Print this page

Planinarski dom na Perunu riješio stabilnije napajanje el.energijom

26 Velj 2022
1654 times

Planinarski dom Javorje Perun bogatiji je za fotonaponski solarni sustav napajanja električnom energijom. Planinari P.S.D. "Perun" Vareš od 24. 02. 2022. godine će imati stabilnije napajanje,

ekološki proizvedenom, električnom energijom.

Sam projekt elektrifikacije planinarskog doma "Javorje" Perun je kompleksan i uspješno proveden, a sredstva potrebna za realizaciju ove aktivnosti osiguarana su iz nekoliko izvora. Urađeno je to prvenstveno kroz realizaciju projektnih aktivnosti projekta ADRIONET na području ZDK u suradnji sa Stručnom službom za razvoj i međunarodne projekte Vlade ZDK u partnerstvu s Općinom Vareš, općinskim načelnikom gospodinom Zdravkom Maroševićem, Turist info centrom Općine Vareš i P.S.D. "Perun" i tako su osigurani: pretvarač napona, regulator napona, 2 fotonaponska panela 440W, 2 trakcijska akumulatora 6V 240Ah, aluminijska konstrukcija za postavljanje sustava i ostala potrebna oprema, kabeli, konektori itd. Postavljen je sustav kroz ovaj projekt i osiguran sustav snage 2kW. Članovi P.S.D. "Perun" se iskreno zahvaljuju na vrijednoj donaciji i razumijevanju za njihove potrebe.

Realizacijom projekta "Eko struja" financiranog od strane Vlade ZDK, Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša nabavljena su još dva trakcijska akumulatora 6V 240Ah i potrebni konektori i time se sustav proširio na ukupnu snagu od 2,4 kW snage.

Članovi P.S.D. "Perun" Vareš se iskreno zahvaljuju Vladi ZDK, navedenom ministarstvu i ministru Arnelu Isaku na vrijednoj donaciji. Nadaju se i budućoj suradnji na implementaciji projekata od interesa za razvoj planinarstva i turističke ponude iz sfere avanturističkog turizma na području općine Vareš.

Treba istaknuti kako se transport samog sustava do planinarskog doma Javorje Perun odvijao otežano, prvo vojnim kamionom do Čelina iznad Sela Planinica, zatim na improviziranim sanjkama uz snagu mišića članova društva i radnika kompanije Finesa d.o.o. Tuzla, koji su inače i postavljali cjelokupan sustav.

Visok snijeg mjestimice u nanosima i preko 150 cm onemogućio je prijevoz solarnog sustava do planinarskog doma Javorje, Otežano kretanje dubokim snijegom je izazvalo i mjestimično otopljavanje kore snijega, pa su sudionici poduhvata prijenosa ovoga sustava propadali do struka u snijeg. Unatoč svemu poduhvat je uspješno proveden, što svakako raduje svakog planinara i zaljubljenika u prirodu.

dom-perun-solarne-37
dom-perun-solarne-36
dom-perun-solarne-35
dom-perun-solarne-34
dom-perun-solarne-33
dom-perun-solarne-32
dom-perun-solarne-31
dom-perun-solarne-30
dom-perun-solarne-29
dom-perun-solarne-28
dom-perun-solarne-27
dom-perun-solarne-25
dom-perun-solarne-26
dom-perun-solarne-24
dom-perun-solarne-23
dom-perun-solarne-22
dom-perun-solarne-21
dom-perun-solarne-20
dom-perun-solarne-19
dom-perun-solarne-18
dom-perun-solarne-17
dom-perun-solarne-16
dom-perun-solarne-15
dom-perun-solarne-14
dom-perun-solarne-13
dom-perun-solarne-12
dom-perun-solarne-11
dom-perun-solarne-10
dom-perun-solarne-9
dom-perun-solarne-8
dom-perun-solarne-7
dom-perun-solarne-6
dom-perun-solarne-5
dom-perun-solarne-4
dom-perun-solarne-3
dom-perun-solarne-2

Rate this item
(0 votes)
danijela

Latest from danijela