Print this page

Održana Usmena rasprava za izdavanje dozvole za izgradnju pogona i podzemnu eksploataciju rude u ležištu Rupice-Juraševac-Brestić

07 Srp 2021
2104 times

U sjedištu kompanije Eastern Mining danas, 07.07.2021. godine održana je Usmena rasprava za izdavanje dozvole

za izgradnju pogona i podzemnu eksploataciju kompleksne rude olova, cinka i barita sa sadržajem pratećih mineralnih komponenti u ležištu Rupice-Juraševac-Brestić, općina Vareš.

Zahtjev za izdavanje dozvole podnijela je kompanija Eastern Mining d.o.o. Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a na raspravu su pozvani pored predstavnika kompanije Eastern Mining, predstavnici Općine Vareš, predstavnici ministarstva za gospodarstvo Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici MZ Borovica i Javnog preduzeća ''VODOKOM'' d.o.o. Kakanj.

Voditelj projekta i izvršni direktor kompanije Eastern Mining Adnan Teletović pozdravio je prisutne i upoznao ih s današnjim zahtjevom i dosadašnjim radovima na projektu. Uz direktora Teletovića ispred kompanije obratio se dr. Esad Oruč,dipl.inž.geologije ugovoreni konsultant za hidrogeološka istraživanja. Najveći akcent rasprave stavljen je na mogući uticaja na okolinu, na podzemne vode, a posebno na izvorište Bukovica preko Borovičkog potoka. Uz sve ovo rađeni su pijezometri i suvremeni monitoring za praćenja proticaja, bilanca i kvalitete koja se i dalje kontinuirano provodi. Naglašeno je da se eksploataciono poljene ne nalazi u slivu niti u zaštitnim zonama izvorišta Bukovica, planirani eksploatacioni radovi nalaze se izvan granica III zone zaštite odnosno nalaze se u slivu Trstionice preko Vrućeg potoka. Na kraju je dogovoreno da se urade dodatna hidrogeološka istraživanja kojim će se dokazati potencijalni uticaj eksploatacionog polja na izvorište.

Predstavnica Zeničko-dobojskog kantona gospođa Selma Bašić, dipl.inž. mašinstva, šefica Odsjeka za koncesije i rudarstvo rekla je da je ovo prva procesna radnja koju je investitor izvršio bila je dodjela koncesionog ugovora, a ugovor je zaključen sa ZE-DO kantonom. Samom dodjelom koncesionog ugovora, ZE-DO kanton je izrazio stav da podržava zahtjev investitora i za istraživanje i za eksploataciju.

Predstavnica Općine Vareš, gospođa Snježana Kokor, komunalno-građevinski inspektor rekla je da su do sada imali uspješnu saradnju sa investitorom i nada se i dalje i podržava ove aktivnosti. Općina Vareš je takođe dala suglasnost na koncesioni ugovor.

Ispred MZ ''Borovica''  Općina Vareš, obratio se predsjednik MZ Grga Vukančić i istakao. 

“Dosadašnja suradnja sa investitorom bila je dobra i dalje se nadamo istoj. Na javnoj raspravi koju smo imali 31.08.2020. godine doneseni su zahtjevi prema investitoru navedeni u 8 točaka. Zahjeve prilažem u vaš spis. Između ostalo traženo je od investitora da se formira komisija koja će obići sve objekte i smimiti nulto stanje objekat i da u komisiji bude netko od predstavnika MZ Borovica. Projekat od početka podržavamo, suradnja je bila korektna i financijski smo podpomognuti od strane investotora”.

Tehnički direktor Javnog preduzeća ''VODOKOM'' d.o.o. Kakanj, gospodin  Mahir Neimarlija, tijekom rasprave istakao je: “Vodokom kao  javno preduzeće za vodosnadbijevanje grada Kakanj (25000 stanovnika) ima bojazan od eventualnog negativnog uticaja budućih radova na izvorište Bukovice u smislu kvalitete podzemne vode. Obzirom da trenutno postrojenje za prečišćavanje vode nije projektovano da preradi navedene metale, smatramo za nužno i obavezno da se provedu dodatna hidrogeološka istraživanja kako bi se spriječila bilo kakva mogućnost negativnog uticaja na navedeno izvorište. Takođe smo mišljenja da je neophodan permanentan i kotinuiran monitoring kvaliteta vode koji bi nam mogao ukazati na bilo kakav uticaj pomenutih radova na podzemne vode. Navodimo da u globalu nismo protiv ovog Projekta ali istovremeno smo obavezni i oprezni da štitimo svoje interese”, naglasio je gospodin Neimarlija.

Navedene primjedbe i sugestije uvedene su u zapisnik te pročitane prisutnima na koje nisu imali zamjerki. 

Ivan-III
Ivan-II

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan