Print this page

Redukcije vode u Varešu???

31 Lis 2019
2611 times

Problemi stanovnika Vareša s vodosnadbijevanjem ponavljaju se iz godine u godinu krajem listopada i početkom studenog. Uzaludni su

pokušaji da dobijemo konkretnu informaciju iz JKP Vareš o čemu se radi, a stanovnici viših katova zgrada, te naselja Pruga i Selište već od 19 sati imaju slab pritisak vode. Od 22 sata  u potpunosti nestaje vode, a razlog „nepoznat“.

Upućen je dopis komunalnom poduzeću kako bi stanovnici imali konkretnu informaciju i znali se prilagoditi ovom stanju, no odgovora nema. Nije problem u nestanku vode, problem je što se o ovome šuti, a korisnici usluga su zakinuti. Još veći problem nastaje kada voda ponovno dođe jer tada zrak koji je ostao u cijevima, puno brže nego voda, okreće brojila na vodomjeru. Do kada će stanovnici plaćati zrak umjesto vode, kada će imati konkretne informacije, ali ne one poput „izvorište ima smanjen kapacitet“ i „treba ugraditi pumpe u zgrade“ ostaje da se vidi.

Pri završetku ove informacije stigao je odgovor iz JKP Vareš koji prenosimo u potpunosti.

„Na osnovu Vašeg zahtjeva br. 30-10-IL-01/19 od 30.10.2019. dostavljamo Vam informaciju o trenutnim poteškoćama u snadbijevanju vodom gradskog područja Vareš – Vareš Majdan.

Višemjesečna suša, koja traje još od jula 2019., uticala je na smanjenje vode na izvorištima, tako da su ona u drugoj polovini oktobra na do sada najmanjem izmjerenom hidrološkom minimumu. Svi gravitacioni izvori koji snadbijevaju vodom gradsko područje su minimalne izdašnosti, a neki su i presušili ( Semizova Ponikva, Sedrenik, Glavica, Planiničko vrelo).

Trenutno se snadbijevanje vodom gradskog područja vrši sa dva glavna izvorišta, i to: Jarčića-Šaški i Oćevija. Na vodovodu Oćevija, zbog smanjenja izdašnosti izvorišta, trenutno može raditi samo jedna pumpa. Sa vodovoda Oćevija vrši se prepumpavanje vode za Vareš Majdan i punjenje bazena za vodu Brlog, Selište, Semizova Ponikva, Glavica i Bukov potok.

Do pada pritiska na višim spratovima stambenih zgrada dolazi isključivo zbog toga što ne rade hidrofleksi u stambenim zgradama, odnosno hidro-podsistemi koji treba da obezbijede pritisak za više spratove stambenih zgrada. Redukcija vode još nije uvedena, a ukoliko se hidrološka situacija ne popravi postoji mogućnost uvođenja redukcije.

Nadamo se da ćemo i bez redukcije vode uspjeti prevazići trenutne problem u vodosnadbijevanju.

Direktor Zafer Kamenjaš.“

Kako protumačiti „redukcija vode još nije uvedena“ ako stanovnici pojedinih naselja i stambenih zgrada ostaju bez vode u približno isto vrijeme. Jesu li oni stanovnici drugog reda ili se trebaju preseliti u niže dijelove grada, a o radu hirdrofleksa u stambenim zgradama da i ne govorimo jer se sa time zaobilazi pitanje što je sa poslovnim i privatnim objektima, kućama.

Zar je teško napisati informaciju koja naselja, objekti i u koje vrijeme će ostati bez vode, očito da jest.

Rate this item
(1 Vote)
Ivan

Latest from Ivan