Print this page

U nedjelju 13. veljače je Svjetski dan radija

11 Velj 2022
1034 times

Kako smo već pisali, u suradnji s Osnovnom školom Vareš, članovima novinarske sekcije i njihovim mentorima s vremena na vrijeme na našem portalu ćemo vas podsjećati

na značajne datume u kalendaru. Danas to činimo s posebnim ponosom na naše mlade kolege novinare iz vareške osnovne škole, kojima se zahvaljujemo na čestitkama za Svjetski dan radija.

UNESCO je na inicijativu Španjolske radijske akademije 13. veljače/februara proglasio Svjetskim danom radija. Datum je odabran prema danu kad je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda koji je u eter krenuo porukom: "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta!"

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a s naših prostora Radio Zagreb već 1926. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. Inicijativa se temelji na popularnosti i uspjehu radija koji i danas, nakon više od 100 godina, ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici.

Radio emitira program slušateljima prenošenjem zvuka iz velike udaljenosti pomoću elektromagnetnih valova. U razvoju radija veliku je ulogu imao znanstvenik Nikola Tesla.
Veći dio radijskog programa zauzima emitiranje domaće i strane glazbe. Svrha radijskog programa jest informiranje, poučavanje i zabava pa se radijski program može podijeliti na informativni, obrazovni i zabavni.

Jeste li znali da je radio produžio život Eiffelovom tornju? Naime, Eiffelov toranj bio je izravno povezan s radijom. Izgrađen je za Svjetsku izložbu 1889. godine. Dvadesetak godina kasnije planirano je da bude demontiran. Međutim, dolaskom radija radijske antene su postavljene na najviši toranj u Parizu, Eiffelov toranj, i tako je isti spašen. Danas je Eiffelov toranj zaštitni znak Francuske.

Ovom prilikom našem dugogodišnjem prijatelju Hrvatskom radiju "Bobovac" želimo sretan Svjetski dan radija!

NOVINARSKA SEKCIJA

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela