Print this page

Ambasador Matthew Field posjetio Vareš

30 Ruj 2020
1449 times

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field boravio je danas,

30.09.2020. godine u Varešu. Razlog posjete je upoznavanje s projektom koje engleska kompanija Adriatic Metals vrši na prostoru općine Vareš.

Srdačnu dobrodošlicu ambasadoru ukazao je direktor Adriatic Metalsa gospodin Paul Cronin. Pored direktora Cronina radnom ručku prisustvovao je menadžment kompanije Eastern Mining i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević.

Načelnik Marošević upoznao je ambasadora Fielda o trenutnom stanju u općini i koracima koje je Općina uradila tijekom dosadašnjeg projekta. Razgovaralo se o važnosti projekta i mogućnostima razvoja Vareša nakon otvaranja rudnika.

Inače, Adriatic Metals je vlasnik kompanije Eastern Mining koja vrši istražne radnje na prostoru naše općine, a nedavno je dobila dozvolu za proširenje koncesionog područja za istražne radnje. Istražne radnje se odnose na minerale olovo,cink i barit ali su pored ovih minerala zastupljeni plemeniti metali zlato, srebro i bakar u znatnim količinama.

Otvaranje rudnika i eksploatacija planirana je nakon dobijanja svih potrebnih dozvola, a ako sve bude teklo kako treba, otvaranje rudnika moglo bi biti 2022. godine

 

Rate this item
(0 votes)
Ivan

Latest from Ivan