

U sklopu realizacije projekta Energetske efikasnosti u školama Zeničko-dobojskog kantona vrijednog ukupno 11 milijuna KM,  ovog tjedna, točnije od 15.11. 2021. godine

počeli su radovi na zgradi OŠ ,,Vareš“ u Varešu. Naime, zaključkom Vlade Zeničko – dobojskog kantona među izabranim u projekt Energetske efikasnosti u BiH- dodatno financiranje- BEEP AF za razdoblje 2020 – 2024 - utopljavanje objekata, je i OŠ ,,Vareš“.

Projekt "Energetska efikasnost u BiH" realizira se s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, a financira iz kredita Svjetske banke. Planirano je da se utopljavanje svih 28 škola završi do početka školske 2022/2023. godine.

Projektom su predviđene investicije u objektu javne namjene u svrhu unaprjeđenja energetske učinkovitosti, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije, smanjenja tekućih energetskih troškova, kao i do unapređenja razine komfora u zatvornim prostorijama.

Planirani radovi na OŠ Vareš obuhvatit će: zamjenu stolarije na sportskoj dvorani, izradu fasade- utopljavanje, termoizolacija krova) i zamjenu 251 rasvjetnog tijela u toaletima i reflektora u sportskoj dvorani odgovarajućom LED rasvjetom. Izvođači radova na vareškoj osnovnoj školi su firme ITC d.o.o. Zenica i Prima- Commerce d.o.o.  Zenica, dok je Euroing d.o.o. Bihać u svojstvu nadzora.

Prije izvođenja radova u okviru projekta BEEP AF pročetkom ove godine u Osnovnoj školi Vareš je ugrađena oprema za mjerenje potrošnje toplinske energije i praćenje temperature i vlažnosti. U kotlovnici je bio ugrađen kalorimetar, 3 senzora unutarnje temperature i vlažnosti objekta i 1 vanjski senzor temperature i vlažnosti, te komunikacijski uređaj kojim su se prikupljeni podaci putem internetske veze slali u središnju bazu podataka u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Također, OŠ ,,Vareš“ ušla je i u projekat UNDP/ GCF koji obuhvaća ugradnju kotlova na pelet. Ovaj projekt zamjene kotlova i prelaska na eco-friendly goriva bit će realizran u devet škola u ZDK-u, kojeg finansira Zeleni klimatski fond (GCF) kroz Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH). Projektom su obuhvaćene dvije vareške škole - OŠ "Vareš" Vareš ( za 2021. godinu)  i MSŠ "Nordbat 2" Vareš ( za 2022. godinu).

Navedeni projekti svakako su veoma značajni za učenike, učitelje i nastavnike jer će doprinijeti poboljšanju kvalitete nastavnog procesa i uvjeta boravka učenika u školi.

  • OS-Vares-energentska-efikasnost-6
  • OS-Vares-energentska-efikasnost-4
  • OS-Vares-energentska-efikasnost-5
  • OS-Vares-energentska-efikasnost-2
  • OS-Vares-energentska-efikasnost-3

Rate this item
(1 Vote)
danijela

Latest from danijela