Print this page

Poziv uz obilježavanje 120. godišnjice Radničkog doma

17 Sij 2024
747 times

Daleke 1904. godine zalaganjem sindikata radnika, tadašnja kuća Mate Malića pretvorena je u Radnički dom. Ako uzmemo u obzir da su dolaskom Austo-Ugarske,

koja je donijela nove političke i društvene ciljeve, običaje i vrijednosti u našu zemlju, te osnovala značajne kulturne institucije (1888. godine osniva se Zemaljski muzej; 1897. godine Narodno pozorište u Sarajevu i dr.) sa ponosom trebamo istaći da su za kulturne potrebe u Varešu, svoj "hram kulture" građani izgradili vlastitim radom i sredstvima. Smatramo se jednom od najstarijih ustanova takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Novu zgradu, sadašnjeg izgleda na istom tom mjestu, naši predci izgradili su 1937. godine osiguranim sredstvima iz Radničke komore u Sarajevu, samodoprinosima radnika i jednokratnom pomoći, i Zajamom od Glavne bratinske blagajne u Sarajevu.

U povodu 120. godišnjice postojanja Radničkog doma, molimo sve zainteresirane građane da nam se priključe u akcijama koje smo planirali kako bismo očuvali tradicijske vrijednosti u umjetnosti i kulturi, osnažili naš kulturni identitet i kvalitetno pripremili događaje za obilježavanje ovog velikog jubileja.

Jedna od tih akcija je molba građanima koji u svojim domovima baštine bilo kakve ostatke iz povijesti Radničkog doma (fotografije, plakate/postere, dokumente, članke iz novina, instrumente, opremu iz dramskih i lutkarskih predstava, glazbene partiture, likovna djela, dijelove orkestarskih uniformi…) da ih ustupe JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš kako bismo mogli napraviti zbirku građe koja će biti adekvatno izložena u godini jubileja, urađene replike, kopije i primjereno publicirana (monografija, brošure, katalog…)

Također molimo sugrađane, partnere i donatore iz lokalne zajednice i iseljene varešane, da podupru naše napore kako bi gradu vratili njegove kulturne vrijednosti, očuvali kulturni identitet naše zajednice, značaj Radničkog doma i Javne ustanove.

Za sve informacije možete nas kontaktirati u Radničkom domu, ulica Zvijezda 16, na broj telefona: 032/843-153; ili na E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Rate this item
(2 votes)
Ivan

Latest from Ivan