Print this page

Ministrica Edita Đapo posjetila Općinu Vareš

02 Lip 2021
1214 times

U sklopu posjete kompaniji Eastern Mining, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila je Općinu Vareš i razgovarala s načelnikom

Zdravkom Maroševićem. Uz načelnika Maroševića sastanku je prisustvovala predsjedavajuća Općinskog vijeća Vareš Mahira Brkić i Boško Andrić viši referent za izradu projekata i zaštitu okoliša u Općini Vareš. 

U srdačnom i prijatnom razgovoru razgovaralo se o mnogim temama, a najviše o oblasti okoliša i turizma. U uvodnim riječima načelnik Marošević zahvalio se ministrici na dolasku u Vareš i naglasio važnost razgovora u oblasti turizma ali i zaštite okoliša. Posebno se osvrnuo na trenutnu situaciju u Varešu i posljedicama kojima je pandemija utjecala na gospodarstvo i građane Vareša. Naglasio je dobru suradnju s kompanijom Eastern Mining i važnost ovog projekta za Vareš, Bosnu i Hercegovinu ali i širu regiju. 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Mahira Brkić upoznala je ministricu Đapo o trenutnom stanju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te mogućnostima za bolji razvoj Vareša. 

Boško Andrić, viši referent za izradu projekata i zaštitu okoliša, upoznao je ministricu o započetim projektima u oblasti turizma, a radi se o projektima Adrianet u koje su uključene općine Olovo, Vareš i Visoko. Zatim o projektu magična penjališta u sklopu EU4agri i EU4bussines, te o projektu Via Dinarica. Naglašena je važnost daljnje suradnje s ministarstvom i realizacija započetih projekata.

Na kraju posjete načelnik Marošević je izjavio: „Drago mi je da je ministrica danas ovdje u Varešu i da je posjetila lokalitet kompanije Eastern Mining i da je navratila u Općinu Vareš. Razgovarali smo o aktualnoj situaciji, o bivšim realiziranim i nerealiziranim projektima, našim planovima i na čemu mislimo graditi Vareš. Raduje me da je ministrica zadovoljna s onim što je danas vidjela u Varešu i potvrdila da ćemo ostati na istom putu, pratiti projekte i realizirati  sve u interesu razvoja Vareša i razvoja Bosne i Hercegovine, a to nam je svakako obaveza. Još jednom hvala ministrici na dolasku u Vareš“, rekao je načelnik Marošević.

O razlozima posjete ministrica Đapo je  rekla: „Danas sam u posjeti Varešu, tačnije rudniku Eastern Mining, da posjetim i vidim šta se dešava, ali naravno kada ste u Varešu onda se morate sastati sa načelnikom i vidjeti šta je sa svim projektima koje smo financirali i kako oni vide razvoj i budućnost Vareša. Vareš je mala sredina koja je zavisila o rudarstvu i od šuma i prirodnih ljepota, ali u posljednje vrijeme i od turizma obzirom da obiluju velikim kulturno historijskim blagom na ovom području. Mi, kao ministarstvo, pratili smo sva dešavanja u Varešu, učestvovali u izradi dokumenata za zaštitu planine Zvijezde, učestvovali i financirali izgradnju staze Via Dinarica na Zvijezdi i imali smo još niz malih projekata. Jedna od aktivnijih turističkih organizacija ovdje je Tourist info biro u Varešu i mislim da je to sve zahvaljujući načelniku, Općinskom vijeću koje ga prati, i građanima koji su željni da doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice“, istakla je ministrica Đapo.

IMG6658-DjapoVares
IMG6659-DjapoVares
IMG6660-DjapoVares
IMG6664-DjapoVares
IMG6665-DjapoVares
IMG6666-DjapoVares
IMG6667-DjapoVares
IMG6668-DjapoVares

Rate this item
(2 votes)
Ivan

Latest from Ivan